Πέντε προϋποθέσεις για τη διετή μεταβατική περίοδο αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ έθεσε η Κομισιόν

Τις διαπραγματευτικές γραμμές για τη μεταβατική περίοδο της εξόδου του ΗΒ από την  ΕΕ, αποφάσισε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Τις παρουσίασε ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Επισημαίνοντας ότι η “ικανοποιητική συμφωνία” στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων “δεν είναι το τέλος του δρόμου”, ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής υπενθύμισε ότι τη μεταβατική περίοδο της αποχώρησης ζήτησε τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Απρίλιο, όσο και η ίδια η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, στην ομιλία της στη Φλωρεντία.

Ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής εξήγησε ότι η “μεταβατική περίοδος είναι χρήσιμη” ως προς την προετοιμασία της μετάβασης, αλλά θα πρέπει να τηρούνται οι εξής πέντε προϋποθέσεις:

1) ενότητα της κοινής αγοράς, σε όλους τους τομείς της οικονομίας και τις 4 ελευθερίες της ΕΕ,
2) ενότητα της τελωνειακής ένωσης (κοινοί δασμοί),
3) όλοι οι νέοι κανονισμοί και οδηγίες να ισχύουν και για το ΗΒ, με την ερμηνεία του ΔΕΕ,
4) δεν μπορεί να είναι αλα κάρτ - όλες οι πολιτικές και το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ να συνεχίσουν να ισχύουν,
5) η αυτονομία λήψης αποφάσεων της ΕΕ να συνεχίσει να ισχύει.

Το πρωί της 30ης Μαρτίου 2019 το ΗΒ θα είναι τρίτο κράτος και στο πλαίσιο της μετάβασης θα έχει όλα τα πλεονεκτήματα και όλες τις υποχρεώσεις της κοινής αγοράς (εκτός από τη συμμετοχή σε όργανα και το δικαίωμα ψήφου), εξήγησε ο Μπαρνιέ.

Ως προς τη διάρκεια, εξήγησε, το Συμβούλιο έχει αποφασίσει ότι θα πρέπει να είναι “μικρή περίοδος και αυστηρά καθορισμένη περίοδος”. Η Τερέζα Μέι ζήτησε δύο έτη και κατά τον Μπαρνιέ αυτά λήγουν στις 21 Δεκεμβρίου 2020 - οπότε και λήγει το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ).

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι η βάση της όποιας μεταβατικής συμφωνίας θα είναι το άρθρο 50 της Συνθήκης, διευκρινίζοντας ότι “χωρίς άρθρο 50 δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος” και κατά συνέπεια “χωρίς συμφωνία απόσυρσης δεν θα υπάρχει και μετάβαση”.

Διευκρίνισε ότι τον Οκτώβριο του 2018 θα πρέπει να έχει υπογραφεί η συνθήκη του άρθρου 50 (συνθήκη απόσυρσης) και να έχει ξεκαθαρίσει το πλαίσίο της μελλοντικής σχέσης “για να ξέρουμε προς τί θα είναι η μετάβαση”.

Ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής ξεκαθάρισε ότι η μελλοντική σχέση ΕΕ - ΗΒ θα συζητηθεί με τη Βρετανία μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου οπόταν και οι 27 θα δώσουν νέες διαπραγματευτικές γραμμές.

Διευκρίνισε ότι από τα όσα του έχει μεταφέρει η διαπραγματευτική ομάδα του ΗΒ, οι Βρετανοί στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης, δεν επιθυμούν να μετέχουν στην τελωνειακή ένωση και η ΕΕ θα συνάψει μαζί τους μια “συμφωνία ελευθέρου εμπορίου”, όπως έκανε με την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Ν.Κορέα.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα εγκρίνει τις διαπραγματευτικές οδηγίες για τη μεταβατική περίοδο στις 21 Ιανουαρίου, και η διαπραγμάτευση με το ΗΒ θα αρχίσει αμέσως μετά.

Όλες οι συμφωνίες με το ΗΒ, θα λάβουν τη νομική μορφή Συνθηκών και θα χρειαστεί επικύρωση και από τα εθνικά κοινοβούλια, επεσήμανε ο Μπαρνιέ.

Σε γραπτή συνοδευτική ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα σχέδια διαπραγματευτικών οδηγιών, τα οποία συμπληρώνουν τις οδηγίες διαπραγμάτευσης από τον Μάιο του 2017, περιγράφουν πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με πιθανές μεταβατικές ρυθμίσεις. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

- Δεν θα πρέπει να υπάρξει επιλεκτική λογική: το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμμετέχει στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά (με τις τέσσερις ελευθερίες). Το κεκτημένο της Ένωσης θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται πλήρως στο Ηνωμένο Βασίλειο σαν να ήταν ένα κράτος μέλος. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο κεκτημένο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρέπει να ισχύουν αυτόματα για το Ηνωμένο Βασίλειο.

- Θα ισχύουν όλα τα υφιστάμενα νομικά, δημοσιονομικά, εποπτικά, δικαστικά και εκτελεστικά μέσα και δομές, συμπεριλαμβανομένης της αρμοδιότητας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια τρίτη χώρα από τις 30 Μαρτίου 2019. Κατά συνέπεια, δεν θα εκπροσωπείται πλέον στα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς, τα όργανα και τα γραφεία της Ένωσης.

- Η μεταβατική περίοδος πρέπει να καθοριστεί με σαφήνεια και να περιοριστεί με ακρίβεια. Η Επιτροπή συνιστά να μην διαρκεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020.

Η σύσταση υπενθυμίζει επίσης την ανάγκη να μεταφραστούν νομικά τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων, όπως περιγράφονται στην ανακοίνωση της Κομισιόν και στην κοινή έκθεση. Υπογραμμίζει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες σχετικά με όλα τα θέματα απόσυρσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί στην πρώτη φάση, όπως η γενική διακυβέρνηση της συμφωνίας απόσυρσης και ουσιαστικά ζητήματα σαν αυτό που αφορά τα εμπορεύματα που διατέθηκαν στην αγορά πριν την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε η αναθεώρηση της «Κόκκινης Βίβλου» Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας
Απορρίφθηκε η έφεση του πρώην γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ
Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου στο Νάσβιλ-Τουλάχιστον δύο τραυματίες
Πήδηξαν από ένα τρένο για να σωθούν από τη φωτιά και τους πάτησε άλλο
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά αυξημένη επιβολή νόμου και διυπηρεσιακή συνεργασία κατά διακινητών μεταναστών
Απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις ο Τραμπ αν δεν βρεθεί «τώρα» συμφωνία για την Ουκρανία
Νεκρός 12χρονος έπειτα από επίθεση με μαχαίρι στη Βρετανία-Συνελήφθη 14χρονος
Στοχοποίησε τάξη παιδικού σταθμού ο δράστης στη Βαυαρία-Προσπάθησαν να τον σταματήσουν οι συνοδοί
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαφύγει στο Νότιο Σουδάν
Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στην πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου στην Τουρκία