Η Βόρεια Κορέα θέλει να γίνει η ισχυρότερη πυρηνική δύναμη του κόσμου
09:15 - 13 Δεκεμβρίου 2017
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αποφασισμένος να κάνει τη χώρα του την «ισχυρότερη πυρηνική δύναμη» του κόσμου. Αυτό μετέδωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον εργαζομένων στο βορειοκορεάτικο πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων, ο Κιμ τόνισε την Τρίτη ότι η χώρα του «θα προχωρήσει μπροστά νικηφόρα και θα γίνει η ισχυρότερη πυρηνική και στρατιωτική δύναμη στον κόσμο», σύμφωνα με το KCNA.
Την 28η Νοεμβρίου, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) ικανό σύμφωνα με ειδικούς να πλήξει το σύνολο της επικράτειας των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Αμέσως μετά, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ανακήρυξε ότι το κράτος του έγινε πλέον πυρηνική δύναμη.
Οι νέες δηλώσεις του Κιμ καταγράφονται την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις αναζητούν λύση στην κρίση που έχει προκαλέσει η επιτάχυνση των βορειοκορεάτικων προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, παρά τις κυρώσεις και την κατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα. Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τον Σεπτέμβριο στην έκτη της δοκιμή πυρηνικού όπλου.
Σε μια προσπάθεια να πείσει τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τα απαγορευμένα εξοπλιστικά της προγράμματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει διάφορες σειρές κυρώσεων.
Πάντως, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα, χωρίς να θέτουν «κανέναν όρο εκ των προτέρων».
Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον διεμήνυε ότι δεν θα γινόταν καμιά συζήτηση με την Πιονγκγιάνγκ πέραν των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα να «καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση επίθεσης από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ οι δύο ηγέτες έχουν ανταλλάξει προσβολές και απειλές.
Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν δήλωσε την Τρίτη ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Βόρεια Κορέα την περασμένη εβδομάδα, οι βορειοκορεάτες αξιωματούχοι με τους οποίους συναντήθηκε δεν προχώρησαν σε «καμία δέσμευση» για την έναρξη συνομιλιών, ενώ εκτίμησε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα χρειαστεί να μελετήσει τις προτάσεις που έκανε ο ίδιος πριν δώσει μια απάντηση.
«Ο χρόνος θα δείξει ποια θα είναι η επίπτωση των επαφών μας, αλλά νομίζω αφήσαμε την πόρτα μισάνοιχτη και έχω τη διακαή ελπίδα ότι η πόρτα προς μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων θα ανοίξει διάπλατα πλέον», είπε ο Φέλτμαν σε δημοσιογράφους αφού ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίσκεψη.
«Χρειάζονται χρόνο για να σκεφτούν πώς θα απαντήσουν στο μήνυμά μας», πρόσθεσε ο Φέλτμαν, διευκρινίζοντας πως αναμένει κατ' αρχάς, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο να ενημερώσει τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν για τις επαφές.
Σε μία άλλη εξέλιξη, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι διεξήγαγαν επιτυχώς μια άσκηση εκτόξευσης πυραύλων αέρος-αέρος από ελικόπτερα Apache, η οποία ήταν σχεδιασμένη για να αυξηθεί η ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν «οποιαδήποτε πρόκληση του εχθρού», κατά το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν, χωρίς να κατονομάσουν τη Βόρεια Κορέα.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο στρατός της Νότιας Κορέας εκτόξευσε δοκιμαστικά πυραύλους Stinger από επιθετικά ελικόπτερα Apache μετά την παραλαβή τους τον Μάιο, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το νοτιοκορεάτικο επιτελείο.
Στ μεταξύ, αντιπροσωπεία του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας πραγματοποιεί επίσκεψη στην Βόρεια Κορέα, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA στην Πιονγιάνγκ. Της ρωσικής αντιπροσωπείας ηγείται ο Βίκτορ Καλγκάνοφ, υποδιευθυντής του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Άμυνας.
Στις 29 Νοεμβρίου, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, προκαλώντας την καταδίκη της ενέργειας αυτής, αλλά και την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ