2017: Τρομοκρατία, φυσικές καταστροφές και σημαντικές πολιτικές εξελίξεις

Από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, περνώντας από την κρίση στην Καταλονία και την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, αυτά είναι τα κύρια γεγονότα του 2017.
 
Τρομοκρατικές επιθέσεις
 
Πολλές ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις το 2017. Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς ένας Ουζμπέκος τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους μπήκε στο κλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης και σκότωσε 39 ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε δεκάδες άλλους.
 
Στις 22 Μαρτίου, στο Λονδίνο, ένας άνδρας έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, σκοτώνοντας 4 άτομα. Στη συνέχεια μαχαίρωσε θανάσιμα έναν αστυνομικό κοντά στο κοινοβούλιο.
 
Στις 22 Μαΐου, στην Μάντσεστερ Αρένα, ένα καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάσσεται στο τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε, σκοτώνοντας 22 άτομα.
 

Στις 3 Ιουνίου, στο Λονδίνο, 3 τρομοκράτες παρέσυραν με βαν πεζούς και στη συνέχεια μαχαίρωσαν περαστικούς στην αγορά Μπόροου. Άφησαν πίσω τους 8 νεκρούς.
 
Και το μετρό της Αγίας Πετρούπολης δέχτηκε επίθεση καμικάζι στις 3 Απριλίου. 14 άτομα σκοτώθηκαν από την ανατίναξη του 22χρονου Κιργίζιου βομβιστή.
 
Στις 7 Απριλίου, στην Στοκχόλμη ένα φορτηγό πέφτει πάνω στο πλήθος σε έναν εμπορικό δρόμο, σκοτώνοντας 7 άτομα. Ο οδηγός ήταν Ουζμπέκος και είχε κάνει αίτηση για άσυλο.
 
Στις 17 Αυγούστου, Βαρκελώνη και Καμπρίλς δέχονται τρομοκρατική επίθεση. 5 τζιχαντιστές σκοτώνουν συνολικά 16 άτομα.
 
Στις 31 Οκτωβρίου, στην Νέα Υόρκη, ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς και ποδηλάτες στο Μανχάταν, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους.
Και η Αίγυπτος έγινε στόχος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. 47 νεκροί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα της Αιγύπτου, αλλά και από δεύτερη έκρηξη επίσης σε κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια, την Κυριακή 9 Απριλίου.
 
Η πιο πολύνεκρη επίθεση έγινε όμως στις 24 Νοεμβρίου, σε τέμενος στο Βόρειο Σινά. 305 άτομα σκοτώθηκαν από ένοπλους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
 
Τυφώνες, φωτιές και σεισμοί
 
Πολλές ήταν οι φυσικές καταστροφές το 2017. Ο τυφώνας Χάρβεϊ, κατηγορίας 4, χτύπησε το Τέξας στις 25 Αυγούστου. Ήταν ο πιο ισχυρός τυφώνας που έπληξε την πολιτεία τα τελευταία 50 χρόνια. Παρέλυσε το Χιούστον και την πετρελαϊκή βιομηχανία της περιοχής, με τρομερές καταιγίδες και ανέμους που ξεπέρασαν τα 209 χλμ την ώρα. Προκάλεσε το θάνατο 11 ανθρώπων.
 
Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο τυφώνας Ίρμα, κατηγορίας 5, ένας από τους πιο ισχυρούς τυφώνες της ιστορίας, σάρωσε στο πέρασμά του τα νησιά της Καραϊβικής. Πλημμύρισε τους δρόμους της Αβάνας και στις 10 Σεπτεμβρίου χτύπησε την Φλόριντα με ανέμους 209 χλμ την ώρα. Προκάλεσε 84 θανάτους.
Ο τυφώνας Μαρία διέλυσε το Πουέρτο Ρίκο, αφήνοντας πίσω του 43 νεκρούς και πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
 
Πυρκαγιές
 
Ανεξέλεγκτες ήταν οι φωτιές στην περιοχή Λεϊρία, στην κεντρική Πορτογαλία τον Ιούνιο. Προκάλεσαν το θάνατο 64 ανθρώπων, οι οποίοι παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους και απανθρακώθηκαν, στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η ίδια κατάσταση επαναλήφθηκε και στις 15 Οκτωβρίου. Ο τραγικός απολογισμός έφτασε τους 38 νεκρούς.
 
Στη γειτονική Ισπανία, στην Γαλικία, οι φωτιές έφτασαν στο Βίγο, την πιο μεγάλη πόλη της επαρχίας και στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.
 
Στις 8 Οκτωβρίου, η φωτιά που ξεκίνησε στη Βόρεια Καλιφόρνια κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους, οδήγησε στο θάνατο 43 ατόμων και ανάγκασε 100.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
 
Σεισμοί
 
Το 2017 χαρακτηρίστηκε από μεγάλους σεισμούς. Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις στη γειτονική Ιταλία προκάλεσαν χιονοστιβάδες. Μία από αυτές, στις 19 Ιανουαρίου, εξαφάνισε το ξενοδοχείο Ριγκοπιάνο στη Φαρίντολα της Ιταλίας. Παρά τις προσπάθειες των διασωστών, 29 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα στο ξενοδοχείο, που θάφτηκε κάτω από 10 μέτρα χιόνι.
 
Σοβαρές καταστροφές προκάλεσε ο σεισμός 4,2 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί Ίσκια, κοντά στην Νάπολη. Δύο ήταν οι νεκροί. Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν τρία αδέλφια: ένα μωρό, τον Πασκουάλε, 7 ώρες μετά το σεισμό και τα δύο αδέλφια του, 7 και 11 ετών, 16 ώρες μετά.
 
Δύο σεισμοί μεγάλης κλίμακας σημάδεψαν το Μεξικό, το 2017. Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο πρώτος σεισμός 8,1 Ρίχτερ χτύπησε τις επαρχίες Τσιάπας και Οαχάκα. Ο απολογισμός ήταν 65 νεκροί.
 
Στις 19 Σεπτεμβρίου, η γη άρχισε να τρέμει ξανά, αυτή την φορά στην πρωτεύουσα της χώρας. Τα 7,1 Ρίχτερ προκάλεσαν το θάνατο 300 ατόμων.
Ο πιο φονικός σεισμός όμως της χρονιάς σημειώθηκε όμως στο Ιράν, στην επαρχία Κερμανάς, στα σύνορα με το Ιράκ. Τα 7,3 Ρίχτερ προκάλεσε το θάνατο 530 ατόμων.
 
Πολιτικές εξελίξεις
 
Ρόμπερτ Μουγκάμπε
 
Στο πολιτικό πεδίο, για μια εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε αντιστεκόταν στην πίεση του στρατού να εγκαταλείψει την εξουσία, μετά από 37 χρόνια στον θώκο. Τελικά στις 21 Νοεμβρίου υπέβαλλε την παραίτησή του. Ξέφρενοι ήταν οι πανηγυρισμοί έξω από το κοινοβούλιο.
Στις 24 Νοεμβρίου, νέος πρόεδρος της χώρας ορκίζεται ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα με την υπόσχεση να προκυρήξει εκλογές μέσα στο 2018.
 
Ράτκο Μλάντιτς
 
Ο Ράτκο Μλάντιτς, στρατηγός των Σέρβων της Βοσνίας κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Καταδικάσθηκε σε ισόβια.
Κρίθηκε ένοχος για τις 10 από τις 11 κατηγορίες. Ανάμεσά τους για τη σφαγή 8.000 ανδρών και αγοριών στην Σρεμπρένιτσα και για την πολιορκία του Σεράγεβο, που οδήγησε στο θάνατο 10.000 πολιτών.
 
Γαλλία
 
Στις 7 Μαΐου, ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν γίνεται ο πιο νέος αρχηγός του γαλλικού κράτους, μετά τον Ναπολέοντα.
 
Ανέλαβε τα ηνία της χώρας με μεταρρυθμιστική διάθεση τόσο για τη Γαλλία, όσο και για την Ε.Ε.
Η πρώτη του επίσκεψη ήταν στο Βερολίνο, όπου και συνάντησε την Άνγκελα Μέρκελ. Η Αθήνα ήταν ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες ταξίδεψε.
 
Στη Σορβόννη, στις 26 Σεπτεμβρίου, αποκάλυψε το όραμά του για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στους τομείς της παιδείας, της κοινωνίας, της φορολογίας και της άμυνας.
 
Γερμανία
 
Τα σχέδια αυτά όμως θέλουν την υποστήριξη της Γερμανίας. Μιας Γερμανίας που οι πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου έφεραν πύρρειο νίκη για την Μέρκελ και τους Συντηρητικούς.
 
Τρίτο κόμμα στο κοινοβούλιο είναι πλέον το ακροδεξιό AfD, που έπιασε ποσοστό 12,6%. Οι Συντηρητικοί είχαν να πετύχουν τόσο άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1949 και οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται προς το παρόν σε τέλμα.
 
Καταλονία
 
Το σημαντικότερο όμως πολιτικό ζήτημα της Γηραιάς Ηπείρου για την χρονιά που πέρασε είχε ως επίκεντρο την Ισπανία.
 
Στις 6 & 7 Σεπτεμβρίου, η πλειοψηφία του καταλανικού κοινοβουλίου, που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία εγκρίνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αυτό το θέμα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη ακυρώνει στη συνέχεια το νόμο που ενέκρινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.
Παρόλα αυτά, η καταλανική κυβέρνηση στήνει κάλπες και χιλιάδες πολίτες προσέρχονται να ψηφίσουν. Η προσπάθεια του Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι να εμποδίσει τη διαδικασία με τη βοήθεια της αστυνομίας προκαλεί κατακραυγή, λόγω της βίαιης καταστολής που εφαρμόζουν οι δυνάμεις της τάξης.
 
Στις 27 Οκτωβρίου, το καταλανικό κοινοβούλιο εγκρίνει σε μυστική ψηφοφορία με 70 ναι, 10 όχι και 2 λευκά ψηφοδέλτια την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Οι 53 βουλευτές τις αντιπολίτευσης είχαν εγκαταλείψει λίγο νωρίτερα την αίθουσα.
 
Την ίδια μέρα η Ισπανική Γερουσία ψηφίζει την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με το οποίο η κεντρική κυβέρνηση αναλαμβάνει απευθείας τη διοίκηση της ημιαυτόνομης περιοχής.
 
Ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοινώνει την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης, τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών στην Καταλονία στις 21 Δεκεμβρίου.
 
Μιανμάρ-Ροχίνγκια
 
Στις 25 Αυγούστου, οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ ξεκινούν μια σειρά επιθέσεων στη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια της χώρας. Ακολουθεί η πραγματικά βιβλική έξοδος της μειονότητας προς γειτονικές χώρες. 620.000 Ροχίνγκια εγκαθίστανται σε καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές.
 
Μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, η Αούνγκ Σαν Σου Κι, η ηγέτιδα της Μιανμάρ δεν είχε πάρει θέση. Στη συνέχεια όμως καταδίκασε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας, που ζούσε κυρίως στην επαρχία Ραχίν και δεσμεύτηκε να βρει μια λύση στο πρόβλημα, που ταλανίζει τη χώρα της.
Την ίδια μέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τις αρχές της Μιανμάρ να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιτρέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
Η Φεντερίκα Μογκερίνι από το Μπαγκλαντές τόνισε ότι και η Ε.Ε. θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης.
 
Τον Νοέμβριο, η Αούνγκ Σαν Σου Κι συναντά τον υπουργό εξωτερικών του Μπαγκλαντές. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τον επαναπατρισμό των προσφύγων Ροχίνγκια στην Μιανμάρ.
 
Μία εβδομάδα σχεδόν μετά ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται τη Μιανμάρ. Ζητά το σεβασμό όλων των εθνικών ομάδων, αλλά αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη Ροχίνγκια.
 
Μόνο στο Μπαγκλαντές, μιλώντας σε μια ομάδα προσφύγων, είπε: «Η παρουσία του Θεού σήμερα αποκαλείται και Ροχίνγκια».
 
Ο Τραμπ, οι μετανάστες και το τείχος στο Μεξικό
 
Μόλις μία εβδομάδα μετά την προεδρική ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα για περιορισμό στην είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Η απόφαση αυτή προκάλεσε παγκόσμια αντίδραση.
 
Οι διαμαρτυρίες των αμερικανών πολιτών ήταν έντονες σε όλη τη χώρα, σε αεροδρόμια, δρόμους και βέβαια σε δικαστήρια.
Το διάταγμα Τραμπ μπλόκαρε προσωρινά ο ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ. Μετά από μια μεγάλη νομική μάχη, έχει υπογραφεί ένα τρίτο εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης και τη Βόρεια Κορέα και την Βενεζουέλα.
 
Ένα άλλο εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ ήταν η κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Το Κογκρέσο δεν ενέκρινε όμως τελικά τον προϋπολογισμό για το συγκεκριμένο έργο.
 
Στις 8 Δεκεμβρίου, ο Τραμπ είπε ξανά ότι σκοπεύει να χτίσει το τείχος, αλλιώς θα υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι Αμερικανοί. Ανάμεσά τους και ο ίδιος.
 
Ο αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε πανικό τον Αύγουστο και στους «Ονειροπόλους», στους 800.000 δηλαδή νέους και νέες που ήρθαν παράτυπα στη χώρα με τους γονείς τους, καθώς ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το ομοσπονδιακό διάταγμα που τους προστατεύει.
 
Η Βόρεια Κορέα και οι πυραυλικές απειλές της
 
Τον Φεβρουάριο, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δοκίμασε με επιτυχία έναν νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου.
 
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στον τύπο ότι «Η Βόρεια Κορέα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με πυγμή.
 
Τον Απρίλιο, το αεροπλανοφόρο Carl Vinson κατευθύνεται προς την κορεατική χερσόνησο για να αντιμετωπίσει, σύμφωνα με τους αμερικανικούς αξιωματούχους τις προκλήσεις της Πιονγκγιάνγκ.
Στις 4 Ιουλίου, η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει έναν διηπειρωτικό πύραυλο.
 
Ένα μήνα αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζει μια νέα σειρά οικονομικών κυρώσεων ενάντια στη χώρα, ενώ η Ουάσινγκτον ζητά από το Πεκίνο να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.
 
Διαδηλώσεις στη Βόρεια Κορέα δείχνουν την αφοσίωση του λαού στο καθεστώς, το οποίο απειλεί να χτυπήσει τη νήσο Γκουάμ, αμερικανικό δηλαδή έδαφος που φιλοξενεί σημαντικές στρατιωτικές βάσεις.
 
Στις 29 Αυγούστου, ο Κιμ Γιονγκ-Ουν φωτογραφίζεται ενώ επιτηρεί την εκτόξευση του πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Χουασόνγκ-12, ο οποίος πέρασε πάνω από την ιαπωνική νήσο Χοκάιντο, πριν πέσει στον Ειρηνικό.
 
Τον Σεπτέμβριο, η έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ήταν δοκιμή βόμβας υδρογόνου, δέκα φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες. Η δοκιμή προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο.
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Βόρεια Κορέα ότι θα καταστραφεί ολοσχερώς, εάν χρειαστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αποκάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν «έναν πυραυλάνθρωπο σε αποστολή αυτοκτονίας».
 
Ο Τραμπ και η ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ
 
Στις 6 Δεκεμβρίου ανακοινώνει σε ομιλία του, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η δήλωση αυτή προκάλεσε μεγάλη αντίδραση στον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά επίσης σε Ρωσία και Ευρώπη.
 
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαιρέτισε την απόφαση Τραμπ ως μια ιστορική μέρα και ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσκάπτουν σκόπιμα κάθε απόπειρα ειρήνευσης και ότι εγκαταλείπουν τον ιστορικό τους ρόλο, ως μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία.
 
Η Παλαιστινιακή Χαμάς θεωρεί ότι η αμερικανική αυτή κίνηση ανοίγει τις πύλες της κολάσεως. Ο ηγέτης της καλεί τους Παλαιστίνιους σε νέα Ιντιφάντα ενάντια στο Ισραήλ.
 
Η οργάνωση χαρακτήρισε «Μέρα Οργής» την 8η Δεκεμβρίου στην Ιερουσαλήμ, στην Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.
 
Στον ΟΗΕ, οι πρέσβεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας επισημαίνουν ότι η αμερικανική απόφαση δεν είναι σε συμφωνία με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Νίκι Χάλεϊ υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας της.
 
Η ήττα του Ισλαμικού Κράτους σε Μοσούλη και Ράκα
 
Μετά από τρία χρόνια, οι ιρακινές δυνάμεις απελευθερώνουν τον Ιούλιο, την Μοσούλη από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
 
Οι Ιρακινοί γιόρτασαν τη σημαντική αυτή νίκη στις όχθες του ποταμού Τίγρη.
 
Η μάχη της Μοσούλης κράτησε περισσότερους από οκτώ μήνες. Και τα δύο στρατόπεδα κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Αυτοί που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι πολίτες της περιοχής.
Τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν ότι περισσότερα από 100.000 άτομα χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες από τους πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.
 
Και στη Ράκα όμως της Συρίας, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια συμμαχία που αποτελείται κυρίως από Κούρδους μαχητές γιόρτασαν τη νίκη τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
 
Από το 2014, η συριακή πόλη στον Ευφράτη ήταν το επίκεντρο του χαλιφάτου των τζιχαντιστών.
 
Μετά από τέσσερις μήνες σκληρών μαχών, η Ράκα έχει καταστραφεί ολοσχερώς και την έχουν εγκαταλείψει οι κάτοικοί της.
 
Η έκρυθμη κατάσταση της Βενεζουέλας
 
Στα τέλη Μαρτίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας ανέλαβε τις αρμοδιότητες της Εθνοσυνέλευσης βυθίζοντας τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερο χάος.
 
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Χούλιο Μπόρχες εκνευρισμένος σε συνέντευξη τύπου, έσχισε την απόφαση και κατηγόρησε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ότι προβαίνει με αυτή την κίνηση σε πραξικόπημα.
 
Τον Μάιο, ο Μαδούρο υπογράφει διάταγμα για νέο σύνταγμα και ζητά τη λαϊκή συμμετοχή στη διαμόρφωσή του.
 
Οι μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στον Πρόεδρο είναι καθημερινό φαινόμενο στη χώρα. Κατά τη διάρκειά τους, ένας νέος μουσικός σκοτώνεται.
 
Στα τέλη Ιουλίου, οι εκλογές για συντακτική συνέλευση ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία.

Τον Αύγουστο, τα μέλη του νέου αυτού σώματος παίρνουν την πρώτη τους απόφαση να καθαιρέσουν τη Γενική Εισαγγελέα, Λουίζα Ορτέγκα.
 
Η Ορτέγκα ασκούσε σκληρή κριτική στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ειδικά στο θέμα των θανάτων διαδηλωτών. Ζητούσε τη δημιουργία Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διερεύνηση των ευθυνών των αρχών αλλά και του ίδιου του Μαδούρο για εγκλήματα ενάντια στο λαό.
 
Τον Δεκέμβριο, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, τιμάται με το Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το αφιέρωσε στους 157 πολίτες της χώρας που έχασαν τη ζωή τους σε διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του 2017.

Με πληροφορίες από Euronews 

Δειτε Επισης

«Στις 26 Ιουλίου 1974 μάθαμε ότι ο Ανδρέας ήταν νεκρός… Οι γονείς έφυγαν με τον καημό να τον δουν»
«Έλεγα στην καρδιά μου ‘μην με προδώσεις’… Ζούσαμε πράγματα απίστευτα, δεν τα χωρούσε ο νους»
Υπέροχοι Άνθρωποι: Για τον Αντώνη Τζιαρρίδη η τέχνη είναι ο κόσμος (video)
Ένα αντίο στην πεντάχρονη Χρύσω… «Χάνεις το μωρό σου, χάνεις μέρος της ζωής σου»
Υπέροχοι Άνθρωποι: Η Μαργαρίτα Grether εμπνέει ως εκπαιδεύτρια windsurfing και SUP (video)
Υπέροχοι Άνθρωποι: H Χριστιάνα Παναγιώτου Μαυρή αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση (video)
Υπέροχοι Άνθρωποι: Παύλος Χαραλάμπους, ο σεφ που αφιερώθηκε στην τέχνη της μαγειρικής
Υπέροχοι Άνθρωποι: Bασίλεια Αναξαγόρου, με οδηγό την τέχνη (video)
Υπέροχοι Άνθρωποι: Mαριτίνα Κουκουμά, η μαθήτρια που εμπνέεται από τη ζωή
Ο κ. Ανδρέας και η κα. Μηλιά οι μοναδικοί Ελληνοκύπριοι στον Άγιο Ανδρόνικο-«Δαμέ εν ο τόπος μας»