Χιλή: Τουλάχιστον πέντε νεκροί από την κατολίσθηση λάσπης στο χωριό Βίγια Σάντα Λουσία
09:32 - 17 Δεκεμβρίου 2017
Μια κατολίσθηση λάσπης σάρωσε ένα μικρό χωριό σε απομακρυσμένη περιοχή της νότιας Χιλής, κοντά σε ένα δημοφιλές εθνικό πάρκο, αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον πέντε νεκρούς και τουλάχιστον 15 αγνοούμενους, έπειτα από μια νύχτα καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Πλάνα που μαγνητοσκοπήθηκαν από ελικόπτερο της αστυνομίας εικονίζουν μια τεράστια έκταση στο απομακρυσμένο χωριό Βίγια Σάντα Λουσία, κοντά στο Τσαϊτέν, στο παράκτιο τμήμα της Παταγονίας, να έχει θαφτεί κάτω από τη λάσπη, καθώς η κατολίσθηση το έπληξε κατεβαίνοντας από μια κοιλάδα που είχε πλημμυρίσει όταν υπερχείλισε ένα ρέμα.
Τέσσερις Χιλιανοί, ανάμεσά τους μια 68χρονη γυναίκα, καθώς κι ένας τουρίστας, το όνομα και η εθνικότητα του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τις αρχές, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της καταστροφής. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι δύο σοβαρά, και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με ελικόπτερο.
Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν τις έρευνες στα συντρίμμια αναζητώντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους που συνεχίζουν να αγνοούνται.
Η κατολίσθηση λάσπης κατέστρεψε ένα σχολείο, τουλάχιστον 20 σπίτια και δρόμους, καθώς και το εκλογικό κέντρο όπου θα πήγαιναν οι πολίτες για να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο οποίος διεξάγεται σήμερα Κυριακή.
Η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ κήρυξε την περιοχή, που απέχει 1.100 χιλιόμετρα νότια από το Σαντιάγο, σε κατάσταση καταστροφής.
«Έδωσα εντολή στα μέλη των σωστικών συνεργείων να ζητήσουν όλους τους πόρους που χρειάζονται για την προστασία των ανθρώπων στο Βίγια Σάντα Λουσία», ένα χωριό περίπου 300 κατοίκων, ανέφερε η Μπατσελέτ σε ανάρτησή της σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
Στην περιοχή σημειώθηκε βροχόπτωση 11,4 εκατοστών μέσα σε 24 ώρες, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι καιρικές συνθήκες αναμενόταν να βελτιωθούν βαθμιαία.
Η Βίγια Σάντα Λουσία βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Πάρκου Κορκοβάδο, μιας ιδιαίτερα τουριστικής περιοχής με ηφαίστεια, φιόρδ και απέραντες δασικές εκτάσεις.
Στον κοντινό ορεινό όγκο Τσαϊτέν είχε σημειωθεί ηφαιστειακή έκρηξη το 2008, που είχε αναγκάσει χιλιάδες κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ