Η Ευρώπη θωρακίζει τα σύνορά της

Μέτρα για την κάλυψη των κενών στα συστήματα και τις υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών μελών, μέσω ανταλλαγής δεδομένων και δημιουργίας κοινής πλατφόρμας δεδομένων ταυτοπροσωπίας, ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν οι συναρμόδιοι Επίτροποι Αβραμόπουλος και Κίνγκ.
 
Σύμφωνα με την Κομισιόν  τα μέτρα προβλέπουν ανταλλαγή πληροφοριών δεδομένων μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών ώστε να έχουν σε αυτά πρόσβαση οι συνοριοφύλακες και οι αστυνομικοί, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας.
 
Επί του παρόντος, τα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ δεν μιλούν μεταξύ τους - οι πληροφορίες αποθηκεύονται χωριστά σε μη συνδεδεμένα συστήματα, καθιστώντας τα κατακερματισμένα, πολύπλοκα και δυσλειτουργικά. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να γλιστρήσουν πληροφορίες μέσω του δικτύου, οι τρομοκράτες και οι εγκληματίες να διαφεύγουν της ανίχνευσης χρησιμοποιώντας πολλαπλές ή δόλιες ταυτότητες, θέτοντας σε κίνδυνο την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ και καθιστώντας τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης πιο δύσκολη.  
 
Τα μέτρα που προτείνονται σήμερα θα καλύψουν τα κενά αυτά και θα διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες που παρέχονται στους συνοριοφύλακες και την αστυνομία είναι πλήρεις, ακριβείς και αξιόπιστες.
 
Τα νέα εργαλεία θα βοηθήσουν στην καλύτερη ανίχνευση ανθρώπων που αποτελούν απειλή όχι μόνο όταν διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ, αλλά και όταν ταξιδεύουν στο πλαίσιο του Σένγκεν. Με ταυτόχρονη διασταύρωση των πληροφοριών σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων και εξορθολογισμό της πρόσβασης από την επιβολή του νόμου, τα νέα εργαλεία θα ειδοποιήσουν γρήγορα τους συνοριοφύλακες ή την αστυνομία εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί πολλαπλές ή δόλιες ταυτότητες.
 
Θα συμβάλει επίσης στην καλύτερη αναγνώριση των ευάλωτων ατόμων, όπως των ασυνόδευτων ανηλίκων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πλήρη τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της προστασίας των δεδομένων.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Επίθεση με ρουκέτες της Ρωσίας στην Ουκρανία-Δύο νεκροί και έξι τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
O Ζελένσκι ζήτησε από τους Ουκρανούς να προσευχηθούν ο ένας για τον άλλο
Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία
Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώνεται παγκόσμια
Νεκρός 16χρονος στην Αυστραλία που επιτέθηκε σε αστυνομικούς με μαχαίρι
Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 57 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Σοκάρει η καταγγελία της αναπληρώτριας υπ. Υγείας της Αυστραλίας-«Με νάρκωσαν και με βίασαν»