«Τα Σγαρτίλια»: Οι δύο φίλοι που το έριξαν στους παραδοσιακούς γάμους

Η αγάπη δύο νέων για την κυπριακή παραδοσιακή μουσική, του 30χρονου Μιχάλη Βρυωνή, Εκπαιδευτικού  στο επάγγελμα και του 33χρονου Μουσικοθεραπευτή  Πρόδρομου Στυλιανού, στάθηκε ως το ερέθισμα για τη δημιουργία ενός μικρού παραδοσιακού συγκροτήματος, με το όνομα « Τα σγαρτίλια».

Δύο πολύ καλοί φίλοι γεννημένοι στη Λεμεσό κατάφεραν με το κέφι τους να αγαπηθούν και να γίνουν γνωστοί σε όλη την Κύπρο και όχι μόνο.

Η φήμη  των «Σγαρτιλιών» έχει βγει εκτός συνόρων. Από τότε που δημιούργησαν το μικρό παραδοσιακό συγκρότημα έχουν καλεστεί για να παίξουν την μουσική τους σε Αγγλία, Πράγα, Ιταλία, Ισραήλ, και Ελλαδα.

«Τα Σγαρτίλια» μιλούν στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ online για την απόφαση να δημιουργήσουν το συγκρότημα και όλα όσα ενώνουν την αγάπη της μουσικής με την κυπριακή παράδοση.
 

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την παραδοσιακή μουσική;

 
Μιχάλης: Η ενασχόληση μας με την παραδοσιακή μουσική και τον χώρο της παράδοσης τον οποίο εκτιμούμαι και αγαπούμε ιδιαίτερα, μετράει αρκετά χρόνια πίσω. Από έξι ετών ξεκίνησα μαθήματα τόσο παραδοσιακού χορού όσο και κλασσικού και παραδοσιακού βιολιού. Όλα αυτά βεβαίως χάρη στην παρακίνηση των γονέων μου, τους οποίους ευχαριστώ.
Πρόδρομος: Aν και από μικρός αγαπούσα την παραδοσιακή μουσική και μου άρεσαν τα ακούσματά της ξεκίνησα να παίζω και να τραγουδώ τους σκοπούς της Κυπρούς απο τα φοιτητικά μου χρόνια στην Αγγλία.
 

Υπήρξε κάποιο «ερέθισμα» ή κάποιο άτομo που σας ώθησε ώστε να δημιουργήσετε αυτό το γκρουπάκι παραδοσιακής μουσικής;

«Ερέθισμα» ήταν η αγάπη του κόσμου και το γεγονός ότι κάθε φορά που εμφανιζόμασταν κάπου μας παρακινούσαν να φτιάξουμε κάτι πιο οργανωμένο και να κάνουμε ολοένα και περισσότερες  εμφανίσεις.  Μια «οργάνωση» που μέχρι σήμερα μας  ταξίδεψε  τόσο σε όλη την Κύπρο όσο και στο Εξωτερικό.

Είσαστε φίλοι από παλιά ή η σχέση μεταξύ σας είναι καθαρά επαγγελματική;

Είμαστε χρόνια φίλοι, τόσο στην ζωή όσο και στα επαγγελματικά. Μετά από τόσα χρόνια έχουμε  διαπιστώσει ότι μια καλή επαγγελματική σχέση προϋποθέτει μια γνήσια και αυθεντική φιλία αλλιώς κινδυνεύει πολύ εύκολα να αλλοιωθεί, εμείς φαίνεται ότι καλύπτουμε αυτή την προϋπόθεση.

Το σχήμα μας «Τα Σγαρτίλια» συγκροτήθηκε εδώ και περίπου 5 χρόνια. Σαν μουσικοί και φίλοι όμως γνωριζόμαστε και παίζουμε μουσική από πολύ παλιά.


Πώς σας βλέπει ο κόσμος ;

Ο κόσμος μας βλέπει ως τον Μιχάλη και τον Πρόδρομο, «Τα σγαρτίλια μας». Βλέπει αυτό που είμαστε. Βλέπει και αντιλαμβάνεται τις γνώσεις και την αγάπη  για την δουλειά μας και γενικότερα  την αυθεντικότητα του χαρακτήρα μας και αυτού που κάνουμε. Αυτό περνάει στον κόσμο και επιστρέφει πίσω με την αγάπη του.

Τι σχόλια παίρνετε από τους δικούς σας ανθρώπους αλλά και από άγνωστους που σας βλέπουν να τραγουδάτε σε γάμους;

Δεν έχουμε να σχολιάσουμε τίποτα άλλο εκτός από το να σας δείξουμε κάποια από τα σχόλια:

Kanate to gamo mas toso omorfo! Evxaristoume:) kali xronia !!!

Eisastan teleioi!!!euxaristoume polu

Αγαπώσας σγαρτιλούθκια μου είσαστε ΤΕΛΕΙΟΙ!!!!!!! 

Teleia!! Oi pio wraioi me diafora! Perasame katapliktika! 

Υou are the best! 

ΕΙΣΑΣΤΕΝ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΕΥΧΟΜΕ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΣΥΝΤΟΜΑ

Thank you thank you thank you both for being THE BEST musicians for my husband's stolisma and mine too 👌 We are recommending you to everyone 

Φαίνεται να το διασκεδάζετε πολύ. Από πού πηγάζει αυτή η αγάπη για την παραδοσιακή μουσική;

Φαίνεται να το έχουμε στο  DNA μας  όπως και όλοι οι Κύπριοι, αφού είμαστε καθομολογία φιλόμουσος  λαός. Εμείς ίσως να   το έχουμε λίγο περισσότερο.


Όταν πάρουμε τα όργανα  στα χέρια μας μεταμορφωνόμαστε, αφού αυτό το   είδος της μουσικής μας γεμίζει πραγματικά με θετικά συναισθήματα και ενέργεια. Η διασκέδαση πηγάζει ως φυσικό αποτέλεσμα των πιο πάνω.

Έχω παρακολουθήσει ένα βίντεο σχετικά με αδελφοποίηση σας στον Άγιο Ιωάννη Κρήτης αλλά και φωτογραφίες από το Λονδίνο. Πως βρεθήκατε εκεί;

Μέσα στα πλαίσια των φιλιών, των συνεργασιών και της δράσης μας γενικότερα ήταν και η  γνήσια φιλία μας με την κοινότητα του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς η οποία είναι αδελφοποιημένη εδώ και 19  έτη με την κοινότητα του Αγίου Ιωάννη Καμένου Κρήτης.

Την χρονιά που μας πέρασε λοιπόν ήταν τα  20χρονα της  αδελφοποίησης των δύο κοινοτήτων τα οποία κάλυψαν με ανταλλαγές αποστολών από τα δύο χωριά και με   πλήθος εκδηλώσεων μουσική, χορό, θέατρο Κυπροκρητικό γλέντι.

Μας έγινε λοιπόν πρόταση από τα συμβούλια των δύο κοινοτήτων ώστε να λάβουμε μέρος στην αποστολή που θα πήγαινε από την Κύπρο στην  Κρήτη για να καλύψουμε μουσικά τις διάφορες εκδηλώσεις  και τα οποία ευχαριστούμε αφού πραγματικά περάσαμε υπέροχα, με εμπειρίες πραγματικής αδελφοσύνης, φιλοξενίας, φιλίας και γλεντιού μέχρι πρωίας.

Το Λονδίνο αλλά και γενικά τα ταξίδια που κάνουμε (Πράγα, Ιταλία, Ισραήλ, Ελλαδα κ.α) τα βλέπουμε σαν μια αναγνώριση της δουλείας μας αλλά και επίσης σαν μια επίτευξη ενός από τους πρωταρχικούς στόχους που θέσαμε σαν σχήμα που δεν είναι άλλως από την 'προώθηση της Κυπριακής παραδοσιακής μουσικής μας κληρονομιάς.

Για το συγκεκριμένο ταξίδι στο Λονδίνο είχαν ακούσει για εμάς και είδαν την δουλειά μας Κύπριοι που μένουν στην Αγγλία και τους άρεσε το κέφι μας. Επικοινώνησαν μαζί μας και με 2 βαλίτσες βρεθήκαμε Αγγλία όπου και περάσαμε υπέροχα.Παίξαμε στα στολίσματα, στην είσοδο του ζευγαριού στο γάμο μέχρι και το κρέμασμα των λεφτών.

Τι σημαίνει «Τα Σγαρτίλια»; Πώς το εμπνευστήκατε;

Τα Σγαρτίλια  είναι  από τα ομορφότερα και γλυκολάλητα πουλιά της αυθεντικής άγριας πανίδας του τόπου μας! Τα όμορφα αυτά χαρακτηριστικά και οι χαρούμενες εικόνες που προκαλεί νοερά η λέξη «Σγαρτίλια» ( Όμορφο Κυπριακό τοπίο, δάση χρώματα, αρώματα, όμορφο κελαήδημα) μας ενέπνευσαν ώστε να τα συνδέσουμε με την μουσική μας  παρουσία, τα ωραία συναισθήματα που προκαλούν οι μελωδίες, οι φωνές μας και την γνήσια παράδοση.

Μπορούμε να πούμε ότι όταν μας πρότειναν το όνομα Σγαρτίλια για το συγκρότημα στην αρχή μας έβαλε σε ενδιασμούς, αλλά όταν το σκεφτήκαμε και όλα τα πιο πάνω που αναφέραμε ήμασταν σίγουροι ότι αυτό ήταν το όνομα που ταίριαζε πιο ωραία στο σχήμα μας.

Δειτε Επισης

Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 εκ. ευρώ-Στην Κύπρο το ένα πεντάρι του Τζόκερ
Με συννεφιά και βροχές φεύγει ο Σεπτέμβρης-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανησυχητικές εκτιμήσεις για τον τερματισμό μέτρων στήριξης-«Επιβάρυνση 201 εκατομμυρίων στα νοικοκυριά»
«Ανεξεταστέοι» οι μαθητές από τη χρήση των κινητών στην τάξη-Πέφτουν οι μαθησιακές τους ικανότητες
Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού
Ένας υπερτυχερός κέρδισε τα €18,6 εκατ. του Τζόκερ
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 18,5 εκατ. ευρώ του Τζόκερ
Διαμαρτυρία για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία στη Λευκωσία
Στο Υπουργικό σχέδιο διαμονής και φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων-Προνοεί αύξηση 1,5 τοις εκατό