Πώς οι πιλότοι των ελληνικών F-16 απαξίωσαν τον Ερντογάν

Μικροένταση και προβλήματα υπήρξαν, καθώς φαίνεται, και κατά την πτήση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Αθήνα, την ώρα που το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος εισερχόταν στο FIR Αθηνών, πάνω από το Αιγαίο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, στις 10:15 το πρωί της Πέμπτης το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος, τύπου Airbus A330-200, πέρασε στο FIR Αθηνών από σημείο νοτίως της Χίου. 

Οσο το αεροσκάφος πετούσε στο FIR Κωνσταντινουπόλεως συνοδευόταν από δύο μαχητικά F-16C της τουρκικής αεροπορίας τα οποία όμως έσπευσαν και πέρασαν και αυτά παρανόμως στο FIR Αθηνών. 

Τα τουρκικά μαχητικά απομακρύνθηκαν αμέσως και επέστρεψαν στο δικό τους FIR Κωνσταντινουπόλεως, ευθύς μόλις είδαν να προσεγγίζουν το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος τα τρία ελληνικά F-16 της 337 Μοίρας, που τους είχε ανατεθεί το καθήκον της τιμητικής συνοδείας, όπως επιβάλλει το διπλωματικό πρωτόκολλο για λόγους αποδόσεως τιμής στον εκάστοτε υψηλό επίσημο, αλλά και για λόγους ασφαλείας. 

Ο τούρκος πιλότος δεν ήθελε συνοδεία

Τότε ο κυβερνήτης του προεδρικού αεροσκάφους, που είναι αξιωματικός της τουρκικής αεροπορίας, ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τον επικεφαλής του τιμητικού σμήνους να απομακρυνθεί γιατί «δεν ήθελε συνοδεία». 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επικεφαλής του ελληνικού σχηματισμού δήλωσε ότι πετά εντός του FIR Αθηνών και ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι πλέον υπεύθυνη για την ασφάλεια του προεδρικού αεροσκάφους. 

Στη συνέχεια, τα τρία ελληνικά μαχητικά συνόδευσαν το προεδρικό αεροσκάφος από απόσταση περίπου δύο ναυτικών μιλίων δεξιά και αριστερά του μέχρι που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». 

Ωστόσο, το ρεπορτάζ αναφέρει πως σε ένδειξη «αεροπορικής απαξίας και δυσαρέσκειας» από πλευράς των ελλήνων πιλότων, που εκδηλώθηκε μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους του Ερντογάν, τα τρία ελληνικά μαχητικά δεν πραγματοποίησαν την τιμητική αποχαιρετιστήρια διέλευση σε κλειστό σχηματισμό πάνω από τον ξένο επίσημο, όπως είθισται και όπως είχαμε παρακολουθήσει και κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψη του γάλλου προέδρου Μακρόν στην Αθήνα. 

«Τιμούμε αυτούς που μας τιμούν»

Οπως έλεγε δε φίλος αεροπόρος, με εκατοντάδες αναχαιτίσεις τούρκων πιλότων στο Αιγαίο, ανωνύμως φυσικά γιατί είναι εν ενεργεία: 

«Δεν είναι δυνατόν να αποδώσεις αεροπορικές τιμές σε κάποιον ο οποίος διατάζει τους πιλότους του να προβαίνουν σε τέτοιες προκλήσεις στο Αιγαίο, να έχουμε θρηνήσει συναδέλφους και συμμαθητές οι οποίοι έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στο Αιγαίο, και ο οποίος ακριβώς την προηγουμένη λέει ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ στη συνέντευξή του ότι οι έλληνες πιλότοι παραβιάζουμε τον εναέριο χώρο τους και αυτοί αναγκάζονται να μας… αναχαιτίζουν. 

»Τον συνοδεύσαμε όπως επιβάλλει το διπλωματικό πρωτόκολλο και οι διαταγές που λάβαμε, αλλά μέχρι εκεί. Τιμούμε αυτούς που αξίζουν την Τιμή».

Πηγή: Bήμα

Δειτε Επισης

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα, το 80% ήταν ένα νούμερο που πέταξε ο Τραμπ
Σοβαρό τροχαίο στη Λεμεσό-Όχημα συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα
Υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ ο Παύλος Αναστασίου
Δεν αποδέχεται την πρόταση Υπ. Παιδείας για αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ-Δημοψήφισμα στις 29 Μαΐου
Άλλα αντ' άλλων από Τατάρ για την καταδίκη στις Ουγγαρέζες για σφετερισμό-Κάνει λόγο για «υποκριτική πολιτική»
Τραγωδία στην Άνδρο-Οδηγός σκοτώθηκε πέφτοντας με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα
Δίνει διευκρινίσεις για το καθεστώς των μελών η ΕΔΕΚ-Δέχεται αιτήματα η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων
Αντικρούει τους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Τουρκίας για δύο κράτη ο Χατζηράφτης-«Κυριαρχία KΔ σε όλο το νησί»
Εισήγηση για οικονομική αυτονόμηση των σχολείων-«Θα παρέχονται κονδύλια ανάλογα με το μέγεθος τους»
Αυτόν αναζητεί η Αστυνομία για τη ληστεία σε περίπτερο στη Λεμεσό (pic)