Κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων με φόντο το Αιγαίο

Υπάρχουν νησιά του Αιγαίου που δεν υπάγονται σε συμφωνία, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, αν και είπε ότι η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα με την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. Στις δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι μέχρι τώρα έχουν αναθεωρηθεί πολλές συμφωνίες, έχουν προστεθεί πρωτόκολλα.
 
“Δεν υπάρχει συνθήκη που να λέει ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να αναθεωρούνται. Και να επικαιροποιούνται μπορούν. Για παράδειγμα, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε πριν από 20 χρόνια, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Για παράδειγμα οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την λέξη ‘Τούρκος’. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει λοιπόν ότι όλα αυτά θα πρέπει να επανεξεταστούν”, όπως είπε.
 
Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη βουλή είπε πως το Αιγαίο είναι υπόαμφισβήτηση μέχρι σήμερα, προσθέτοντας μάλιστα χαρακτηριστικά,  ότι “το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη”.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρώην Τούρκου Προέδρου Ντεμιρέλ το 1998 που είχε πει ότι “στη θάλασσα του Αιγαίου, όταν λέμε για γκρίζες ζώνες, μιλάμε για περίπου 132 κομμάτια βράχων ή βραχονησίδες».
 
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για έδαφος που η κυριαρχία του δεν καθορίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης. “Εμείς λέμε ότι ‘δεν ανήκουν σε εσάς’, εκείνοι λένε  ότι ‘δεν ανήκουν σε εσάς’. Είναι ένα θέμα υπό αμφισβήτηση. Και μέχρι και σήμερα το ζήτημα αυτό συνεχίζει να είναι το ίδιο”, ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό αυτά τα νησιά “με την τεχνολογία της εποχής εκείνης (της Λωζάνης) δεν συμπεριλήφθηκαν στη συνθήκη, ούτε υπήρξε για αυτά κάποια άλλη συμφωνία”.
 
“Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να μπορούν αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι΄ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι”, ανέφερε ο κ. Γιλντιρίμ.
 
Για τη συνθήκη της Λωζάνης κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποφεύγει να εφαρμόσει τα δικαιώματα “των ομοεθνών μας”, όπως αποκάλεσε την μουσουλμανική μειονότητα, “παρόλο που τα δικαιώματα τους καθορίζονται ξεκάθαρα στη Λωζάνη”, όπως είπε. “Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης ‘Τούρκος’, δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων. Επομένως, πού είναι το λάθος να λέμε σε μία χώρα που δεν εφαρμόζει μία συνθήκη κατά γράμμα ούτε στο σπίτι της, ότι ‘πρέπει αυτή να αλλάξει’; “, ανεφερε ο Γιλντιρίμ.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια θα κοστίσει στο Κίεβο για να ανοικοδομηθεί από τον πόλεμο
Ο Νετανιάχου είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα αλλά υπό προϋποθέσεις
Ούρσουλά για την απόρριψη μομφής: H ΕΕ χρειάζεται δύναμη, όραμα και ικανότητα δράσης
Ο Πούτιν αναβιώνει τα Γκούλαγκ-Η Δούμα υπερψήφισε την επαναλειτουργία τους υπό την FSB
Δεν επιτεύχθηκε πρόοδος για μια ειρηνευτική συμφωνία Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία
Ζητά αποζημιώσεις από τη Ρωσία για την κατάρριψη του αεροσκάφους MH17 η Αυστραλία
Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Οργή στη Βρετανία για τον Μακρον-Τον κατηγορούν για ασέβεια επειδή περπάτησε μπροστά από τον Κάρολο
Nέες ρωσικές επιθέσεις σε περιοχές του Κιέβου-Τραυματίστηκαν πολίτες, έτρεχαν στα καταφύγια
Η Λιβύη μετά τον Καντάφ-Η πτώση, ο εμφύλιος, η διχοτόμηση και ο Χαφτάρ