Η Κύπρος κύρωσε πρώτη Σύμβαση στη Λευκωσία

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το πρώτο κράτος το οποίο κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για Αδικήματα που αφορούν Πολιτιστικά Αγαθά, γνωστή ως «Σύμβαση της Λευκωσίας» και σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΣτΕ Δρ. Σπύρος Αττάς είχε σήμερα, συνάντηση με την Αναπληρώτρια ΓΓ του ΣτΕ Gabriella Battaini Dragoni, στην οποία επέδωσε το όργανο κύρωσης της Σύμβασης.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε συνεργασία με τη Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συνεχίσει να εργάζεται για την προώθηση της οικουμενικότητας της Σύμβασης της Λευκωσίας και της επικύρωσης τη Σύμβασης από κράτη της διεθνούς κοινότητας, μιας Σύμβασης που αποτελεί μοναδικό εργαλείο για την καταπολέμηση της βεβήλωσης και παράνομης εμπορίας της πολιτιστικής κληρονομιάς» αναφέρεται.

Η Σύμβαση της Λευκωσίας, όπως είναι πλέον γνωστή, άνοιξε προς υπογραφή στις 19 Μαΐου 2017 κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών Συμβουλίου της Ευρώπης (Νοέμβριος 2016-Μάιος 2017).

Προστίθεται ότι η Κυπριακή Προεδρία είχε αναδείξει ως μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων της την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και είχε θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών συγγραφής της νέας αυτής Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπη,  ενέργειες που εμπίπτουν στη συνολική στρατηγική της Κύπρου για προώθηση και προστασία της πολιτιστική κληρονομιάς στη βάση και των δικών μας εμπειριών.

Η Σύμβαση της Λευκωσίας αποτελεί την πρώτη διεθνή Σύμβαση που ποινικοποιεί συγκεκριμένα αδικήματα που αφορούν στην παράνομη εμπορία και διακίνηση πολιτιστικών αγαθών ενώ παράλληλα προωθεί την διεθνή συνεργασία για πάταξη αυτών των φαινομένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Σύμβαση έχει μέχρι στιγμής υπογραφεί από τις Αρμενία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Μεξικό,  Σλοβενία, Ουκρανία και Ιταλία.Η Σύμβαση είναι επί του παρόντος ανοικτή προς υπογραφή και κύρωση στα Κράτη Μέλη Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και στα Κράτη μη μέλη τα οποία συμμετείχαν στην συγγραφή αυτής.

 Όταν η Σύμβαση τεθεί σε ισχύ (κύρωση της Σύμβασης από 5 Κράτη, 3 εξ αυτών Κράτη Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης) οποιοδήποτε Κράτος μη μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης θα μπορεί να απευθυνθεί στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητώντας όπως προσκληθεί για να προσχωρήσει στην Σύμβαση Λευκωσίας, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παράταση για αιτήσεις εταιρειών για είδη σε σχολικά κυλικεία
Ενίσχυση Σχεδίου Επιχορήγησης Διακοπών Συνταξιούχων ζητούν οι συνταξιούχοι από Παναγιώτου
Κλείνει για πέντε ημέρες ο δρόμος Ριζοκαρπάσου-Αποστόλου Ανδρέα
Δεν αποδέχεται την πρόταση Υπ. Παιδείας για αξιολόγηση εκπαιδευτικών η ΟΕΛΜΕΚ-Δημοψήφισμα στις 29 Μαΐου
Λήγει τα μεσάνυχτα της Κυριακής η υποβολή στοιχείων στρατευσίμων 2025 ΕΣΣΟ
Εισήγηση για οικονομική αυτονόμηση των σχολείων-«Θα παρέχονται κονδύλια ανάλογα με το μέγεθος τους»
Οι κολοσσοί του ελληνικού λιανεμπορίου που επενδύουν στα πολυκαταστήματα ERA-Η νέα εποχή μετά την εξαγορά
Παροχή βοήθειας από Υφ. Πολιτισμού για συμπλήρωση αίτησης για ΘΥΜΕΛΗ
Τραγική η κατάσταση στο ΤΟΜ Αμμοχώστου μετά από «έφοδο» της Επ. Μεταφορών-«Στεγάζεται σε μια αποθήκη»
Σημαντική πτώση στην αγορά οχημάτων-Βουτιά 20,2% στα σαλούν τον Απρίλιο