Οι έξι δεσμεύσεις της Μέι προς τη Βόρεια Ιρλανδία που επέτρεψαν τη συμφωνία επί του Brexit

Έξι δεσμεύσεις προς τη Βόρεια Ιρλανδία στη βάση των οποίων έκλεισε η συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit, επισημαίνει με ανοιχτή επιστολή της η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.
 
Όπως τονίζει εξ αρχής, οι δεσμεύσεις αυτές είναι συμβατές με την ακλόνητη στήριξη του Λονδίνου στην ειρηνευτική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.
 
Αρχικά, επισημαίνει η κα Μέι, πάντα θα διαφυλάσσεται και θα υποστηρίζεται το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας ως αναπόσπαστο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, θα προστατεύεται πλήρως και θα διατηρηθεί η θέση της Βόρειας Ιρλανδίας εντός της ενιαίας αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Τρίτο, δεν θα υπάρξουν νέα σύνορα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Ιρλανδίας και θα διατηρηθεί η Κοινή Ταξιδιωτική Περιοχή, που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μετακίνηση πολιτών μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας.
 
Τέταρτο, ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, θα βγει από την τελωνειακή ένωση και από την ενιαία αγορά της ΕΕ.
 
Επίσης, θα προστατευθούν οι πρόνοιες της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής αναφορικά με τη συνεργασία βορρά και νότου στην Ιρλανδία.
 
Τέλος, ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ιρλανδίας, δεν θα υπόκειται πλέον στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
 
Οι δεσμεύσεις αυτές έγιναν αποδεκτές από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα DUP, το οποίο είχε παγώσει τη συμφωνία τη Δευτέρα λέγοντας ότι καμία ρυθμιστική απόκλιση μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα γινόταν αποδεκτή.
 
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Βρετανίδας Πρωθυπουργού,  οι υποστηρικτές του πιο σκληρού Brexit, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, επισημαίνουν ότι στο κείμενο της συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών αναφέρεται πως αν δεν υπάρξουν συμφωνημένες λύσεις για την αποφυγή επιστροφής στα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, τότε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποδεχθεί «πλήρη ευθυγράμμιση» με τους κανόνες της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
 
Κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι η φράση «πλήρης ευθυγράμμιση» δεν σημαίνει παραμονή στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά.
 
Σε συνέντευξη Τύπου, εξάλλου, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ είπε ότι η ΕΕ και το Δουβλίνο πέτυχαν όλα όσα επιδίωκαν μέσα από αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν στο κείμενο της συμφωνίας για να μπορέσει να το αποδεχθεί το DUP ήταν περισσότερο αλλαγές στις διατυπώσεις. «Δεν είναι το τέλος, αλλά το τέλος της αρχής», σχολίασε ο κ. Βαράντκαρ.
 
Αντιδράσεις από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit αναμένεται να προξενήσουν δύο ακόμα ζητήματα. Πρώτον, η αποδοχή δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί θεμάτων που άπτονται των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας για περίοδο οκτώ ετών μετά από το Brexit, έστω και αν η δικαιοδοσία αυτή θα μπορεί να ασκείται μόνο μετά από παραπομπή υποθέσεων από τα βρετανικά δικαστήρια.
 
Δεύτερον, η πλήρης αποδοχή από τη Βρετανία των κανόνων της ΕΕ, χωρίς λόγο στη διαμόρφωση αυτών, κατά την περίπου διετή μεταβατική περίοδο μετά από την τυπική έξοδο της χώρας από την ενωμένη Ευρώπη.

Δειτε Επισης

Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
ΒΙΝΤΕΟ: Τι ψιθύρισε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Τζορτζ Μπους στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Τραμπ στέρησε τη φύλαξη της Μυστικής Υπηρεσίας από πρώην συνεργάτη του που λέει ότι κινδυνεύει από το Ιράν
Στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Υπό εξαήμερη κράτηση ο 32χρονος για τις δύο υποθέσεις ληστειών από διανομείς φαγητού στη Λάρνακα
Απουσιάζει ξανά από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία η 13χρονη Κωνσταντίνα (pic)
Με ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Ανόρθωση θα συναντηθεί ο Έφορος Φορολογίας
Μπαίνει στην σφαίρα του AI η Κύπρος-Συστάθηκε Εθνικής Εξειδικευμένης Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Πήρε αναβολή για άλλους τέσσερις μήνες η έναρξη της δίκης για το θανατηφόρο του 2012-«Βεβαρημένο το πρόγραμμα του Δικαστηρίου»
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία