Le Figaro: Ο Ερντογάν θέλει να επιβληθεί ως ο νέος ηγέτης του παλαιστινιακού ζητήματος
18:57 - 13 Δεκεμβρίου 2017
Η Γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ισλαμικής Διάσκεψης είναι ενδεικτική της θέλησης του Τούρκου προέδρου και της προσπάθειας που κάνει η Άγκυρα για να βελτιώσει την εικόνα της στην περιοχή
Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ισλαμικής Διάσκεψης που διοργανώνεται σήμερα με πρωτοβουλία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, είναι ενδεικτική της θέλησης του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας να επιβληθεί ως ο νέος ηγέτης του παλαιστινιακού ζητήματος, υποδεχόμενος με τυμπανοκρουσίες τους επικεφαλής 48 εκ των 57 χωρών μελών της Διάσκεψης, αναφέρει σε δημοσίευμά της γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Ερντογάν, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Διάσκεψη αποσκοπεί να συντονίσει τη δράση των μουσουλμανικών χωρών ενάντια στην απόφαση του Αμερικανού Πρόεδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Η Άγκυρα, που έχει αυτή την εποχή την προεδρία της Ισλαμικής Διάσκεψης, επιζητεί επιδεικτικά να βελτιώσει την εικόνα της στην περιοχή.
Οι Τούρκοι ηγέτες που προσπαθούν εδώ και χρόνια να απομακρυνθούν από την κοσμική κληρονομιά του Ατατούρκ, αρέσκονται να επιδεικνύουν τη μουσουλμανική τους ταυτότητα χρησιμοποιώντας την ως πολιτικό και πολιτιστικό μοχλό, παρατηρεί ο συντάκτης του δημοσιεύματος.
Η σύνοδος παρουσιάζεται ως μία ονειρεμένη ευκαιρία για τον Ερντογάν, που φιλοδοξεί να έχει το ρόλο του ισχυρού και ανεξάρτητου ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, σύμφωνα με τον πολιτικολόγο Soli Özel, επισημαίνει η Le Figaro και προσθέτει πως αποτελεί επίσης έναν τρόπο να σημειώσει πόντους απέναντι στη Σαουδική Αραβία, αναξιόπιστη για ορισμένους λόγω της εγγύτητάς της με τις ΗΠΑ και της προσέγγισης της με το Ισραήλ.
Για τον πολιτικό αναλυτή Ziya Meral, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία προσπαθεί, την τελευταία δεκαετία, να είναι ο φορέας των μουσουλμανικών διακηρύξεων, αλλά «με περιορισμένη επιτυχία».
Αλλά ο Ερντογάν ελπίζει επίσης να κερδίσει πόντους στην εσωτερική πολιτική σκηνή. «Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες του ευσεβούς και εθνικιστικού εκλογικού του σώματος, η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου, δεν εκπλήσσει», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) o Meral.