Φόρτωσε τη διαχρονική αποτυχία για λύση στην ε/κ πλευρά ο Ερντογάν

Με εμφανή προσπάθεια να αποδώσει την ευθύνη για την μέχρι σήμερα μη επίλυση του Κυπριακού στην ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά να συμβάλει προς την κατεύθυνση επίδειξης εποικοδομητικής στάσης από πλευράς Τουρκίας για πραγματοποίηση θετικών βημάτων, εμφανίστηκε στις δημόσιες τοποθετήσεις του κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.   

Σε ό,τι αφορά ευρύτερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τουλάχιστον μέσα από την δημόσια εικόνα που αφήνει πίσω της η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να εξάγει κανείς το συμπέρασμα πως αυτή αποτέλεσε ουσιαστικό βήμα για εξομάλυνσή τους σε όλα τα ανοικτά ζητήματα.
 
Αντιθέτως, αυτό που καταγράφηκε και σημειώνεται ήταν η φορτική εμμονή του Τούρκου Προέδρου για επανεξέταση της Συνθήκης της Λωζάνης, γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Αθήνας, τόσο δημόσια όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες των κατ’ ιδίαν συναντήσεων.    

 

Σε σχέση με το Κυπριακό, τόσο κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και κατά τη δημόσια στιχομυθία που είχε νωρίτερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, μολονότι διακήρυξε φραστικά ως θέση της Τουρκίας την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να θέτει ως προτεραιότητα το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Συγκεκριμένα, μιλώντας πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, και απαντώντας στην υπόδειξη του Προκόπη Παυλόπουλου ότι θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα σέβεται την κυριαρχία του κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «επέστρεψε» στη προ του 2004 εποχή, για να υπενθυμίσει πως ο ίδιος ήταν παρών στις συνομιλίες στο Μπούρκενστον, όπου διαχειρίστηκε μαζί με τον Κόφι Ανάν την διαδικασία.      
 
Συναφώς, υποστήριξε πως ως αποτέλεσμα των τότε συνομιλιών έπρεπε να βρεθεί μια λύση, αλλά οι αποφάσεις που λήφθηκαν εκεί, όπως είπε, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ γιατί οι Τ/κ είπαν «ναι», αλλά οι Ρωμιοί, κατά την έκφρασή του, είπαν «όχι».
 
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως δεν τήρησε και δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, σε αντίθεση με την Τουρκία που, όπως ισχυρίστηκε τηρεί τις δεσμεύσεις της, για να υποστηρίξει ακολούθως πως στόχος της Τουρκίας είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θυμήθηκε το σχέδιο Ανάν και το «όχι» των… Ρωμιών ο Ερντογάν
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του και μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τις οποίες ισχυρίστηκε πως «τίθενται θέματα της τελευταίας στιγμής που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές, ώστε να μην καταλήξουμε κάπου».
 
«Εγώ είχα ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματευτικές διεργασίες για το Κυπριακό.
 
Θυμάμαι στο Νταβος, όταν ο τότε Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με προσκάλεσε και με ρώτησε για τις σκέψεις μου. Του απάντησα πως ‘’εγώ θέλω να ρωτήσω εσάς τις δικές σας σκέψεις. Να κινηθούμε ομονοώντας’’», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
Και συνέχισε: «Είμαστε δύο χώρες που είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Αναθέσαμε το θέμα στους Υπουργούς Εξωτερικών και μετά κάναμε μια συνάντηση στο Νταβός. Τότε ήταν Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής.
 
Όταν έληξαν οι διαπραγματεύσεις, η ε/κ πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει. Εγώ είπα όχι πρέπει να ολοκληρώσουμε και να υπογράψουμε τη συμφωνία. Μετά πήγαμε στο δημοψήφισμα όπου οι Τ/κ ψήφισαν «ναι» και οι Ε/κ «όχι».
 
Οι Ελληνοκύπριοι στο Νταβός μας υποσχέθηκαν πως θα φτάσουμε σε λύση κάτι όμως που δεν έγινε.
 
Πρόσφατα πάλι είχαμε μια συνάντηση στην Ελβετία. Και πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν ο αποχωρήσας. Οι ΥΠΕΞ είναι εδώ και μπορούν να σας πουν τι έγινε. Θέλουμε δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη λύση.
 
Υπάρχουν θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπεκφυγές της τελευταίας στιγμής για να μην καταλήξουμε κάπου».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσίπρας προς Ερντογάν: Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής
 
«Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό 43 χρόνια, γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου», δήλωσε ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
 

«Είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το Κυπριακό μένει ανοιχτό. Κάθε φορά, βεβαίως, υπάρχει μια συζήτηση για το ποιος φταίει. Δεν πρέπει όμως κύριε Πρόεδρε να ξεχνάμε ότι αυτό το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου. Γι’ αυτό παραμένει ανοιχτό», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν.
 

Δειτε Επισης

Νέο ισραηλινό κύμα επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
Μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο από τρύπα στο ταβάνι και έφυγαν με χρυσαφικά αξίας 15,000 ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
Καταγγελία Ισραηλινών σε βάρος Ελληνοκύπριου για απάτη με αγοραπωλησίες διαμερισμάτων