Ακιντζί:Οι διαπραγματεύσεις ανοιχτού τέλους τελείωσαν

«Οι Τ/κ δεν πρόκειται να εγκλειστούν για ακόμη μια φορά στη νεκρή ζώνη και να γυρνούν γύρω από το ίδιο θέμα», δήλωσε ο ηγέτης τους Μουσταφά Ακιντζί, επισημαίνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους τέλειωσαν. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να αποτελέσω μέρος μιας τέτοιας διαδικασίας».
 
Σε διάλεξη στο «πανεπιστήμιο» εγγύς Ανατολής, σήμερα, με τίτλο «Μετά τα τελευταία δύο χρόνια, το τελευταίο στάδιο στο Κυπριακό», ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα ενεργήσει ανάλογα με την πρόταση που θα έρθει από τον ΓΓ του ΟΗΕ, στον οποίο «στείλαμε τα απαραίτητα μηνύματα. Χρειάζεται μια νέα προσέγγιση με την αντίληψη ενός πακέτου, σε ένα πλαίσιο χρονοδιαγράμματος», ανέφερε.
 
Σε κάθε περίπτωση ότι γίνει θα πρέπει να γίνει συμφωνημένα σε αυτό το νησί, σημείωσε, λέγοντας ότι κανείς δεν θέλει νέες συγκρούσεις. «Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι συμφωνώντας με την ε/κ πλευρά. Το τί θα μπορεί να είναι αυτό, είναι καθαρό. Είτε μια δομή με δύο ίσες συνιστώσες πολιτείες, αποδεχόμενοι (οι Ε/κ) ότι θα πρέπει να μοιραστούν κάποια πράγματα, είτε εάν δεν μπορούμε να είμαστε κάτω από μία δομή, να συνεχίσουν οι δύο οντότητες τη ζωή τους δίπλα δίπλα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν. Λέγοντας αυτό σημαίνει ότι εγκατέλειψα τη λύση; Όχι. Ούτε έχω τέτοια σκέψη, ούτε τέτοια πρόθεση, αλλά τη λύση δεν μπορούμε να την επιτύχουμε μόνοι μας», ανέφερε.
 
Σήμερα το Κυπριακό είναι χαμηλά στην επικαιρότητα, είπε ο κ. Ακιντζί, εκτιμώντας ότι μετά τον Φεβρουάριο του 2018 πιθανότατα θα ανέλθει και πάλι στην πρώτη γραμμή.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι μετά την εκλογή του, τα τελευταία δύο χρόνια, ενήργησε ως ηγέτης των Τ/κ σε συνεργασία με τα τ/κ πολιτικά κόμματα και την Τουρκία και συνεργάστηκε με δύο ΓΓ του ΟΗΕ, τον Μπαν Κι μουν και τον Αντόνιο Γκουτέρες. Επανέλαβε ότι για πρώτη φορά έγινε πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, λέγοντας πως παρά το ότι δέχθηκε πολλές επικρίσεις για την κατάθεση του χάρτη, εάν δεν γινόταν αυτό δεν θα πραγματοποιείτο η πενταμερής. Και το έκανε αυτό παρά τις επικρίσεις επειδή ο ίδιος πιστεύει στη λύση και στο ότι όλες οι πλευρές έχουν να χάσουν πολλά από μια μη λύση, είπε.
 
Επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία με τους Τ/κ, λέγοντας ότι η θέση μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν θα γίνει αποδεκτή από καμιά ηγεσία των Τ/κ, την πλειοψηφία της τ/κ κοινότητας ή οποιαδήποτε Κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Δεν είναι εφικτή μια συμφωνία που θα διακόψει όλους τους δεσμούς της Τουρκίας στην Κύπρο, ούτε και είναι ρεαλιστικό ή σωστό κάτι τέτοιο. Να μείνουν εδώ 40.000 στρατιώτες της Τουρκίας; Όχι, δεν υπήρχε κάποιος που θέλει να υποστηρίξει την παραμονή τους. Εντός λογικών αριθμών θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία. Εξάλλου από την πρώτη ημέρα είχαμε πει ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να δημιουργεί απειλή για την άλλη. Εάν χιλιάδες στρατιώτες αποτελούν για τη μια πλευρά απειλή, με έναν λογικό αριθμό μερικών εκατοντάδων που θα καθησύχαζε τουλάχιστον ψυχολογικά την μια πλευρά, αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα είχε την έννοια της απειλής για την άλλη πλευρά. Αυτό το κατάλαβαν όλοι, οι συνομιλητές μας (Ε/κ) δεν ήθελαν να το καταλάβουν».
 
Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί σε όλα τα κεφάλαια η τ/κ πλευρά επέδειξε ευελιξία και θετική, εποικοδομητική στάση, ενώ και η Τουρκία έδωσε το μήνυμα στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα δείξει την απαραίτητη ευελιξία. Ωστόσο, είπε, «η ε/κ πλευρά δεν επέλεξε να σκεφτεί τις επόμενες γενιές αλλά τις επόμενες εκλογές».
 
Αναφερόμενος στα ΜΟΕ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πήραν σημαντικές αποφάσεις αλλά η ε/κ πλευρά διακατέχονταν από την λογική του ‘εμείς είμαστε κράτος, εσείς τίποτα’.
 
Ο ίδιος, συνέχισε, δεν έχει απομακρυνθεί από την ιδέα της ομοσπονδίας, αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν οι πλευρές που θα ζήσουν μαζί στο νησί έχουν κοινό στόχο. Η ε/κ πλευρά, ανέφερε, πρέπει να αποδεχθεί ότι σε μια ομοσπονδία οι Τ/κ θα έχουν την δική τους οντότητα και θα είναι μια από τις δύο ίσες συνιστώσες πλευρές. «Δεν άκουσα την ε/κ ηγεσία να λέει μια μέρα στη δική της κοινότητα ‘εάν θέλετε λύση, εάν θέλετε ομοσπονδία, θα υπάρχει και ένας Τ/κ που θα γίνει Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας’. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς είπαμε από την αρχή στο λαό τί είναι λογικό, εξηγήσαμε ποιό είναι το σωστό». Αυτό, είπε, θα συνεχίσει να πράττει γιατί είναι η πλευρά που αναζητεί το λογικό και την εφικτή λύση. «Πλέον η ε/κ πλευρά πρέπει να καταλάβει τί είναι και τί δεν είναι εφικτό και να το κατανοήσει», σημείωσε.
 
Τα μηνύματα που έρχονται, συνέχισε, από τις δηλώσεις προεκλογικά δεν είναι ενθαρρυντικά, αλλά θα περιμένει το αποτέλεσμα των Προεδρικών.
 
Απόφαση ΕΔΑΔ, Βαρώσια και οδοφράγματα
----------------------------------------------------------
«Εάν θα υπάρξει λύση θα γίνουν εδαφικές αναπροσαρμογές, δεν υπάρχει άλλος δρόμος σε αυτό. Εάν δεν υπάρξει (λύση) θα συνεχίσουμε έτσι», ανέφερε επίσης ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος σχολιάζοντας την τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Ιωάννου υπενθύμισε ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλές προειδοποιήσεις για την «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» και πρέπει να εξευρεθούν πόροι και τρόποι για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λειτουργίας της. Ένα από τα πρώτα θέματα που πρέπει να χειριστεί η νέα «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον Ακιντζί, είναι η «επιτροπή». Ο Τ/κ ηγέτης σημείωσε ότι σήμερα η απόφαση αυτή μπορεί να μην είναι τόσο κακή, «αλλά αύριο μπορεί να έρθει μια χειρότερη. Θέλω να προειδοποιήσω γι’ αυτό».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το πρωτογενές δίκαιο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στο θέμα αυτό οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει, έχουν διαφορετικές θέσεις, και πως η τ/κ πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει τα αιτήματά της επί του θέματος.
 
Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος ότι σύντομα μπορεί να υπάρξει λύση, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε: «Μακάρι. Εμείς ως τ/κ πλευρά αυτό θέλουμε, αυτό επιθυμούμε αλλά με το να λέμε ας γίνει δεν σημαίνει ότι θα γίνει. Γι’ αυτό ας δούμε το σκηνικό που θα προκύψει τους πρώτους μήνες του 2018. Ας συναντηθούμε με τον Γκουτέρες. Ας δούμε εάν θα προκύψει νέος Ε/κ ηγέτης ή θα συνεχίσουμε με τον ίδιο. Να αξιολογήσουμε εάν αυτά που λένε τώρα προεκλογικά και τί θα πουν μετά, να δούμε τα γεγονότα. Δεν είναι σωστό από τώρα να πει κάποιος ότι όλα είναι μαύρα ή όλα είναι καλά και το 2018 θα είναι η χρονιά της λύσης. Εξάλλου, εάν προσέξατε, εγώ από τον Σεπτέμβριο του 2016 μιλώ πολύ συγκρατημένα».
 
Για το τί θα γίνει σε περίπτωση μη λύσης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο ίδιος έχει δώσει το σύνθημα ότι πρέπει να είναι ρεαλιστές και να γνωρίζουν το λογικό και το εφικτό, ενώ σε  άλλη ερώτηση για επιθέσεις εναντίον Τ/κ στο «νότο» ανέφερε ότι ενόσω οι ένοχοι δεν τιμωρούνται αυτό ενθαρρύνει στο να επαναλαμβάνονται τέτοιες ενέργειες. Ανέφερε επίσης ότι εάν κάποιος θέλει να προσφύγει στο ΕΔΑΔ γιατί δέχθηκε τέτοιου είδους επιθέσεις, η «προεδρία» του είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους στήριξη.
 
Ο κ. Ακιντζί ρωτήθηκε και για το θέμα των Βαρωσίων και είπε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. Υπενθύμισε ότι η τ/κ πλευρά έχει προτείνει το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό την διοίκηση του ΟΗΕ με το παράλληλο άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου, αλλά δεν έγινε τίποτα από τα δύο επειδή κυριάρχησε η σκέψη (στους Ε/κ) ότι τυχόν άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου θα σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους.
 
Για τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στη «βόρεια» πλευρά στη Δερύνεια έχει γίνει η ασφαλτόστρωση του δρόμου και για το τμήμα στη νεκρή ζώνη έχουν προκηρυχθεί προσφορές, ωστόσο μένουν να γίνουν κάποιες περιφράξεις και να τοποθετηθούν τα κουβούκλια των «αστυνομικών». Στο Απλίκι, συνέχισε, επειδή το έδαφος στην ε/κ πλευρά είναι ορεινό θα χρειαστεί χρόνος. «Δεν υπάρχει λόγος για να μην ανοίξουν τα οδοφράγματα», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Αναφορές Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του-«Προσδοκώ στην επίτευξη λύσης»
Η Τουρκία επιχειρεί υφαρπαγή της ΑΟΖ, με ανταλλάγματα στη Συρία-Παραστάσεις Λευκωσίας σε Δαμασκό
Ευχές Προέδρου για τα Χριστούγεννα-«Μαζί αλλάζουμε την Κύπρο, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας»
Μηνύματα για το Κυπριακό στην εγκύκλιο Αρχιεπισκόπου-«Ψευδαίσθηση ότι η κινητικότητα προωθεί μια ορθή λυση»
Οι Τούρκοι κάνουν χάρτες για ΑΟΖ με τη Συρία λες και η Κύπρος δεν υπάρχει
Απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας το Προεδρικό-«Θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο»
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε σε επικοινωνία με την Κύπρο»
Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας
Χρονιά αλλαγών για ΤΑ το 2025-Καθορίζονται καθήκοντα αντιδημάρχων, ανοίγει ζήτημα χορηγιών σε δήμους
Η αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ, τα πάθη με ελαφρύ ύπνο και η καθυστέρηση στις εκλογές