Ο Τραμπ αποφασίζει για την τύχη της Πρεσβείας του στο Ισραήλ

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην οριστική φάση της απόφασης για ενδεχόμενη μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε χθες ο στενός του συνεργάτης Τζάρεντ Κούσνερ, πράγμα που θα θεωρηθεί από τους Παλαιστίνιους μοιραίο πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία.
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος "αναλύει ακόμη σειρά γεγονότων και όταν θα έχει λάβει την απόφασή του, θα θελήσει να την ανακοινώσει ο ίδιος" δήλωσε ο γαμπρός του ρεπουμπλικάνου επιχειρηματία κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.
 
Αντιφατικές πληροφορίες έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πολλοί παρατηρητές περιμένουν από τον Τραμπ να κηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ, χωρίς να φθάσει μέχρι την άμεση μεταφορά εκεί της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.
 
Μία απόφαση συμβολική, αλλά εκρηκτική, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η οποία θα "κατέστρεφε την ειρηνευτική διαδικασία", την οποία ο Τραμπ "είναι αποφασισμένος να  υπηρετήσει" και μάλιστα αναθέτοντας την αποστολή επανεκκίνησής της στον Τζάρεντ Κούσνερ.
 
Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να αποκλεισθούν από τον ρόλο του μεσολαβητή, προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Σάεμπ Ερεκάτ, ενώ οι ισλαμιστές της Χαμάς απείλησαν με νέα Ιντιφάντα.
 
Το Ισραήλ θεωρεί την "ιερή πόλη" "αιώνια και ενοποιημένη" πρωτεύουσά του, αλλά οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι η πρωτεύουσα του δικού τους κράτους που θα προκύψει από την ειρηνευτική διαδικασία.
 
Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ούτε την προσάρτηση του ανατολικού της τομέα κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967.
 
Ο Μαχμούντ Αμπάς προσπάθησε χθες να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για να βαρύνει στην αμερικανική απόφαση. Συνομίλησε με τους Προέδρους της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, "για να τους εξηγήσει τους κινδύνους που ενέχει κάθε απόφαση μεταφοράς της πρεσβείας ή αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ".
 
Τα λόγια του ακούστηκαν σαν ηχώ του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο  "Saban Forum" επέλεξε να επαναλάβει τα λόγια του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου που συνέκρινε το ιρανικό καθεστώς με τη ναζιστική Γερμανία.
 
Στο μεταξύ, η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα ενεθάρρυνε τον φανατισμό και τη βία και δεν θα υπηρετούσε την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, επανέλαβε την Κυριακή ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, απευθύνοντας νέα προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ.
 
ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Πώς οι γκάγκστερ των Βαλκανίων έγιναν κορυφαίοι προμηθευτές κοκαΐνης της Ευρώπης
Μπάιντεν: Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη
Σε αμόκ ο δράστης της επίθεσης με σπαθί στο Λονδίνο πριν δολοφονήσει τον 14χρονο
Το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας εκτιμάται μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Η Κίνα λέει ότι θα λάβει «απαραίτητα μέτρα» μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων
Η Ρωσία λέει ότι δεν παραβίασε την απαγόρευση των χημικών όπλων στην Ουκρανία
Τουλάχιστον 700 μετανάστες διέπλευσαν τη Μάγχη μέσα σε μία ημέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
ΟΗΕ: Η ανοικοδόμηση της Γάζας μπορεί να διαρκέσει 80 χρόνια