Σε ρόλο πυροσβέστη για τη Μέση Ανατολή η Κύπρος

Ρόλο πυροσβέστη σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έπειτα από την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ, είναι έτοιμη να διαδραματίσει η Κύπρος.
 
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενδεχομένως υπάρξουν από πλευράς Λευκωσίας επικοινωνίες σε πολιτικό επίπεδο με πρώτιστο ζητούμενο να κρατηθεί η σταθερότητα στην περιοχή.
 
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ , αλλά και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις και με το Ισραήλ και με τον αραβικό κόσμο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει αυτό το δεδομένο, οι άριστες σχέσεις με τα αραβικά κράτη, αλλά και με το Ισραήλ.
 
Την ίδια στιγμή είμαστε κράτος μέλος της Ε.Ε., είμαστε σε επαφή με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., εμείς γνωρίζουμε καλύτερα τα δεδομένα στην περιοχή από ό,τι είναι σε θέση να γνωρίζουν κάποια άλλα κράτη μέλη, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, είμαστε σε επαφή σε διπλωματικό επίπεδο, ενδεχομένως να υπάρξουν και επικοινωνίες σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Υπουργού Εξωτερικών, ώστε-και είναι εκείνο που μας ενδιαφέρει και που είναι το ζητούμενο-να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που γίνονται όλες οι ενέργειες μας.
 
Σε ό,τι αφορά την ερώτηση, το μέλλον της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι το προϊόν των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εμπλεκόμενους και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι πώς επαναρχίζει αυτή η προσπάθεια για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».
 
Ερωτηθείς αν η επικοινωνία που θα έχει ο Πρόεδρος θα είναι με Ευρωπαίους εταίρους, ο Εκπρόσωπος είπε «και όχι μόνο με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και με τα γειτονικά κράτη, σε αυτή τη φάση σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε να κρατηθεί η σταθερότητα στην περιοχή που είναι το πρώτο ζητούμενο».
 
Σε ερώτηση αν αυξάνεται το βάρος για την Κύπρο λόγω του ρόλου που έχει αναλάβει στην περιοχή, αλλά και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μέσα στα πλαίσια των άριστων σχέσεων που διατηρούμε, θεωρούμε αλλά, και το σημαντικότερο, θεωρούν οι τρίτοι και ειδικότερα οι εταίροι μας στην Ε.Ε. ότι, αυτό τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στον βαθμό που είναι εφικτό, που είναι δυνατό έτσι ώστε να επικρατήσει σταθερότητα στην περιοχή.
 
Μια αρνητική εξέλιξη στην περιοχή επηρεάζει και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που εργαζόμαστε».
 
Ερωτηθείς αν έχει ζητηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να παίξει κάποιο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «από τη στιγμή που είμαστε εδώ, που είμαστε στην ίδια περιοχή ενδιαφερόμαστε και οι όποιες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται έχουν και προϊόν το ενδιαφέρον μας για την περιοχή». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Καζάνι που βράζει» η M. Ανατολή-Διαδηλώσεις, επεισόδια και... νέα ιντιφάντα
 

Δειτε Επισης

Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
GSI και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς
Έντονη ανησυχία ΠτΔ για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Επικοινώνησε με Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ
Γ. Αντωνίου: Ο Πρόεδρος θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του ΓΓ ΟΗΕ