Ωρολογιακή βόμβα η Μέση Ανατολή
13:26 - 06 Δεκεμβρίου 2017
Καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί είναι τις τελευταίες ώρες η Μέση Ανατολή, εν αναμονή του διαγγέλματος του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 8 ώρα Κύπρου, στο οποίο θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί casus belli για τους ηγέτες των Παλαιστίνιων, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσαρτήθηκε κατόπιν, να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Τρίτη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ για τις «επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απόφαση για την ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο». Οι εκκλήσεις να μην ληφθεί αυτή η απόφαση που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες ήταν αλλεπάλληλες τις τελευταίες 24 ώρες.
Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι μια τέτοια απόφαση υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «την οργή των μουσουλμάνων» και τη χαρακτήρισε «επικίνδυνο βήμα».
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης αναμένεται να συνεδριάσει στις 13 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη για να συντονίσει την απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.
Στο μεταξύ, οι αντιπροσωπείες των Παλαιστινίων και των Ιορδανών στον Αραβικό Σύνδεσμο ζήτησαν σήμερα τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού για να συζητήσουν την αμερικανική απόφαση.
Η σύνοδος αυτή σε υπουργικό επίπεδο μπορεί να διεξαχθεί το Σάββατο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, έπειτα από μια πρώτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χθες με τους εκπροσώπους των μόνιμων αντιπροσωπειών των κρατών μελών, προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Σιγή ιχθύος το Ισραήλ
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πάντως τήρησε σιγή ιχθύος, αφού δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη σχεδιαζόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ εκ μέρους των ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του αφότου ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε σήμερα τη νέα πολιτική. Κατά την ομιλία του σε διπλωματικό συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, η οποία διήρκεσε 21 λεπτά της ώρας, ο Νετανιάχου παρουσίασε τα οικονομικά πλεονεκτήματα και τη διεθνή εμβέλεια του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Ισραήλ διευρύνει τους δεσμούς του με ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αλλά όχι (και) με το Ιράν, είπε μεταξύ άλλων ο Νετανιάχου, κατηγορώντας τον μεγαλύτερο εχθρό της χώρας του ότι προσπαθεί να κυριαρχήσει στην περιοχή.
Κρατώντας θέσεις αποστάσεων, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον περιορίστηκε μόνο να καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάσουν «κατά προτεραιότητα» την πρότασή τους για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Πριν συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στο ΝΑΤΟ, ο Τζόνσον δήλωσε πως η αμερικανική απόφαση να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ «καθιστά σημαντικότερο παρά ποτέ να παρουσιαστούν οι από καιρό αναμενόμενες αμερικανικές προτάσεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».
Καθολική καταδίκη
Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της Ρωσίας ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές αρχές θα επιδεινωθεί περαιτέρω από τα σχέδια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του, ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» για τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία τους στο Ισραήλ και ότι προειδοποίησε σχετικά τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
Η συριακή κυβέρνηση επίσης καταδίκασε την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SANA. «Η κίνηση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του εγκλήματος της αρπαγής της Παλαιστίνης και του εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού», τόνισε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας.
Παράλληλα ο εμίρης του Κατάρ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του απορρίπτει την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρισουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. "Το Κατάρ απορρίπτει τελείως οποιοδήποτε μέτρο καλεί για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ", δήλωσε ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χάμαντ αλ Θάνι. Τη δήλωση αυτή έκανε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με απεσταλμένο των Παλαιστινίων στην Ντόχα, ο οποίος του μετέφερε μήνυμα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για τις τελευταίες εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Ο εμίρης του Κατάρ υπογράμμισε επίσης την θρησκευτική και πολιτική σημασία που έχει η Ιερουσαλήμ για τους Άραβες, τους μουσουλμάνους και ολόκληρο τον κόσμο.
«Ανησυχούμε για την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης», επεσήμανε εξάλλου, ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παγωμένη η Ευρώπη
Στην Ευρώπη υψώθηκαν επίσης πολλές φωνές διαμαρτυρίας: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε πως «καθετί που συμβάλλει στην αναζωπύρωση της κρίσης είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή». Αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που έχει διακοπεί από το 2014, ο αμερικανός αξιωματούχος είπε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να ταχθεί υπέρ της «λύσης δύο κρατών» αν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι συμφωνούν σε αυτό.
Η Γερμανία ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών. Ανανεώνοντας την ταξιδιωτική του οδηγία για το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε: «Από τις 6 Δεκεμβρίου 2017 ενδέχεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων». Το υπουργείο συστήνει στους Γερμανούς που ταξιδεύουν στην Ιερουσαλήμ να παρακολουθούν την κατάσταση μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης και να αποφεύγουν τις περιοχές όπου υπάρχουν επεισόδια.
Η θέση του ΟΗΕ
Το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ.
Έκκληση Πάπα για σεβασμό του status quo της Ιερουσαλήμ
"Η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των λαών" στους Αγίους Τόπους αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τον διάλογο, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος απεθυνόμενος σε Παλαιστίνιους στο Βατικανό, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για "σεβασμό του status quo της Ιερουσαλήμ". "Δεν μπορώ να κρύψω την βαθειά μου ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες" γύρω από την Ιερουσαλήμ, σημείωσε ο Ποντίφικας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ