Στον καθ. Κλεόπα το «Κυπριακό βραβείο έρευνας - Διακεκριμένος Ερευνητής 2017»
13:25 - 20 Δεκεμβρίου 2017

Ο καθ. Κλεόπα, απέσπασε το ««Κυπριακό Βραβείο Έρευνας - Διακεκριμένος Ερευνητής 2017», στα φετινά Κυπριακά Βραβεία Έρευνας που απονέμονται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής βραβεύθηκε στη θεματική ενότητα «Επιστήμες Ζωής» για τη διαχρονική του ερευνητική εργασία που εστιάζει στην κατανόηση και θεραπεία νευρολογικών παθήσεων.
Η ερευνητική εργασία του επικεντρώνεται στην μεταφραστική και τη βασική νευροεπιστήμη. Η ομάδα του έχει δημιουργήσει και μελετήσει κυτταρικά και ζωικά μοντέλα κληρονομικών και επίκτητων νευροπαθειών, απομυελινωτικών διαταραχών και λευκοδυστροφιών. Έχει δημιουργήσει και μελετήσει διαγονιδιακά μοντέλα της ασθένειας Charcot-Marie-Toothκαθώς και πειραματικά μοντέλα αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας της σκλήρυνσης κατά πλάκας τα οποία έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τους μηχανισμούς και την εξέλιξη των παθήσεων αυτών.
Η πιο πρόσφατη ερευνητική του εργασία περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων με γονιδιακή θεραπεία για την αντικατάσταση των γονιδίων για κληρονομικές νευροπάθειες και λευκοδυστροφίες. Καταπιάνεται επίσης με την κλινική και γενετική διερεύνηση οικογενειών με κληρονομικές νευροπάθειες και άλλες νευρογενετικές διαταραχές καθώς και με τη κλινική και επιδημιολογική μελέτη της μυασθένειας Gravis με απώτερο σκοπό τη βελτιστοποίηση της θεραπευτικής αγωγής.
- Αποσπάσατε το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας - Διακεκριμένος Ερευνητής 2017», στη διάρκεια του θεσμού των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας, που απονέμονται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Πώς νοιώθετε για αυτό και τι ακριβώς σημαίνει αυτό το βραβείο;
Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας - Διακεκριμένος Ερευνητής 2017» αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα γιατί το θεωρώ αναγνώριση μιας μακροχρόνιας προσπάθειας για επίτευξη προόδου στη κατανόηση, διάγνωση και θεραπεία νευρολογικών ασθενειών μέσω της μεταφραστικής έρευνας. Τόσο εγώ προσωπικά, αλλά και όλη η ερευνητική μου ομάδα, και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου όπου εργάζομαι τα τελευταία 15 χρόνια, νιώθουμε πολύ περήφανοι για την αναγνώριση αυτή. Το Βραβείο μας δίνει περισσότερη θέληση να συνεχίσουμε τις Έρευνες μας για ακόμα ψηλότερα επιτεύγματα.
Το Βραβείο Έρευνας δεν συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αλλά η σημασία του είναι καθαρά ηθική όπως φαίνεται και από το σκεπτικό του όλου θεσμού. Το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για αναγνώριση και επιβράβευση της άριστης επίδοσης στον τομέα της έρευνας, καθιέρωσε από το 2007 την απονομή ετήσιου Βραβείου Έρευνας. Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής» απονέμεται σε άριστους επιστήμονες με μακροχρόνια ερευνητική εμπειρία, που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και διεθνώς αναγνωρισμένα επιτεύγματα στον τομέα της έρευνας. Το Βραβείο έχει ως στόχο την ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας των διακεκριμένων αυτών επιστημόνων, οι οποίοι με την υψηλής ποιότητας και υψηλού αντίκτυπου ερευνητική τους δραστηριότητα τιμούν την Κύπρο. Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής» απονέμεται σε ετήσια βάση εκ περιτροπής στις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Επιστήμες Ζωής, Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική, ή Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.
Για το 2017 το Βραβείο δόθηκε στον τομέα Επιστημών Ζωής. Οι υποψήφιοι ερευνητές έπρεπε να προταθούν από άλλο άτομο ή φορέα. Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων έγινε από Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης. Για την επιλογή της επικρατέστερης υποψηφιότητας η Επιτροπή Αξιολόγησης μελέτησε τα προσόντα, την ερευνητική εμπειρία και τη μέχρι στιγμής σταδιοδρομία των ερευνητών. Έλαβε υπ’ όψιν τη ποιότητα των σημαντικότερων ερευνητικών αποτελεσμάτων των υποψήφιων, τη σημασία και τον αντίκτυπό τους σε διεθνές επίπεδο. Επίσης αξιολόγησε τις δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, καθώς και τις ηγετικές ικανότητες και τη δυνατότητα να εμπνέουν τη νέα γενιά ερευνητών. Επομένως, η επιλογή μου για το Βραβείο στη βάση των πιο πάνω διαδικασιών από μια Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή με τιμά ιδιαίτερα και αποτελεί μια σημαντική στιγμή στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία μου.
- Η ερευνητική εργασία σας επικεντρώνεται στην μεταφραστική και τη βασική νευροεπιστήμη. Τι είναι η νευροεπιστήμη ;
Η νευροεπιστήμη είναι μια σχετικά “νεαρή” επιστήμη, καθώς μόλις τα τελευταία 30 χρόνια έχουν γίνει προόδοι στη κατανόηση της ανάπτυξης, λειτουργίας και αλληλοσύνδεσης των κυττάρων του εγκεφάλου, και πως η δυσλειτουργία τους οδηγεί σε νευρολογικές ασθένειες. Στη μεταφραστική νευροεπιστήμη αφετηρία μας αποτελούν οι νευρολογικές παθήσεις και τα ευρήματα σε ασθενείς, τα οποία προσπαθούμε να κατανοήσουμε στο εργαστήριο με τη μελέτη δειγμάτων ή με τη δημιουργία πειραματικών μοντέλων. Αυτά τα μοντέλα της πάθησης μας προσφέρουν και τη δυνατότητα δοκιμής νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
- Η ομάδα σας μελετά τις κληρονομικές και επίκτητες νευροπάθειες, τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;
- Όταν λέμε κληρονομικές νευροπάθειες στην Κύπρο έχουμε στατιστικά στοιχεία;
- Υπάρχουν αιτίες για τις νευροπάθειες;
- Οι ασθενείς με τις κληρονομικές νευροπάθειες, μπορούν να ελπίζουν σε θεραπεία;
- Το Εργαστήριο Νευροεπιστημών του ΙΝΓ Κύπρου σίγουρα τοποθετεί την χώρα μας στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη με την έρευνα, σχολιάστε μας
- Πώς βλέπετε το μέλλον στην εξέλιξη της νευροεπιστήμης