Καρογιάν: Η ΔΔΟ αποτελεί πλαίσιο για λύση του Κυπριακού

Την πεποίθηση ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε την επανέναρξη  των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, με την προϋπόθεση, ότι πριν την επανέναρξη τους η κατοχική δύναμη να αποδεχθεί την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων του 1960, του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης, καθώς και την απόσυρση του συνόλου του κατοχικού στρατού, στη βάση συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος βραχείας διάρκειας, εξέφρασε σήμερα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο Πεσόντων Εθελοντών και Αγνοουμένων στη Σιά και αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν ανέφερε επίσης ότι δεν είναι η ώρα για νεότευκτες στρατηγικές σοφιστείες, όπως ούτε για λογικές υποταγής στον Τούρκο κατακτητή, και είπε ότι «η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία για μας ουδέποτε ήταν λάβαρο αγώνα, αλλά μέσα από τη διαδρομή των πολύχρονων διαπραγματεύσεων είχε γίνει αποδεκτή  κατ’ οικονομίαν, ως οδυνηρός συμβιβασμός της πλευράς μας, προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Συνέχισε λέγοντας ότι το όνομα της λύσης δεν είναι δευτερευούσης σημασίας και πως η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία δεν αποτελεί όρο σημειολογικό, αλλά πλαίσιο ουσιαστικό για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. Κάλεσε εκείνους που διαφωνούν με αυτό το πλαίσιο έντιμα και με παρρησία να το δηλώσουν, αντί με μισόλογα, επικοινωνιακά τεχνάσματα και σοφιστείες να επιδιώκεται παραμερισμός του υποβιβάζοντας την ουσία σε επίπεδο ονοματολογίας, όπως είπε. «Μαζί με τη διαφωνία τους, καλό θα ήταν, βέβαια, να διατυπώσουν και μια εφικτή και ρεαλιστική αντιπρόταση, που θα τυγχάνει της έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος και χρόνος για συναισθηματισμούς, ευσεβοποθισμούς και ερασιτεχνισμούς. «Η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον σοβαρών διλημμάτων κι εξελίξεων. Θα πρέπει συλλογικά και με νηφαλιότητα, στη βάση του διεκδικητικού ρεαλισμού, να αξιολογηθούν τα δεδομένα, το διεθνές περιβάλλον και οι πραγματικότητες», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές