Θύματα στον βωμό της ενημέρωσης

Εξήντα πέντε δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2017, ανάμεσά τους πενήντα επαγγελματίες, επτά «πολίτες-δημοσιογράφοι» (μπλόγκερ) και οκτώ «συνεργάτες μέσων ενημέρωσης», σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), ο οποίος δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.
 
Ο απολογισμός αυτός σημαίνει ότι το 2017 ήταν η χρονιά που καταγράφηκαν οι λιγότεροι φόνοι επαγγελματιών δημοσιογράφων εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία έχει την έδρα της στο Παρίσι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, αλλά και στο γεγονός ότι οι πιο επικίνδυνες χώρες «εγκαταλείπονται από τους δημοσιογράφους τους».
 
Από τους 65 δημοσιογράφους (επαγγελματίες και μη) οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι 39 δολοφονήθηκαν ή στοχοθετήθηκαν εσκεμμένα, ενώ άλλοι 26 σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Όπως και το 2016, η Συρία παρέμεινε η φονικότερη χώρα για τους δημοσιογράφους, με 12 θανάτους να καταγράφονται το 2017, μπροστά από το Μεξικό (11), το Αφγανιστάν (9), το Ιράκ (8) και τις Φιλιππίνες (4).
 
Μολονότι σκοτώθηκαν λιγότεροι δημοσιογράφοι παγκοσμίως το 2017 εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά—πέρυσι είχαν χάσει τη ζωή τους 79, δηλαδή καταγράφηκε μια μείωση 18%—αυτό, σύμφωνα με την οργάνωση, οφείλεται στην «αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης καλύτερης προστασίας των δημοσιογράφων και του πολλαπλασιασμού των εκστρατειών που διεξήχθησαν για τον σκοπό αυτό από διεθνείς οργανώσεις, αλλά και τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης». Καθώς και στο γεγονός ότι «οι χώρες που έχουν γίνει πολύ επικίνδυνες εγκαταλείπονται από τους δημοσιογράφους τους». «Αυτό συνέβη στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη, στη Λιβύη, όπου το επάγγελμα υφίσταται αιμορραγία», τονίζει η RSF.
 
Ενώ οι ένοπλες συρράξεις θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των δημοσιογράφων που καλύπτουν αυτούς τους πολέμους, σε χώρες όπως το Μεξικό, «τα καρτέλ (των ναρκωτικών) και οι πολιτικές» που εφαρμόζονται δημιουργούν μια ατμόσφαιρα «βασιλείας του τρόμου», αναγκάζοντας τους δημοσιογράφους «να εγκαταλείπουν τη χώρα τους ή το επάγγελμά τους».
 
«Το Μεξικό είναι η πιο επικίνδυνη μη εμπόλεμη χώρα του κόσμου για τους δημοσιογράφους», υπογραμμίζει η έκθεση της RSF. Σε χώρες όπου η δράση των καρτέλ των ναρκωτικών είναι έντονη, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη διαφθορά των πολιτικών ή το οργανωμένο έγκλημα γίνονται συστηματικά στόχοι απειλών και πολλές φορές εκτελούνται. Αυτό συνέβη στον Χαβιέρ Βαλδές Κάρδενας, έναν εξαιρετικά πεπειραμένο μεξικανό δημοσιογράφο 50 ετών, συνεργάτη του Γαλλικού Πρακτορείου και πολλών μεξικανικών μέσων ενημέρωσης, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ τη 15η Μαΐου.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Μυστήριο με τον θάνατο 35χρονου που τον «ρούφηξε» κινητήρας αεροσκάφους στο Μπέργκαμο
Τουλάχιστον 108 νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας-Αγνοούνται τέσσερα παιδιά
Από φλεγόμενο όχημα ξεκίνησε η πυρκαγιά που μαίνεται στη Μασσαλία-Η νύχτα θα είναι κρίσιμη
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της επίθεσης στο ελληνικών συμφερόντων Magic Seas στην Ερυθρά Θάλασσα
Μίλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Μακρό-«Η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Ουκρανία»
Σε δύο ημέρες πιθανότατα θα σταλεί στην ΕΕ η επιστολή Τραμπ που θα της ανακοινώνει τους δασμούς
ΒΙΝΤΕΟ: Ήρωας 39χρονος έσωσε μωρά από φλεγόμενο διαμέρισμα στο Παρίσι-Ισορροπούσε σε στενό περβάζι
Δεν είναι ευχαριστημένος με τον Πούτιν ο Τραμπ-«Σκοτώνει κόσμο και μας αραδιάζει βλακείες»
Ο Χαφτάρ έδιωξε από τη Βεγγάζη την αποστολή της ΕΕ για το μεταναστευτικό-«Είστε ανεπιθύμητοι»
ΒΙΝΤΕΟ: Σκηνές Αποκάλυψης από την πυρκαγιά στη Μασσαλία-Aπαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους