Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Ονδούρα εναντίον της επανεκλογής του Ερνάντες

Η αντιπολίτευση της Ονδούρας κάλεσε σε νέες κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς δρόμων σήμερα, Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επανεκλογή του Προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες στην προεδρία, ενώ χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν εδώ και μέρες, καταγγέλλοντας την "κλοπή" που διαπράχθηκε, κατ` αυτούς, στις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου.
 
Φωνάζοντας "έξω ο ΧΟΕ" (σ.σ. τα αρχικά του ονόματος του Προέδρου), χιλιάδες υποστηρικτές του κεντροαριστερού υποψήφιου Σαλβαδόρ Νασράλα διαδήλωσαν την Κυριακή, διανύοντας τρία χιλιόμετρα στο κέντρο της πρωτεύουσας, ώσπου να συγκεντρωθούν μπροστά στην αμερικανική Πρεσβεία στην Τεγκουσιγκάλπα.

 
Η επιτετραμμένη των ΗΠΑ, Χάιντε Φούλτον, "έδωσε την έγκρισή της στην απάτη του Ανώτατου Εκλογοδικείου" (Tribunal Supremo Electoral, TSE: η εκλογική επιτροπή της Ονδούρας), κατήγγειλε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουάν Μπαραόνα, ηγετικό στέλεχος του κόμματος του Νασράλα, της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας.
 
Η Αμερικανίδα επιτετραμμένη "είπε ότι οι εκλογές ήταν διαφανείς, ενώ διαπράχθηκε τεράστια νοθεία", συμπλήρωσε ο Μπαραόνα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.
 
Νωρίτερα την Κυριακή, το TSE επιβεβαίωσε το οριακό προβάδισμα του Ερνάντες, 49 ετών, επί του 64χρονου Νασράλα, έπειτα από την ανακαταμέτρηση ενός μέρους των ψηφοδελτίων.
 
Ο Πρόεδρος της επιτροπής Νταβίντ Ματαμόρος δήλωσε ότι το "αποτέλεσμα συμμορφώνεται" προς εκείνο που είχε ήδη καταγραφεί, κι έδινε στον Ερνάντες οριακό προβάδισμα 1,6%, μετά την ανακαταμέτρηση από την Πέμπτη των ψηφοδελτίων που περιείχαν 4.753 κάλπες μετά την αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το TSE, το αποτέλεσμα της μερικής ανακαταμέτρησης έδειξε ότι ο Ερνάντες συγκέντρωσε το 50,1% των ψήφων, ενώ ο Νασράλα το 31,5%.
 
Η υποψηφιότητα του αρχηγού του κράτους αμφισβητήθηκε έντονα, αφού το Σύνταγμα της Ονδούρας απαγορεύει την επανεκλογή ενός Προέδρου εν ενεργεία. Ο Ερνάντες μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα χάρη σε μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2015.
 
Η πολεμική κλιμακώθηκε αφού τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα, που έδωσε στη δημοσιότητα το TSE, έδιναν πέντε εκατοστιαίες μονάδες προβάδισμα στον Νασράλα, τηλεοπτικό παρουσιαστή και νέο στην πολιτική, πριν η τάση αντιστραφεί, έπειτα από τη διακοπή της καταμέτρησης κι εν μέσω προβλημάτων στους υπολογιστές της εκλογικής επιτροπής.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τρεις νεκροί από επίθεση των Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο «Eternity C» στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο Πεζεσκιάν κατηγορεί το Ισραήλ ότι προσπάθησε να τον δολοφονήσει
Ζημιές στις αποβάθρες λιμανιού της Υεμένης μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ
Ο Τραμπ ενημερώνει ηγέτες κρατών για δασμούς που θα επιβληθούν από την 1η Αυγούστου
Πάνω από 100 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας, ανάμεσα τους και παιδιά-Δεκάδες αγνοούμενοι
BINTEO: Ο Νετανιάχου πρότεινε τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης-Τι συζήτησαν για Ιράν, Γάζα και Ουκρανία
Συγκλονιστική διάσωση στο Παρίσι-Άνδρας έσωσε οικογένεια από διαμέρισμα που φλεγόταν
Πρόταση μομφής κατά Φον Ντερ Λάιεν-Καταγγέλλει τους «εξτρεμιστές, αντιεμβολιαστές και θαυμαστές του Πούτιν»
Νεκρός ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας λίγο μετά την αποπομπή του από τον Πούτιν
ΒΙΝΤΕΟ: Νεκροί 27 κατασκηνωτές από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας-Πώς πλημμύρισε η περιοχή σε λίγα λεπτά