«Αθεράπευτη συνήθεια για κάποιους η παραγωγή fake news»

Δυστυχώς, η παραγωγή ψευδών ειδήσεων (fake news) έχει γίνει αθεράπευτη συνήθεια για κάποιους, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι για πολλοστή φορά να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση σε σχέση με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μεταξύ της 16ης και 19ης Μαρτίου 2013 γιατί κάποιοι συνειδητά κακοποιούν την αλήθεια».
 
Νωρίτερα το Επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου με ανακοίνωση του σημείωνε πως προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα από τα πρακτικά της απόφασης του Eurogroup στις 18 Μαρτίου του 2013, τα οποία έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για «αντιθεσμική συμπεριφοράς» του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Στην απάντηση του ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος υπογραμμίζει πως, οπως αναφέρει, μετά την απόφαση της 16ης Μαρτίου 2013 στο Γιούρογκρουπ για την επιβολή εφάπαξ τέλους (φορολογίας) οριζόντια σε όλες τις καταθέσεις που ισοδυναμούσαν με τόκους 18 μέχρι 24 μηνών ώστε να σωθεί το τραπεζικό σύστημα, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013 -όπως εδώ και ένα χρόνο υποδεικνύαμε συνεχώς σε όσους ψευδώς ισχυρίζονται ότι η πρώτη απόφαση του Γιούρογκρουπ είχε αναιρεθεί - το Γιούρογκρουπ συνεδρίασε ξανά μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την οποία όχι μόνο δεν αναίρεσε την απόφαση του αλλά επιβεβαιώνοντας την ξανά καλούσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να την υπερψηφίσει».
 
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε δήλωση του Προέδρου του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ  στις 18 Μαρτίου 2013 ο οποίος είπε ότι αυτό το μέτρο σε συνδυασμό με την οικονομική βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κατά συνέπεια θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο. Εν τη απουσία αυτού του μέτρου η Κύπρος θα είχε να αντιμετωπίσει σενάρια που θα άφηναν τους καταθέτες σε χειρότερη κατάσταση».
 
Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ οι Ευρωπαίοι εταίροι μας προέτρεψαν να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά και πιο προοδευτικά την εφάπαξ φορολογία σε σχέση με τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Ουδέποτε όμως, συνέχισε,  ζητήθηκε να εξαιρεθούν οι πρώτες 100 χιλιάδες γεγονός που αντανακλάται στην ίδια ανακοίνωση – δήλωση του Προέδρου του Γιούρογκρουπ στις 18 Μαρτίου 2013. Η παρότρυνση αυτή του Γιούρογκρουπ έδωσε την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να επιφέρει το ίδιο βράδυ τροποποίηση στο νομοσχέδιο που είχε ήδη κατατεθεί στη Βουλή μετά τις 16 Μαρτίου, με τρεις σημαντικές αλλαγές τις οποίες η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων βάσει και της παρότρυνσης που έγινε στην τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ την προηγούμενη οι οποίες συζητήθηκαν σε πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Επιτροπής κ. Νικόλα Παπαδόπουλου και στην παρουσία του τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη.
 
Μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής έγιναν δηλώσεις τόσο από τον κ. Δημητριάδη όσο και από τον κ. Παπαδόπουλο που μετέδωσε το ΚΥΠΕ στις 16.14 της 19ης Μαρτίου 2013.
 
Συνεπώς, καμιά παραπλάνηση δεν έγινε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αντίθετα, τα πάντα μετά την τηλεδιάσκεψη της 18ης Μαρτίου συζητήθηκαν ενώπιον της Βουλής υπό το φως και των τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η Κυβέρνηση ως απόρροια της τηλεδιάσκεψης. «Κατανοούμε τις τύψεις που διακατέχουν αυτούς που αρνήθηκαν την πρώτη και κατά την κρίση του κυπριακού λαού καλύτερη απόφαση που εξασφάλισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Γιούρογκρουπ, αλλά θεωρούμε τραγικό το γεγονός ότι ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, που διεκδικεί την ψήφο του λαού για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προσποιείται ότι δεν γνώριζε για όλα τα τεκταινόμενα την ώρα που ο ίδιος προήδρευσε πολύωρης συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στις 19 Μαρτίου 2013 και προέβη και σε δηλώσεις.  Τα fake news που στον πανικό τους κάποιοι επιστρατεύουν στον προεκλογικό αγώνα τελικώς επιστρέφουν στους ίδιους ως μπούμερανγκ», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Η ανακοίνωση του επιτελείου Νικόλα Παπαδόπουλου

Προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα από τα πρακτικά της απόφασης του Eurogroup στις 18 Μαρτίου του 2013, τα οποία έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για «αντιθεσμική συμπεριφοράς» του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Είναι πλέον ξεκάθαρο, αναφέρεται σε γραπτή δήλωση, «ότι στην τηλεδιάσκεψη του Σώματος το Μάρτιο του 2013, άλλαξε η αρχική απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ».
 
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως «παρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη και συμφώνησε με εκείνη την απόφαση, την επόμενη ημέρα στις 19 Μαρτίου του 2013, ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ».
 
«Ο Νίκος Αναστασιάδης εξαπάτησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον κυπριακό λαό» υποστηρίζει ο υποψήφιος Πρόεδρος και προσθέτει ότι «η Βουλή πρέπει σε μια επόμενη σύνοδό της να εξετάσει αυτήν την αντιθεσμική συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, έναντι ενός εκ των κορυφαίων θεσμών του κράτους».
 

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος