Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης Ερντογάν με το βλέμμα στη Θράκη

Στην Κομοτηνή στρέφονται όλα τα βλέμματα την Παρασκευή, καθώς φτάνει εκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Τον "Σουλτάνο" θα "συνοδεύουν" εκεί οι δηλώσεις του, την Πέμπτη το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου χαρακτήρισε "τουρκική" τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και κατήγγειλε διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων της περιοχής.

Οι δηλώσεις αυτές, αλλά και το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του τούρκου προέδρου αυξάνουν την αγωνία για το τι ακριβώς θα πει ο Τούρκος πρόεδρος και βέβαια το πώς θα αντιδράσει σε τυχόν νέες προκλήσεις η Αθήνα.  

Γιατί μπορεί τον Μάιο του 2004, κατά την τότε επίσκεψη του στην Θράκη να είχε κρατήσει τους τόνους χαμηλά λέγοντας «Είστε Έλληνες πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες, εργαστείτε για μια ισχυρή Ελλάδα, ώστε να ωφεληθείτε και εσείς οι ίδιοι [...] ουδείς σας ζήτησε να εγκαταλείψετε την τουρκική σας συνείδηση, αλλά μην ξεχνάτε ότι είστε Έλληνες πολίτες», αλλά ποιος μπορεί να πει ότι θα συμβεί το ίδιο και σήμερα -ειδικά, μετά τα όσα είπε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ερντογάν ως Πρωθυπουργός είχε έρθει στην ισχυρή Ελλάδα που άφηνε ο Σημίτης (στο ξεκίνημα -Μάιος 2004- της Πρωθυπουργίας Καραμανλή) και πήγε μεν Θράκη, αλλά έκατσε φρόνιμα («…είστε Έλληνες πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες, εργαστείτε για μια ισχυρή Ελλάδα, ώστε να ωφεληθείτε και σεις οι ίδιοι … ουδείς σας ζήτησε να εγκαταλείψετε την τουρκική σας συνείδηση, αλλά μην ξεχνάτε ότι είστε Έλληνες πολίτες»), όπως είχε συμφωνηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ήταν ψαρωμένος από το ελληνικό κύρος και δεν διανοούνταν, λίγο πριν την Ολυμπιάδα, να ξεφύγει από τις επιταγές της ελληνικής διπλωματίας. Επί πλέον ζούσε τότε και την βαρβάτη/«αντάρτικη» φάση του, έχοντας απέναντι το κεμαλικό στρατιωτικο-διπλωματικό κατεστημένο.

Ηδη, από την Πέμπτη απαγορευτικές κορδέλες έχουν περικυκλώσει το τζαμί Κιρ Μαχαλά της οδού Φιλιππουπόλεως, όπου την Παρασκευή θα προσευχηθεί ο Ερντογάν, ενώ σε πλήρη κινητοποίηση είναι το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, οι «τουρκόφρονες» της μειονότητας, το μειονοτικό κομμα DEB, οι ψευδομουφτείες Ξάνθης και Ροδόπης και φορείς της μειονότητας. 

Επιχειρούν να δυναμιτίσουν το κλίμα

Εν τω μεταξύ, ενέργειες στην Κομοτηνή επιχειρούν να δυναμιτίσουν το κλίμα ενόψει τις επίσκεψης Ερντογάν. Το βράδυ της Τετάρτης, ώρες πριν ο τούρκος πρόεδρος φτάσει στη χώρα μας, άγνωστοι πέταξαν στην πόλη φυλλάδια στην τουρκική γλώσσα τα οποία έγραφαν: "Σκέψου, ο Ερντογάν θα φύγει, εσύ αύριο θα μείνεις εδώ" ενώ κάποιοι σχημάτισαν με μαύρο σπρέι σταυρούς έξω από σπίτια και γραφεία μουσουλμάνων.

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν για την επίσκεψη του στη Θράκη

Ενόψει και της επίσκεψης Ερντογάν στη Θράκη ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε ότι επισήμανε στον Τούρκο πρόεδρο πως θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Στην δήλωση του αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι είναι αυτονόητη  αποστολή των ηγεσιών των δυο χωρών να διασφαλίσουν αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη. Αλλά αυτό όπως είπε απαιτεί  «υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση. Μακριά από συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό». Απαντώντας εμμέσως στη θέση Ερντογάν περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε « Το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν το δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας.»

Επιστολή στον Ερντογάν από τοπικούς φορείς

Ανοιχτή επιστολή στον Ερντογάν αποστέλλουν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, με αφορμή την άφιξή του στην Ελλάδα και την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Θράκη.

Στην επιστολή τους οι δύο άνδρες κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη στη Θράκη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, η οποία, όπως αναφέρουν, άφησε "πικρή γεύση" καθώς υπήρξε "διχαστική" και δεν τήρησε τους κανόνες ευγένειας. Υπενθυμίζεται, ότι ο Χακάν Τσαβούσογλου κατήργησε το πρωτόκολλο επισκεπτόμενος τον ψευδομουφτή, ενώ είχε κάνει λόγο για "τουρκική μειονότητα".

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μητροπολίτης και ο δήμαρχος καλούν τον Ερντογάν να "διορθώσει" με την επισκεψή του τα λάθη του αντιπροέδρου του αλλά και του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, το οποίο, όπως λένε, "παρεξέκλινε από τα καθήκοντά του". Την ίδια στιγμή, διαμηνύουν στον Ερντογάν, πως Θρακιώτες χριστιανοί και μουσουλμάνοι, δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν σε κανένα "να κλονίσει το ζηλευτό μοντέλο συνύπαρξης".

Το πρόγραμμα στην Κομοτηνή

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις 12:00 o Toύρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, και η πολυπληθής συνοδεία του, θα φτάσουν από το Αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης στην Κομοτηνή, όπου θα κατευθυνθούν αμέσως προς το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως Κιρ Μαχαλέ για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Πρόκειται για το ίδιο τέμενος που είχε επισκεφθεί τον περασμένο Ιούνιο και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τις τότε εμπρηστικές δηλώσεις.

Το Προξενείο Κομοτηνής ετοιμάζει μεγαλειώδη υποδοχή του Τούρκου προέδρου κατά την άφιξή του στο τέμενος. Ενδιαφέρον βέβαια θα έχει, εάν εμφανιστούν ακραίοι τουρκόφρονες με τουρκικές σημαίες στα χέρια, αλλά και το τι θα αναγράφουν πανό που θα αναρτηθούν πιθανώς στα σημεία απ΄ όπου θα διέλθει ο Ερντογάν.

Μετά την προσευχή στο Κιρ Μαχαλέ, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος πρόεδρος, θα επισκεφθεί το μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο “Τζελάλ Μπαγιάρ” της πόλης, όπου θα συνομιλήσει με τους εκπαιδευτικούς -πολλοί απο τους οποίους είναι από την Τουρκία απεσπασμένοι στην Ελλάδα βάση διμερών συμφωνιών- και τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Στις 13:30 ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει επαφές με εκπροσώπους μειονοτικών φορέων και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου αναμένεται να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό προς τη μειονότητα. Ερωτηματικό παραμένει εάν ο Ταγίπ Ερτογάν, σεβαστεί την ελληνική φιλοξενία και κινηθεί μακριά από εμπρηστικές δηλώσεις που θα πυροδοτήσουν εντάσεις στις διμερείς σχέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει μετά της συζύγου του και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση, στις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής.

Δειτε Επισης

Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ
Σουβλάκι μόνο για λίγους-Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά»
Τραγωδία στα Τρίκαλα-Νεκρός 51χρονος που έπεσε με το ΙΧ του σε γκρεμό 100 μέτρων
Τραγωδία στη Νάξο-Ηλικιωμένη πνίγηκε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου
Μαθήτρια βρήκε κατσαρίδα μέσα σε σχολικό γεύμα στην Ελλάδα (pics)
Έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Χίο (pic)
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
«Δάκρυσα, γιατί είναι μοναδικό να φοράς αυτή τη στολή»-Τι λέει ο εύζωνας που έγινε viral στην τελευταία του υπηρεσία
Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια