Στην Αθήνα σήμερα ο Ερντογάν - Ακόμη δεν έφτασε και προκαλεί

Φτάνει, σήμερα, στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται στις 10:30 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου και θα τον υποδεχθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στις 11:30 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου θα καταθέσει στεφάνι, και αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Στις 12:00 θα αρχίσει η κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.

Στις 13:30 ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση, μετά το τέλος της οποίας, στις 14:50, θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη στις 16:30, ενώ το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης μέρας ολοκληρώνεται με το δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του από τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:25.

Την Παρασκευή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναχωρήσει για την Αλεξανδρούπολη και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι υπολογίζεται η άφιξή του στην Κομοτηνή και η επίσκεψή του στο Kirmahalle Cammi. Η διήμερη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Παρασκευής, όταν και θα αναχωρήσει για την Τουρκία.

Στο μεταξύ, την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η θέση που εξέφρασε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση τού ΣΚΑΪ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Με ανακοίνωσή του, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμούν η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα να αποτελέσει αφορμή για να χτιστούν γέφυρες και όχι για να υψωθούν τείχη.
«Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντίδραση υπήρξε και από την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, η οποία σημειώνει ότι «οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος Πρόεδρος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών». Η κ. Γεννηματά ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την  κακή, όπως υποστηρίζει, προετοιμασία της επίσκεψης, υπογραμμίζοντας ότι είναι προκλητική η έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας από πλευράς κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερντογάν.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Δύο κόσμοι στη Ρόδο για τους Ισραηλινούς τουρίστες-Συγκέντρωση και συλλήψεις, υποδοχή με γλυκά και κεράσματα
Μυστήριο η ταυτότητα του κοριτσιού που βρέθηκε νεκρό στο Παλαιό Φάληρο-Δεν την ψάχνει κανείς
Πτώμα σε αποσύνθεση στην ταράτσα του νοσοκομείου Θήβας-Ερωτήματα για την επιτήρηση του χώρου
Πολίτες μαζεύτηκαν στο λιμάνι της Ρόδου για να διαμαρτυρηθούν για Ισραηλινούς τουρίστες-Οκτώ συλλήψεις
Από δύο εστίες ξέσπασε η πυρκαγιά στον Υμηττό-Έσβησε μέσα σε 20 λεπτά, δεν απειλήθηκαν σπίτια
Έφταναν τα 20-30 μέτρα ύψος οι φλόγες της φονικής πυρκαγιάς-«Μιλάμε για μέχρι 1,200 βαθμούς Κελσίου»
«Μου δάγκωσε το αυτί, φώναζε 'είμαι Χαμάς'»-Άγρια συμπλοκή μεταξύ Ισραηλινού και Σύρου στην Ελλάδα
Εξέδιδαν γυναίκα τρία πρόσωπα σε Κύπρο, Βουλγαρία και Γερμανία-Απορρίφθηκε αίτημα αποφυλάκισης
Απαντά στις καταγγελίες Πρωτοπαπά ο Λογγίνος-«Υπήρχαν υδροφόρες και υδροστόμια με νερό»
Έσβησε η φωτιά στη Λόφου και άναψε η φλόγα της αλληλεγγύης-«Ζήσαμε κάτι πραγματικά συγκινητικό»