Ο Γ. Λιλλήκας παρουσίασε 25+1 προτάσεις για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών

Τις 25+1 προτάσεις του για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα, μέσα από μια προσέγγιση η οποία ονομάζεται «ευφυής Κύπρος» παρουσίασε σε διάσκεψη Τύπου ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.  Όπως είπε ο όρος «ευφυής Κύπρος» εξυπακούει ότι η χώρα θα αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό και ποικιλόμορφα την τεχνολογία και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει,  τους πόρους που διαθέτει με τρόπο παραγωγικό και την ψηφιακή μεταρρύθμιση.

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι προτάσεις του κύριου Λιλλήκα προνοούν κούρεμα δανείων, μέσω Ταμείου Χρηματοπιστωτικών Διευκολύνσεων για προστασία της πρώτης κατοικίας και του επαγγελματικού υποστατικού. Επίσης αποκατάσταση των κουρεμένων και των κατόχων αξιογράφων με ειδική φορολογία επί των κερδών των τραπεζών και άλλους πόρους, και αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας, μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους.

Όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές, προβλέπεται κατώτατος μισθός για όλα τα επαγγέλματα ανάλογα με τη δυσκολία και τις απαιτήσεις του κάθε επαγγέλματος, η χαμηλότερη σύνταξη να είναι πάνω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή πάνω από 733 ευρώ, επίδομα θέρμανσης για όσους κατοικούν σε υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων, επιδότηση για τη θερμομόνωση κατοικιών για κατοίκους ορεινών περιοχών, μείωση της φορολογίας στα καύσιμα για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της υπαίθρου και επίδομα 50 χιλ. ευρώ για νεαρά ζευγάρια που θα ανεγείρουν την κατοικία τους στην ύπαιθρο. Επίσης κλιμακωτό, με αυξητικό τρόπο, επίδομα τέκνου και παροχή κινήτρων για τη δημιουργία βρεφοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων σε χώρους εργασίας.

Όσον αφορά την απασχόληση των νέων, προβλέπεται κατάργηση της αποκοπής του 12% στις συντάξεις για όσους θέλουν να αφυπηρετήσουν πρόωρα από το δημόσιο και την εκπαίδευση, για να ανοίξουν θέσεις για τους νέους, παραχώρηση χαλίτικης γης και οικονομική στήριξη σε νέους που θα ασχοληθούν με το γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, καθώς και διετές πρόγραμμα επαγγελματικής απασχόλησης των νέων για να αυξηθούν οι προοπτικές εργοδότησής τους ή για απόκτηση της αναγκαίας εμπειρίας.

Στο τομέα της υγείας προβλέπεται άμεση εφαρμογή του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί και εφαρμογή του κανόνα των 10 ημερών για εξέταση ασθενών με σοβαρές παθήσεις. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης κατάργηση της πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής και ανάληψη ευθύνης από τους μελετητές του έργου, παραχώρηση χαλίτικης γης με συντελεστές ανάπτυξης κατ’ αναλογία της γης, που οι πρόσφυγες ή άλλοι πολίτες έχουν στα κατεχόμενα.  Επίσης κατάργηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και τις γιορτές.

Όσον αφορά τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, προτείνεται καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας, συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων με εισαγωγή του θεσμού των δημοψηφισμάτων, και συμμετοχή των πολιτών στην θέσπιση των νόμων. Επίσης, ο κ. Λιλλήκας, με πρόταση που κατέθεσε ήδη στη Βουλή, προτείνει το Ανακλητό, δηλαδή οι πολίτες να έχουν την εξουσία να ελέγχουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μπορούν να  τερματίσουν την θητεία του πριν κλείσει η πενταετία αν αποδειχθεί αναξιόπιστος ή τους έχει ξεγελάσει.

Προτείνει επίσης σύσταση Συμβουλίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς και εισαγωγή της προσωπικής αστικής ευθύνης για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή ασκούν εξουσία για εγκληματικά λάθη ή παραλείψεις τους. Επίσης καθορισμό προσόντων για τα μέλη των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών και δημιουργία ανεξάρτητης αρχής προεπιλογής των υποψηφίων για να τερματιστεί η κομματοκρατία.

Ερωτηθείς για το κόστος των προτάσεών του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι κάποιες από αυτές έχουν κόστος και κάποιες εξυπακούουν και εξοικονομήσεις για το κράτος, όπως η κατάργηση του 12% που αφαιρείται από τις συντάξεις κατά την πρόωρη αφυπηρέτηση, αφού μειώνονται οι υψηλόμισθοι και μπαίνουν νέοι με πολύ χαμηλότερο μισθό. Είπε επίσης ότι οι προτάσεις είναι ισορροπημένες, με στόχο να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Ανέφερε ότι θεωρεί πως τα λεφτά υπάρχουν και εκείνο που λείπει σήμερα, με τα €550 εκ πλεόνασμα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, είναι η κοινωνική ευαισθησία και το όραμα, αλλά και η αντίληψη ότι θα πρέπει ο εθνικός πλούτος να κατανέμεται με δίκαιο τρόπο.

Ερωτηθείς για το πώς μπορούν να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, ο κ. Λιλλήκας, είπε ότι το υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης «μας έχει δείξει τα δόντια του το 2013» και ότι δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες και τον τουρισμό, αλλά θα πρέπει να στηρίξει και τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και τον βιομηχανικό τομέα, και να εμπλουτίσει και τον τομέα των υπηρεσιών. Αυτό, είπε, μπορεί να γίνει μέσα από μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα έχει ως άξονα την έρευνα και την καινοτομία, που θα δημιουργηθούν τέτοια προϊόντα και υπηρεσίες των οποίων η ζήτηση θα εξαρτάται από την ποιότητά τους. Πρόσθεσε ότι τα έσοδα του κράτους πρέπει να προέρχονται από την ανάπτυξη και όχι μόνο από τις φορολογίες.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό είπε ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι από τη φύση της διχοτομική γιατί για να εφαρμοστεί, για να ελέγχουν οι Τ/κ εσαεί ένα συνιστών κράτος, θα πρέπει είτε να καταργηθεί το ανθρώπινο δικαίωμα της ελεύθερης ιδιοκτησίας και εγκατάστασης, είτε να καταργηθούν οι δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Πρόσθεσε ότι για τον ίδιο διχοτόμηση δεν είναι μόνο γεωγραφική, αλλά η μη δυνατότητα να ζουν μαζί οι δύο κοινότητες, κάτι που βιώνεται και σήμερα, απλά μετά τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα είναι νόμιμη.

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί στόχος της λύσης να είναι άλλος από την αποκατάσταση της εδαφικής κυριαρχίας της ΚΔ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, με κατάργηση των εγγυήσεων και την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων. Αναφερόμενος στο «κανονικό κράτος» για το οποίο γίνεται λόγος, είπε ότι δεν υπάρχει κανονικό κράτος με εκ περιτροπής προεδρία, στο οποίο τις σοβαρές αποφάσεις τις λαμβάνει με κλήρωση. Το κανονικό κράτος, είπε, θα πρέπει να είναι και στη δομή του και στη λειτουργία του και όχι μόνο στις εξωτερικές πτυχές.

Σε ερώτηση για την δικαστική απόφαση στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου και γενικότερα για θέματα διαφθοράς, είπε ότι ποινικές ενδεχομένως ευθύνες δεν φέρουν μόνο όσοι διοικούσαν τράπεζες ή συμμετείχαν σε ελεγκτικές αρχές και δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Διερωτήθηκε κατά πόσο δεν πρέπει να διερευνηθούν εκείνοι που είχαν τον ρόλο να ελέγχουν τις τράπεζες με δυνατότητα παρέμβασης και απαγόρευσης των τραπεζών να επενδύσουν για παράδειγμα στα ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, ή εκείνοι που πήραν την απόφαση να πωληθούν τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για το παλαιοκομματικό κατεστημένο, ανέφερε ότι αυτό που αποκαλεί ως κατεστημένο δεν έχει να κάνει ούτε με τις εμπειρίες ούτε με την ηλικία. Είναι θέμα κουλτούρας, ανέφερε και σημείωσε πως ο ίδιος απέδειξε έμπρακτα ότι δεν ανήκει σε αυτή τη σχολή του κατεστημένου, με αποφάσεις που αποδείκνυαν έμπρακτα τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του. Ανέφερε ότι τόσο τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και τον Νικόλα Παπαδόπουλο τους κατατάσσει στην ίδια κατηγορία του νεοφιλελευθερισμού ως προς την προσέγγισή τους στα θέματα οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής.

Κληθείς να πει ποιός από τους Παπαδόπουλο και Μαλά εκτιμά ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο, απάντησε «να μην βιάζεστε» και ότι και το 2013 βιάστηκαν πολλοί και του έδιναν χαμηλά ποσοστά με τις δημοσκοπήσεις, ενώ τελικά έφτασε στο 25%. Ερωτηθείς κατά πόσο πιστεύει στα θαύματα, απάντησε «πιστεύω στους πολίτες» και σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν κάνει ανατροπή σε πάρα πολλές χώρες. Αυτό που θέλει από τους πολίτες, είπε, είναι να πάνε να ψηφίσουν, και αν πάνε να ψηφίσουν και η αποχή είναι κάτω από το 20%  «ναι θα δείτε και θαύματα», σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι εφικτό να υπάρξει συνεργασία του με μια άλλη πολιτική δύναμη στο δεύτερο γύρο, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι δεν θα αρνηθεί διάλογο με τις όποιες κομματικές ηγεσίες, ωστόσο δεν πρόκειται να οδηγηθεί είτε σε συμβιβασμούς σε ζητήματα αρχών, είτε στη λογική των ανταλλαγμάτων πίσω από κλειστές κουρτίνες για να κερδίσει τις εκλογές. «Διάλογος ναι, στη λογική μόνο του αλληλοσεβασμού και κύριος συνομιλητής οι πολίτες», ανέφερε.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στους 38 οι νεκροί από το αεροπορικό δυστύχημα-Αναστέλλει το δρομολόγιο προς Γκρόζνι η Azerbaijan Airlines
Σοκ σε αεροδρόμιο της Χαβάης-Βρέθηκε πτώμα σε τροχό αεροσκάφους
Το φαινόμενο «Elena» έβαψε στα λευκά το Τρόοδος για τα Χριστούγεννα-Σφοδρές καταιγίδες στην Πάφο
Καταγγέλλει τρομοκρατική ενέργεια η εταιρεία του ρωσικού πλοίου που βυθίστηκε στη Μεσόγειο
Έντονες βροχοπτώσεις στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού προς Πάφο-Εντείνονται το βράδυ τα καιρικά φαινόμενα
Χριστούγεννα ελπίδας και αβεβαιότητας για τους Χριστιανούς της Συρίας-Γιόρτασαν δίπλα σε στολισμένο δέντρο
Στον εισαγγελέα ο αστυνομικός που επιτέθηκε, ξυλοκόπησε και εξύβρισε πολίτες στο Χαλάνδρι
Αλληλοκατηγορούνται Ισραήλ και Χαμάς για τη διακοπή των συνομιλιών-Συνεχίζεται η στρατιωτική πίεση από IDF
Στην πυρά τα ναρκωτικά του Άσαντ στη Δαμασκό-Έκαψαν 1.000.000 «χάπια των τζιχαντιστών»
Βίντεο από την καμπίνα του αεροσκάφους πριν και μετά τη συντριβή-Συγκλονιστικές στιγμές