Φόρτωσε τη διαχρονική αποτυχία για λύση στην ε/κ πλευρά ο Ερντογάν
16:56 - 07 Δεκεμβρίου 2017
Σε ό,τι αφορά ευρύτερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τουλάχιστον μέσα από την δημόσια εικόνα που αφήνει πίσω της η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να εξάγει κανείς το συμπέρασμα πως αυτή αποτέλεσε ουσιαστικό βήμα για εξομάλυνσή τους σε όλα τα ανοικτά ζητήματα.
Αντιθέτως, αυτό που καταγράφηκε και σημειώνεται ήταν η φορτική εμμονή του Τούρκου Προέδρου για επανεξέταση της Συνθήκης της Λωζάνης, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Αθήνας, τόσο δημόσια όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες των κατ’ ιδίαν συναντήσεων.
Στην περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου των σχέσεων μας, της Συνθήκης της Λωζάνης.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 7, 2017
Συγκεκριμένα, μιλώντας πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, και απαντώντας στην υπόδειξη του Προκόπη Παυλόπουλου ότι θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα σέβεται την κυριαρχία του κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «επέστρεψε» στη προ του 2004 εποχή, για να υπενθυμίσει πως ο ίδιος ήταν παρών στις συνομιλίες στο Μπούρκενστον, όπου διαχειρίστηκε μαζί με τον Κόφι Ανάν την διαδικασία.
Συναφώς, υποστήριξε πως ως αποτέλεσμα των τότε συνομιλιών έπρεπε να βρεθεί μια λύση, αλλά οι αποφάσεις που λήφθηκαν εκεί, όπως είπε, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ γιατί οι Τ/κ είπαν «ναι», αλλά οι Ρωμιοί, κατά την έκφρασή του, είπαν «όχι».
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως δεν τήρησε και δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, σε αντίθεση με την Τουρκία που, όπως ισχυρίστηκε τηρεί τις δεσμεύσεις της, για να υποστηρίξει ακολούθως πως στόχος της Τουρκίας είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο.
Θυμάμαι στο Νταβος, όταν ο τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με προσκάλεσε και με ρώτησε για τις σκέψεις μου. Του απάντησα πως ‘’εγώ θέλω να ρωτήσω εσάς τις δικές σας σκέψεις. Να κινηθούμε ομονοώντας’’», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Και συνέχισε: «Είμαστε δύο χώρες που είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Αναθέσαμε το θέμα στους Υπουργούς Εξωτερικών και μετά κάναμε μια συνάντηση στο Νταβός. Τότε ήταν Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής.
Όταν έληξαν οι διαπραγματεύσεις, η ε/κ πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει. Εγώ είπα όχι πρέπει να ολοκληρώσουμε και να υπογράψουμε τη συμφωνία. Μετά πήγαμε στο δημοψήφισμα όπου οι Τ/κ ψήφισαν «ναι» και οι Ε/κ «όχι».
Οι Ελληνοκύπριοι στο Νταβός μας υποσχέθηκαν πως θα φτάσουμε σε λύση κάτι όμως που δεν έγινε.
Πρόσφατα πάλι είχαμε μια συνάντηση στην Ελβετία. Και πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν ο αποχωρήσας. Οι ΥΠΕΞ είναι εδώ και μπορούν να σας πουν τι έγινε. Θέλουμε δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση.
Υπάρχουν θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπεκφυγές της τελευταίας στιγμής για να μην καταλήξουμε κάπου».
Yπογράμμισα τις πάγιες θέσεις μας για μια επανενωμένη, ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζουν με ασφάλεια. Τόνισα, ότι η λύση αυτή πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 7, 2017
«Είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το Κυπριακό μένει ανοιχτό. Κάθε φορά, βεβαίως, υπάρχει μια συζήτηση για το ποιος φταίει. Δεν πρέπει όμως κύριε Πρόεδρε να ξεχνάμε ότι αυτό το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου. Γι’ αυτό παραμένει ανοιχτό», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν.