H Tουρκία 'θυσίασε' την επίλυση του Κυπριακού για την νέα της ανατολική στρατηγική, λέει στο ΚΥΠΕ ο Γ.Γ. του ΕΛΚ

Η Τουρκία έχασε την ευκαιρία να “επιδιορθώσει” τις σχέσεις της με τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όταν αποφάσισε να μη συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού κατά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και η επίσημη εκτίμηση της πλειοψηφίας των κυβερνήσεων της ΕΕ είναι πως πλέον ο Ερντογάν έχει χαράξει μία ιδιόρρυθμη στρατηγική για τη χώρα του, κοιτώντας προς την Ανατολή, τη Ρωσία και το Ιράν. Σε αυτή τη νέα στρατηγική θυσίασε και την επίλυση του κυπριακού. Τον απολογισμό αυτόν μεταφέρει μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ, ο οποίος συμμετείχε στις δύο τελευταίες Συνόδους Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, κατά τις οποίες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αλλά και οι αρχηγοί κομμάτων - μελών έλαβαν τις αποφάσεις τους για την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Ο Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ, περιγράφοντας στο ΚΥΠΕ τις συζητήσεις κατά τις Συνόδους Κορυφής του κόμματος,  ξεκαθαρίζει στο ΚΥΠΕ ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνάει μέσα από την επίλυση του κυπριακού και εξηγεί ότι καλό είναι να μην περιμένουμε πολλά από μία χώρα η οποία έχει διολισθήσει από τις δημοκρατικές αξίες. 

Ο γενικός γραμματέας αναφέρει ότι στην πολιτική συνέλευση του ΕΛΚ προ δύο εβδομάδων “ πέραν πάσας σκιάς αμφιβολίας συζητήσαμε ανοιχτά και επαναβεβαιώσαμε την υποστήριξη προς τις συνομιλίες που διεξάγει ο Νίκος Αναστασιάδης”. “ Η άποψη όχι μόνο του προέδρου του ΕΛΚ αλλά και όλων των προέδρων, πρωθυπουργών και μελών είναι πως ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε αλλά δυστυχώς η Τουρκία είχε μια άλλη ατζέντα για την περιοχή, η οποία είναι δυσάρεστη, πρώτα για την Κύπρο και στη συνέχεια για όλη την Ευρώπη”, αναφέρει ο γενικός γραμματέας. “ Κατά τις τελευταίες συνομιλίες όλοι μας περιμέναμε από την Τουρκία να κάνει μία κίνηση, η οποία δεν ήρθε”, σημειώνει.  “

Η εκτίμησή μας είναι πως μόνο μια καλή λύση για την Κύπρο θα βελτιώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η μη λύση επιδεινώνει το αρνητικό αίσθημα κατά της Τουρκίας στην κοινή γνώμη και σε πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ”, αναφέρει ο Ιστουρίθ περιγράφοντας τη θέση των ηγετών της ΕΕ που μετέχουν στο ΕΛΚ και ξεκαθαρίζει: “ αυτό για εμάς είναι και ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα του κυπριακού και ξέρουμε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε κάνει ήδη πολλές σημαντικές παραχωρήσεις και ήθελε πραγματικά να βρεθεί μια λύση, όμως, αυτό που έκανε η Τουρκία, για εμάς δεν ήταν απλά έκπληξη, αλλά απογοήτευση”. “ Όπως βλέπετε, δε σας ανέφερα μέχρι στιγμής τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι πάντες, και η ΕΕ, βρισκόταν πίσω από την προσπάθεια επίλυσης. Όλα γίνονταν με βάση τους κανόνες και υπήρχε μία εξαιρετική δυναμική, η οποία ήταν πολύ άσχημο που εξαφανίστηκε, όταν ο Ερντογάν για εγωιστικούς λόγους, αρνούμενος να δει μπροστά στο μέλλον, αρνήθηκε να αποσύρει τους 40.000 στρατιώτες από το νησί”, διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας και συμπληρώνει: “ αυτή ήταν ακόμη μια πέτρα στο οικοδόμημα της έλλειψης εμπιστοσύνης που χτίζεται γύρω από την Τουρκία στην Ευρώπη”. 

Ο γενικός γραμματέας, επίσης, μετέφερε στο ΚΥΠΕ την άποψη των μελών του ΕΛΚ πως η Τουρκία έχοντας απομακρυνθεί από τη δημοκρατία αναζητεί πια συμμάχους εκτός Δύσης : “ Με ένα τέτοιο καθεστώς, όπως είναι το σημερινό στην Άγκυρα, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, διότι τίποτα δεν αποφασίζεται υπό κανονικούς όρους και με δημοκρατικές διαδικασίες", αναφέρει. "Αν η Τουρκία ήταν δημοκρατία θα μπορούσαμε να προβλέψουμε πια είναι η στρατηγική της, όμως σήμερα ο Ερντογάν απλά επιδιώκει περισσότερη δύναμη και περισσότερη εξουσία με κάθε δυνατόν μέσο". "Δεν παίζεται όμως έτσι αυτό το παιχνίδι", τονίζει. "Εξού και η συνεργασία του με το Ιράν. Ο Ερντογάν είχε πολλές ευκαιρίες να επιδιορθώσει τις σχέσεις του με την ΕΕ, το κυπριακό ήταν μία από αυτές αλλά το κυπριακό θυσιάστηκε προς όφελος της νέας του στρατηγικής", κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ.
 
 
Πηγή: 

Δειτε Επισης

Με ομογενείς συναντάται ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Νέο ισραηλινό κύμα επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Πάνω από 150 νέες καταγγελίες γυναικών εναντίον του Αλ Φαγιέντ-«25 χρόνια σεξουαλικών επιθέσεων»
Μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο από τρύπα στο ταβάνι και έφυγαν με χρυσαφικά αξίας 15,000 ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά μετά από επίθεση στην περιφέρεια Κρασνοντάρ-Εκκένωσαν πάνω από 1.000 κατοίκους
«Σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία»-Ο IDF ανακοίνωσε τους διοικητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα