Ο πατέρας πολιτικού κρατούμενου της Βενεζουέλας μιλά στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της απονομής του βραβείου Ζαχάρωφ

Ο Λεοπόλντο Λόπεζ είναι ίσως ο πιο γνωστός από τους πολιτικούς κρατούμενους στη Βενεζουέλα. Ο 46χρονος οικονομολόγος είναι επίσης ένας από τους βραβευθέντες με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης που απονεμήθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Καθώς τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό εδώ και μήνες ύστερα από κράτηση σε απομόνωση σε στρατιωτικές φυλακές, το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ο πατέρας του, ο οποίος μίλησε στο ΚΥΠΕ για τον υιό του, τη χώρα του και τη σημασία του βραβείου αυτού, το οποίο απονεμήθηκε στη Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βραβεία Ζαχάρωφ: Νικητής η Δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας

«Ο γιος μου τελεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Είναι στη φυλακή τα τελευταία τέσσερα χρόνια, 3,5 χρόνια στη στρατιωτική φυλακή Ramo Verde και τους τελευταίους τέσσερις μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό" είπε ο πατέρας, ο οποίος φέρει επίσης το όνομα Λεοπόλντο Λόπεζ.

"Απόλυτα απομονωμένος, δεν του επιτρεπόταν να έρθει σε επαφή με τον έξω κόσμο, ούτε καν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι απόψεις του για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης κρατήθηκαν μακριά από τον λαό του, προσπαθούν να τον απομακρύνουν από την πολιτική σκηνή" δήλωσε με βουρκωμένα μάτια.

Περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα ως τραγική, είπε ότι ο πληθωρισμός ήταν 2,000% φέτος, ενώ υπάρχει πλήρης έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων,  70% του λαού είναι υποσιτισμένοι και καταγράφεται αύξηση της θνησιμότητας των νεογνών κατά 30%.

Ο κ. Λόπεζ είπε ότι δεν επικρατούν δημοκρατικές συνθήκες στη χώρα και χαρακτήρισε το εκλογικό σύστημα ως εμπαιγμό.

Υποστήριξε ακόμη ότι 3 εκατομμύρια ή το 10% του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την απονομή του φετινού βραβείου Ζαχάρωφ στη Δημοκρατική Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, είπε ότι έχει μια διπλή σημασία. Το πρώτο, ανέφερε, είναι ότι ενθαρρύνει τον κόσμο που είχε τη δύναμη και τη βούληση να αγωνιστεί για την ελευθερία και τη δημοκρατία, και το δεύτερο είναι ότι στέλνει μήνυμα στην ΕΕ να βοηθήσει τη Βενεζουέλα να επιστρέψει στη δημοκρατία.

Υπενθύμισε ότι πριν από μερικούς μήνες, η ΕΕ ‘επιτέλους αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις οι οποίες ωστόσο ακόμη συζητούνται’ και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής το μόνο που εγκρίθηκε είναι το εμπάργκο όπλων.
 
Ελπίζω, είπε, ότι οι κυρώσεις να επεκταθούν και στα άτομα, τα οποία ‘έφεραν την τραγωδία στη χώρα μας’.

Αν και άνθρωπος με γνώσεις σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη χώρα του, δεν ήθελε να πει οτιδήποτε περισσότερο.

"Βρίσκομαι εδώ απλά ως πατέρας", είπε στο ΚΥΠΕ, χωρίς να μπορεί πλέον να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
 
Ο Λόπεζ εκτίει ποινή φυλάκισης 13 ετών για εγκλήματα περιλαμβανομένης της υποκίνησης εγκληματικότητας, εμπρησμού, ζημιάς σε δημόσια ιδιοκτησία, υποκίνησης σε ταραχές και τρομοκρατίας. Οργανώσεις ή νομοθετικά όργανα εκτός της Βενεζουέλας υποστηρίζουν ότι αυτές οι κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο ζήτησαν την απελευθέρωση του Λόπεζ.

Ο ίδιος είχε αναφέρει για την κράτησή του στις φυλακές Ramo Verde: ‘Βρίσκομαι σε απομόνωση σε ένα κελί 7 επί 10 πόδια που δεν έχει τίποτα παρά μόνο ένα μονό κρεβάτι, μια τουαλέτα και ένα μικρό ράφι για λίγα ρούχα. Δεν μου επιτρέπεται να έχω υλικό για γράψιμο και το μόνο βιβλίο που μου επιτρέπεται είναι η Αγία Γραφή. Δεν έχω ούτε φως ούτε κερί όταν σκοτεινιάζει έξω. Αν και είναι δύσκολο για την οικογένειά μου, καταλαβαίνουν ότι ο απώτερος σκοπός απαιτεί μεγάλες θυσίες’.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ είχε το Φεβρουάριο συνάντηση με την σύζυγο του Λόπεζ μετά την οποία έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ‘Η Βενεζουέλα πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τον Λεοπόλντο Λοπεζ από τη φυλακή».

Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας που έλαβε το Βραβείο Ζαχάρωφ περιλαμβάνει την Εθνοσυνέλευση της χώρας, εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο Julio Borges και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους όπως εμφανίζονται στον κατάλογο του «Foro Penal Venezolano» (Ποινικό Φόρουμ της Βενεζουέλας) και οι οποίοι εκπροσωπούνται από τους Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos και Andrea González.

 Όλοι οι προαναφερθέντες, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των εκπροσώπων τους, παρέλαβαν το βραβείο από τον Πρόεδρο του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, στα πλαίσια ειδικής τελετής.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό φυσικό και πολιτικό διαφωνούντα, Αντρέι Ζαχάρωφ, και απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δημιουργήθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταγγέλλουν επίθεση από κουκουλοφόρους Κούρδοι στη Λεμεσό-Έδωσαν βίντεο στη δημοσιότητα
Νεκρός 12χρονος έπειτα από επίθεση με μαχαίρι στη Βρετανία-Συνελήφθη 14χρονος
Τα λάβαρα της πάταξης της διαφθοράς δεν υψώνονται με λόγια...
Νομικά κενά στην πλατφόρμα για τις καταγγελίες απο κάμερες βλέπουν οι βουλευτές-Τα «έψαλλαν» στους καλεσμένους
Στοχοποίησε τάξη παιδικού σταθμού ο δράστης στη Βαυαρία-Προσπάθησαν να τον σταματήσουν οι συνοδοί
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαφύγει στο Νότιο Σουδάν
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο η υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ποδοσφαιρίστριας
Σημαντική πτώση στις παραβάσεις που καταγράφουν οι κάμερες-Βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς βλέπει το Υπουργείο
Σφοδρή επίθεση ΑΚΕΛ σε Χαρτσιώτη για podcast ισοβίτη και διαφθορά στην Αστυνομία-«Δεν ιδρώνει το αυτί του»