Τσίπρας προς Ερντογάν: Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από σήμερα το πρωί πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θυμήθηκε το σχέδιο Ανάν και το «όχι» των… Ρωμιών ο Ερντογάν
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος παραχωρούν αυτή τη στιγμή κοινή διάσκεψη Τύπου:
 
«Στην περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου των σχέσεων μας, της Συνθήκης της Λωζάνης», ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως με τον Τούρκο Πρόεδρο συζήτησαν για την ευρύτερη περιοχή και την ένταση στο Αιγαίο, η οποία όπως τόνισε δεν συνάδει με το καλό κλίμα που οι δύο χώρες επιδιώκουν να κτίσουν.
 
«Η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί», υπογράμμισε, υποδεικνύοντας πως αυτές «αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας». «Εν έτει 2017 επικρέμεται πάνω από τις χώρες μας ο κίνδυνος του casus belli», σημείωσε.
 
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για δίκαιη και βιώσιμη λύση  χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. 
 
«Υπογράμμισα τις πάγιες θέσεις μας για μια επανενωμένη, ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζουν με ασφάλεια. Τόνισα, ότι η λύση αυτή πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
 
 
Πιο κάτω η αναφορά του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν για το Κυπριακό:
 
«Εγώ είχα ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματευτικές διεργασίες για το Κυπριακό. Θυμάμαι στο Νταβος όταν ο τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με παρακάλεσε και με ρώτησε για τις σκέψεις μου. Του απάντησα πως ‘’εγώ θέλω να ρωτήσω εσάς τις δικές σας σκέψεις. Να κινηθούμε ομονοώντας’’.
 
Είμαστε δύο χώρες που είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Αναθέσαμε το θέμα στους Υπουργούς Εξωτερικών και μετά κάναμε μια συνάντηση στο Νταβός. Τότε ήταν Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής.
 
Όταν έληξαν οι διαπραγματεύσεις, η ε/κ πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει. Εγώ είπα όχι, πρέπει να ολοκληρώσουμε και να υπογράψουμε τη συμφωνία. Μετά πήγαμε στο δημοψήφισμα, όπου οι Τ/κ ψήφισαν «ναι» και οι Ε/κ «όχι».
Οι Ελληνοκύπριοι στο Νταβός μας υποσχέθηκαν πως θα φτάσουμε σε λύση, κάτι όμως που δεν έγινε.
 
Πρόσφατα πάλι είχαμε μια συνάντηση στην Ελβετία. Και πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν ο αποχωρήσας. Οι Υπουργοί Εξωτερικών είναι εδώ και μπορούν να σας πουν τι έγινε. Θέλουμε δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση.
 
Υπάρχουν θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπεκφυγές της τελευταίας στιγμής για να μην καταλήξουμε κάπου».

Ανταπάντηση Τσίπρα
Ανταπαντώντας στον Τούρκο Πρόεδρο σε ό, ότι αφορά την αναφορά του στο Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός του υπέδειξε πως εδώ και 43 χρόνια αναλώνεται η συζήτηση για το ποιος φταίει, υποδεικνύοντάς του πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
 
 

Δειτε Επισης

Ανησυχία για την επόμενη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη-«Δεν είμαστε προετοιμασμένοι για το χάος»
Ένας νεκρός, 15 τραυματίες σε ρωσικό πλήγμα στο Κριβί Ριχ της Ουκρανίας
Καταγγέλλει ξανά το «ειδεχθές έγκλημα» μετά την παραδοχή του Ισραήλ για δολοφονία του Χανίγια
Αρχές του νέου έτους το προσχέδιο για ενιαία νομοθεσία για ΑμεΑ-Δεν τίθεται θέμα αποκοπής παροχών
Κολλημένοι στο σερφάρισμα στα social media οι Κύπριοι-«Κάποιοι προτιμούν την επίπλαστη ζωή του διαδικτύου»
Τα έργα εκατομμυρίων που αναβαθμίζουν την ποιότητα υγείας, τα ανοικτά κεφάλαια και οι στόχοι του Υπουργείου
Γεμίζουν τα κρεβάτια στα παιδιατρικά τμήμα λόγω του κοκτέιλ λοιμώξεων-Υπό πίεση το σύστημα
Τα νέα διεθνή ρεζιλίκια και η άμεση ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας στην Αστυνομία
Εκατό χρόνια φυλακή σε ομόφυλο ζευγάρι από τη Τζόρτζια για τον βιασμό των υιοθετημένων παιδιών του
Οι 330 φετινές εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία συνιστούν ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών