Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία

Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής. Απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όπως η Τουρκία έχει "μία σημαία" έτσι και εδώ στην Ελλάδα "δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ' ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην μουσουλμανική μειονότητα έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής στην Κομοτηνή, είπε: “Εδώ υπάρχουν σχεδόν 150 χιλιάδες ομογενείς μας, εσείς είστε η γέφυρα της Τουρκίας με την Ελλάδα”

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή στην ελληνική βουλή εκπροσωπούν τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης τέσσερις βουλευτές οι οποίοι πρέπει να εργαστούν πολύ. “Χθες αναφέρθηκα σε κάποια προβλήματα, ίσως το παρακολουθήσατε. Η λύση αυτών των προβλημάτων θα ενισχύσει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία στην Ελλάδα”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία στήριξε την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ στο παρελθόν και τώρα η Ελλάδα στηρίζει την Τουρκία στην ΕΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη για ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών. 

O Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στη συνθήκη της Λωζάνης λέγοντας: “Επιθυμούμε να επωφεληθείτε με κάθε τρόπο από τη Συνθήκη της Λωζάνης στο πλαίσιο της αντίληψης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο αναμένουν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως σε όλες τις επαφές του στην Αθήνα τα ανέφερε αυτά, προσθέτοντας ότι συζήτησε και με τον Έλληνα Πρόεδρος και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τα προβλήματα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης.

“Η λύση των προβλημάτων της μειονότητας θα διευκολύνει ώστε η Τουρκία και η Ελλάδα να προσεγγίσουν η μία την άλλη”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Άγκυρα έκανε πολύ σημαντικά βήματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και συνεχίζουν τις εργασίες ώστε να αυξηθεί η ποιότητα ζωής τους. “Πιστεύουμε ότι έχουμε δικαίωμα να περιμένουμε παρόμοια προσέγγιση και από την Ελλάδα”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εκλογή του μουφτή στην Δυτική Θράκη, προσθέτοντας ότι αυτά πρέπει να τα συζητήσει ανοιχτά. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης ο μουφτής δεν διορίζεται αλλά εκλέγεται. Όπως είπε και στην Τουρκία οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν διορίζονται αλλά εκλέγονται, και έδωσε το παράδειγμα του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. “Γιατί εδώ ακόμη υπάρχει απόφαση για διορισμό; Αυτό είναι λάθος, στην Λωζάνη δεν υπάρχει”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα αναφερθεί σε ακόμη κάτι που θα εκπλήξει όλους. “Από την μια πλευρά του Αιγαίου είναι η Τουρκία και από την άλλη η Ελλάδα. Η Ιαπωνία τί δουλειά έχει εδώ; Η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Βρετανία…Τί δουλειά έχουν αυτές εδώ; Έντεκα χώρες συμμετείχαν στην Συνθήκη της Λωζάνης. Τώρα εμείς τί λέμε; Πέρασαν 94 χρόνια και πλέον πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση μετά από 94 χρόνια”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης για να βγει από την Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης χρειάζεται άδεια από τον νομάρχη, ωστόσο αυτό δεν το εφαρμόζει η Τουρκία αυτή τη στιγμή. “Κάποια πράγματα πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έμειναν στην ιστορία και πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτό που ζητά η Τουρκία από την Ελλάδα είναι να μην θέλει αφομοιώσει τους ‘ομογενείς της στη Δυτική Θράκη”. “Η ενσωμάτωση είναι άλλο αλλά αφομοίωση δεν πρέπει να θέλει”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, την εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης από στην Ελλάδα ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί εναντίον του Ερντογάν ο οποίος μίλησε για ‘τροποποίηση’.  «Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης, οι μειονότητες έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν οι ίδιες τους ηγέτες τους. Είναι επομένως φυσιολογικό και στην Ελλάδα οι ‘Τούρκοι’ να μπορούν να εκλέγουν τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες, με βάση τη συνθήκη. Ενώ η Τουρκία εφαρμόζει αυτό τον κανόνα, η Ελλάδα όχι», είπε ο Κιλιτσντάρογλου προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Ο Κεμάλ Κιλιτστνάρογλου είπε ακόμη: «Στη Δυτική Θράκη δυστυχώς οι εκεί Μουσουλμάνοι δεν εκλέγουν τους αρχι-μουφτήδες τους, τους ιμάμηδες τους και τους θρησκευτικούς τους ηγέτες. Και πως γίνεται να λέμε ότι εφαρμόζεται η συνθήκη της Λωζάνης.  Σημαίνει ότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν εφαρμόζεται”.

ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
«Εδώ και μία εβδομάδα με παρακολουθεί, θα σας κάψω, απείλησε»-Η δραματική κατάθεση της 40χρονης
Μετά την Σιλιάνοφσκα προκαλεί και ο Μιτσκόσκι-«Θα αποκαλώ τη χώρα μου Μακεδονία, αν θέλετε, πάμε Χάγη»
Ηχητικό ντοκουμέντο: Τα ουρλιαχτά και οι εκκλήσεις της 40χρονης για βοήθεια λίγες μέρες πριν τη δολοφονία της
Συνελήφθη ο σύζυγος της 40χρονης για τη δολοφονία της στην Ελλάδα
Θανατηφόρο τροχαίο με Έλληνες στην Τουρκία-Ένας νεκρός και δύο τραυματίες
Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της 40χρονης-Είχε πάνω από 10 μαχαιριές σε κοιλιά, λαιμό, χέρια
Πέθανε σε ηλικία 119 ετών η γηραιότερη γυναίκα στην Ελλάδα
Κ. Μητσοτάκης: Θετική η αποδραματοποίηση των επαφών με την Τουρκία
«Ο μπαμπάς σκότωσε τη μαμά», φώναζε η κόρη της 40χρονης που δολοφονήθηκε στο Μενίδι