Η πάταξη της διαφθοράς Νόμος του Κράτους

 
Η Ολομέλεια της Βουλής, αφού πρώτα υπερψήφισε τροπολογίες, ψήφισε σε νόμους τα νομοσχέδια και ενέκρινε του κανονισμούς για τη πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία.

Η δέσμη των νομοσχεδίων υπερψηφίστηκε με 45 ψήφους υπέρ και μία ψήφο κατά, αυτή του Βουλευτή του ΕΛΑΜ Λίνου Παπαγιάννη.
 
Οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν διαλαμβάνουν:
 
Τροπολογία  ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ επί του νομοσχεδίου για τη σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, που διαλαμβάνει επαναπροσδιορισμό του όρου πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς ώστε να ερμηνεύεται συγκεκριμένα ο όρος. Ψηφίστηκε με 28 ψήφους υπέρ και 19 εναντίον.
 
Τροπολογία της ΕΔΕΚ με το ίδιο λεκτικό ψηφίστηκε και επί  του νομοσχεδίου για τον περί Αστυνομίας νόμο.
 
Επίσης υπερψηφίστηκαν οι δύο τροπολογίες της ΕΔΕΚ για τη ρύθμιση των ανακριτικών εξουσιών των υπό κάλυψη αστυνομικών (νομοσχέδιο) με τις οποίες προβλέπεται ρητά ότι το απόρρητο αρχείο στο οποίο περιλαμβάνονται οι εκδοθείσες παράλληλες ταυτότητες των υπό κάλυψη αστυνομικών τηρείται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών. Διαλαμβάνει επίσης ότι ο υπό κάλυψη Αστυνομικός υπέχει αστική ευθύνη για τις πράξεις του όπως ο κάθε άλλος πολίτης της Δημοκρατίας.
 
Υπερψηφίστηκε επίσης τροπολογία του ΑΚΕΛ επί του ιδίου νομοσχεδίου με την οποία αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο οποιαδήποτε αναφορά σε πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς και για να περιοριστεί η δυνατότητα της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου να διενεργεί επιχειρήσεις, έρευνες ή αιφνιδιαστικούς ελέγχους στο πλαίσιο της εκτέλεσης της αποστολής της μόνο προς διαπίστωση του ενδεχομένου διάπραξης αδικήματος διαφθοράς από μέλη της Αστυνομίας και όχι για σκοπούς πρόληψης αδικημάτων διαφοράς. Με τις τροπολογίες ΑΚΕΛ η έρευνα θα διενεργείται κατόπιν δικαστικού εντάλματος.
 
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου με γραπτή δήλωση του χαιρέτησε την ψήφιση του πακέτου των νομοθετημάτων παρατηρώντας ότι το γεγονός πως το πακέτο ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα ενισχύει τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται για πάταξη του φαινομένου και αποδεικνύει ότι και η νομοθετική εξουσία ταυτίζεται με τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και της εκτελεστικής εξουσίας.
 
Ο κ. Νικολάου προσθέτει ότι το πακέτο νομοσχεδίων, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τη σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και τη ρύθμιση των ανακριτικών εξουσιών των υπό κάλυψη Αστυνομικών, δημιουργούσε ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, δίδοντας στην Αστυνομία τα μέσα που δεν είχε, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κρούσματα διαφθοράς στο Σώμα.
 
Επισημαίνει ωστόσο ότι οι τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στο κείμενο κουτσούρεψαν το Νόμο, αφού περιορίζουν τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου όσον αφορά την πρόληψη πράξεων διαφθοράς. Παρατηρεί περαιτέρω ότι περιορίζονται οι εξουσίες για διερεύνηση πράξεων που σχετίζονται με αδικήματα διαφθοράς και δεν επιτρέπεται η εφαρμογή μέτρων πρόληψης και μηχανισμών προστασίας των μελών.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης  με την απαίτηση για εξασφάλιση δικαστικού διατάγματος για τη διενέργεια ελέγχων, επιχειρήσεων και ερευνών, "ξεδοντιάζονται" οι εξουσίες της Υπηρεσίας να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, όπως είναι η άρση του απορρήτου, η διεξαγωγή άλκοτεστ και νάρκοτεστ – κάτι που δεν απαιτείται από τις σχετικές νομοθεσίες. «Χωρίς να ικανοποιούνται οι πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για έκδοση του διατάγματος, δεν θα μπορεί να ασκηθεί κανένας έλεγχος πρόληψης αδικημάτων διαφθοράς» συμπληρώνει.
 
ΚΥΠΕ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»