Καμπανάκι στην Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης για πωλήσεις ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα
17:36 - 07 Δεκεμβρίου 2017
Η συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή «Κύπρου εναντίον Τουρκίας» δεν συνάδει με την άδεια, συμμετοχή, συγκατάθεση ή άλλη συνέργεια σε οποιαδήποτε παράνομη πώληση και εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, αποφάνθηκε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 47 κρατών μελών ολοκλήρωσαν σήμερα στο Στρασβούργο την τριήμερη συνεδρίασή τους, εξετάζοντας τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Μεταξύ άλλων εξετάστηκε ο βαθμός συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για το θέμα των περιουσιακών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων, στο πλαίσιο της απόφασης «Κύπρου εναντίον Τουρκίας», αλλά και τα γενικά και ατομικά μέτρα στην υπόθεση «Ξενίδη-Αρέστη».
Στη απόφαση που εκδόθηκε για την Τέταρτη Διακρατική, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι υπενθυμίζουν ότι για την επανόρθωση των παραβιάσεων που εντοπίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφορικά με τα περιουσιακά δικαιώματα των Ε/κ εκτοπισμένων, «οι τουρκικές αρχές συνέστησαν στο βόρειο της τμήμα της Κύπρου το 2005 έναν μηχανισμό αποκατάστασης, ανταλλαγής και αποζημίωσης».
Αναφέρεται ακόμη ότι στην απόφαση για απόρριψη του παραδεκτού της υπόθεσης «Δημόπουλος και Άλλοι» του 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «ο νόμος με τον οποίο συστάθηκε αυτός ο μηχανισμός παρέχει ένα ‘προσβάσιμο και αποτελεσματικό πλαίσιο για επανόρθωση σε σχέση με καταγγελίες για παρεμβάσεις στην περιουσία που ανήκει σε Ελληνοκύπριου’».
Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι το Δικαστήριο δεν έκανε αποδεκτή την αίτηση στην υπόθεση «Μελεάγρου και Άλλοι» το 2013, καθώς οι αιτητές δεν είχαν κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων επανόρθωσης που προσφέρει αυτός ο μηχανισμός.
Αναφέρεται εξάλλου ότι στην απόφαση της 12 Μαΐου 2014 για την καταβολή αποζημιώσεων στην προσφυγή «Κύπρου εναντίον Τουρκίας», το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέφρασε την άποψη ότι η συμμόρφωση με τα συμπεράσματα της αρχικής απόφασης του 2001 «δεν μπορεί να […] συνάδει με οποιαδήποτε άδεια, συμμετοχή, συγκατάθεση ή άλλη συνέργεια σε οποιαδήποτε παράνομη πώληση και εκμετάλλευση ε/κ σπιτιών και περιουσιών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».
Παράλληλα, σημείωσαν την πληροφόρηση που δόθηκε από τις τουρκικές αρχές αναφορικά με τις υπάρχουσες οδούς μέσω του πλαισίου του συγκεκριμένου μηχανισμού για την αντιμετώπιση πιθανής παράνομης πώλησης και εκμετάλλευσης των εν λόγω περιουσιών και τις κάλεσαν να παράσχουν επιπρόσθετη πληροφόρηση αναφορικά με την πρακτική τους εφαρμογή, για να επιτρέψουν στην Επιτροπή να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα αυτών των οδών και την ανάγκη για επιπλέον μέτρα, εφόσον χρειαστεί.
Επανέλαβαν, εξάλλου, τη σταθερή τους επιμονή αναφορικά με την άνευ όρων υποχρέωση της καταβολής των αποζημιώσεων που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και κάλεσαν τις τουρκικές αρχές να αναφερθούν στα μέτρα που έλαβαν για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων της 12ης Μαΐου 2014.
Υπενθυμίζεται ότι με την εν λόγω απόφαση, η Τουρκία καλείται να αποζημιώσει με €60 εκ. ευρώ στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας και €30 εκ. στους συγγενείς των αγνοουμένων.
Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι θα επανεξετάσουν το θέμα των περιουσιακών δικαιωμάτων των εκτοπισμένων Ε/κ στη συνάντησή τους τον Σεπτέμβρη του 2018.
Σε ξεχωριστή τους απόφαση, αναφορικά με τις αποζημιώσεις που προβλέπονται στις αποφάσεις του Δικαστηρίου στην «Ξενίδη Αρέστη» και «Βαρνάβα και Άλλοι», οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι επαναλαμβάνουν την άνευ όρων υποχρέωση για καταβολή τους, ενώ καλούν εκ νέου τις τουρκικές αρχές να προχωρήσουν στην πληρωμή τους χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ