Συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα της Κοινοπολιτείας είχε ο Συλλούρης

Συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα της Κοινοπολιτείας Πατρίσια Σκότλαντ είχε το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, στην έδρα του Οργανισμού στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας των επισήμων επαφών του στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η βαρόνη Σκότλαντ και ο κ. Συλλούρης συζήτησαν θέματα που αφορούν την Κοινοπολιτεία και το ρόλο της Κύπρου σε αυτήν, ιδιαιτέρως ενόψει του Brexit, επισημαίνοντας την ανάγκη στενότερης συνεργασίας.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση η Γενική Γραμματέας της Κοινοπολιτείας είπε πως "η Κύπρος έχει υπάρξει σπουδαίο μέλος της Κοινοπολιτείας από την αρχή, έχει δώσει στην Κοινοπολιτεία την πλήρη στήριξή της. Δεν έχει υπάρξει ποτέ πιο σημαντική στιγμή για τις 52 χώρες μέλη, που εκπροσωπούν 2,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, το 60% των οποίων είναι κάτω των 30 ετών, να σταθούν ενωμένες. Πρόκειται για μία σημαντική επίσκεψη. Η Κύπρος συμμερίζεται όλες τις αρχές της Κοινοπολιτείας και ήταν πολύ καλό που άκουσα από τον Πρόεδρο της Βουλής πόσο υποστηρικτική παραμένει η Κύπρος για την Κοινοπολιτεία. Θα είναι πάντοτε μία εξαιρετικά σημαντική χώρα».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως "ήλθα εδώ για να εξηγήσω την πρωτοβουλία που παίρνει η η Κύπρος στην ΕΕ για την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της ΕΕ και της Κοινοπολιτείας. Να τονίσω ότι μετά το Brexit, και λόγω του Brexit, πρέπει να κάνουμε περισσότερα μεταξύ ημών και της Κοινοπολιτείας. Πολύ συγκεκριμένα καταλήξαμε στο συμπέρασμα, στην απόφαση ότι πρέπει να κάνουμε τη συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών (σ.σ. τον Ιανουάριο στις Σεϋχέλλες) πιο παραγωγική, έτσι ώστε να γίνει πιο παραγωγική και η συνάντηση των ηγετών των κρατών μελών τον Απρίλιο. Συμφωνήσαμε λοιπόν μια ατζέντα και θα εργαστούμε πάνω σε αυτήν».
 
Το πρόγραμμα του κ. Συλλούρη συνεχίστηκε με χωριστές συναντήσεις που είχε στο βρετανικό κοινοβούλιο με τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκαου και με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής των Λόρδων λόρδο ΜακΦολ, όπου και συζητήθηκαν η έξοδος της Βρετανίας από τη ΕΕ, ο ρόλος της Κοινοπολιτείας, το Κυπριακό, αλλά και διμερή θέματα.
 
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε στους συνομιλητές του πως κατά τις επαφές που έχει στο Λονδίνο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κοινοπολιτεία στη μετά το Brexit εποχή.
 
Όπως σημείωσε, δεν θεωρεί πως η Κοινοπολιτεία μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο της ΕΕ, αλλά μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο μίας σειράς λειτουργιών που θα αφορούν τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου.
 
Επισήμανε την κυπριακή πρωτοβουλία για εμβάθυνση του διαλόγου συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Κοινοπολιτείας και σημείωσε την ανάγκη ευρύτερης πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των 52 χωρών μελών του Οργανισμού.
 
Σε ό,τι αφορά το Brexit, o κ. Συλλούρης αντάλλαξε απόψεις και εκτιμήσεις με τους συνομιλητές του επί της προόδου της πορείας προς την έξοδο της Βρετανίας από την ενωμένη Ευρώπη.
 
Ως προς το Κυπριακό παρέθεσε τις ελληνοκυπριακές θέσεις με έμφαση στην ανάγκη κατάργησης ως εγγυήσεων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»