Κόκκινο σκαθάρι που «τρώει» φοίνικες εντοπίστηκε, πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη

«Απόβαση» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έκανε το κόκκινο σκαθάρι, ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών, που «κατέφαγε» ήδη έναν φοίνικα στο πανεπιστημιακό campus.

Η πρώτη επίσημη καταγραφή για προσβολή στο κέντρο της πόλης από το σκαθάρι «Rhynchophorus ferrugineus» έγινε από το Γραφείο Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και αφορούσε έναν φοίνικα που βρίσκεται μπροστά στην είσοδο της Θεολογικής.

«Περιστατικά προσβολής σε φοίνικες υπάρχουν εδώ και χρόνια σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στον νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και στη Χαλκιδική όπου υπάρχουν πολλοί φοίνικες. Ωστόσο, στο κέντρο της πόλης το παρατηρούμε πρώτη φορά» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Τσουγκράκης, από το Γραφείο Περιβάλλοντος, ο οποίος εντόπισε τον ξερό φοίνικα και ειδοποίησε το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Ακολουθήθηκε όλη η προβλεπόμενη διαδικασία, μεταβήκαμε δηλαδή στην πανεπιστημιούπολη και καταγράψαμε την προσβολή του φοίνικα από το κόκκινο σκαθάρι. Στη συνέχεια, θα εκριζώσουμε, απομακρύνουμε και καταστρέψουμε τον ξεραμένο φοίνικα, ενώ θα ενημερωθεί για το περιστατικό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Βαϊτσόπουλος από το συγκεκριμένο Τμήμα της Περιφέρειας.

Όπως διευκρίνισε, πάντως, το σκαθάρι, ναι μεν πετάει και μπορεί να προσβάλει άλλους φοίνικες, όμως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτήν την εποχή, το έντομο δεν είναι ενεργό. Παράλληλα, όσοι έχουν φοίνικες και κυρίως τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στις παρυφές της πόλης έχουν ενημερωθεί για το κόκκινο σκαθάρι, προκειμένου να προβούν σε προληπτικούς ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ένοχοι επτά κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Επεισοδιακή καταδίωξη στα Άνω Λιόσια με οδηγό ένα οκτάχρονο παιδί
«Παρακάλεσέ με, ζήτα συγγνώμη»-Η μαρτυρία ασθενή που κατήγγειλε γιατρό για φακελάκι
Δύο κόσμοι στη Ρόδο για τους Ισραηλινούς τουρίστες-Συγκέντρωση και συλλήψεις, υποδοχή με γλυκά και κεράσματα
Μυστήριο η ταυτότητα του κοριτσιού που βρέθηκε νεκρό στο Παλαιό Φάληρο-Δεν την ψάχνει κανείς
Πτώμα σε αποσύνθεση στην ταράτσα του νοσοκομείου Θήβας-Ερωτήματα για την επιτήρηση του χώρου
Πολίτες μαζεύτηκαν στο λιμάνι της Ρόδου για να διαμαρτυρηθούν για Ισραηλινούς τουρίστες-Οκτώ συλλήψεις
Από δύο εστίες ξέσπασε η πυρκαγιά στον Υμηττό-Έσβησε μέσα σε 20 λεπτά, δεν απειλήθηκαν σπίτια
«Μου δάγκωσε το αυτί, φώναζε 'είμαι Χαμάς'»-Άγρια συμπλοκή μεταξύ Ισραηλινού και Σύρου στην Ελλάδα
Την ενοχή του 40χρονου δολοφόνου της Κυριακής Γρίβα πρότεινε η Εισαγγελέας-«Τη θεωρούσε κτήμα του»