Πύραυλο από την Υεμένη αναχαίτισε το Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε και κατέστρεψε την Πέμπτη έναν βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από το έδαφος της Υεμένης, πάνω από την πόλη Χαμίς Μουσάιτ, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
 
"Ο πύραυλος καταστράφηκε και δεν υπήρξε κανένα θύμα", δήλωσε ο Τούρκι αλ Μάλικι, εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ η οποία εμπλέκεται στον πόλεμο στην Υεμένη.
 
Από την πλευρά τους, οι Χούθι ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο ο οποίος "έπληξε έναν στρατιωτικό στόχο" στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, το οποίο πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες.
 
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο ηγέτης των ζαϊδιτών ανταρτών, ο Αμπντελμάλεκ Αλ Χούθι, είχε απειλήσει με αντίποινα εάν ο αποκλεισμός της χώρας του από τους Σαουδάραβες συνεχιστεί.
 
Η Σαουδική Αραβία επέτεινε τον αποκλεισμό της Υεμένης δύο μέρες μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου από τους Χούθι την 4η Νοεμβρίου, ο οποίος είχε αναχαιτιστεί πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ. Ο αποκλεισμός χαλάρωσε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από τις έντονες διεθνείς πιέσεις που ασκήθηκαν στο βασίλειο, όμως ο ΟΗΕ τόνισε ότι η συμμαχία θα όφειλε να τον αμβλύνει περαιτέρω.
 
Στον πόλεμο στην Υεμένη αναμετρώνται δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που υποστηρίζονται από τη συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση, με τους Χούθι και υποστηρικτές του πρώην προέδρου Aλι Αμπντάλα Σάλεχ που έχουν συμμαχήσει μαζί τους. Οι σιίτες αντάρτες και οι σύμμαχοί τους είχαν καταλάβει τον Σεπτέμβριο του 2014 την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλο μέρος της χώρας.
 
Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 8.750 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλούς άμαχους, κι έχει προκαλέσει "τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη", σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε μια χώρα που ήδη θεωρείτο η φτωχότερη της αραβικής χερσονήσου. Εξάλλου, πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από μια επιδημία χολέρας.
 
Μετά την εκτόξευση του πυραύλου που είχε αναχαιτιστεί πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη, τον μεγάλο αντίπαλο του Ριάντ στη Μέση Ανατολή, ότι διέπραξε "επίθεση" εναντίον της χώρας του.
 
Το Ιράν, το οποίο κατηγορείται ότι υποστηρίζει τους Χούθι, απέρριψε την κατηγορία του πρίγκιπα διαδόχου, ενώ οι σιίτες αντάρτες διαβεβαίωσαν ότι δεν διαθέτουν ιρανικούς πυραύλους και ότι κατασκευάζουν πυραύλους με δικά τους μέσα.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη
Ο Ράμα εξασφαλίζει πλειοψηφία στις εκλογές της Αλβανίας-Αμφισβητεί το αποτέλεσμα ο Μπερίσα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε σχέδιο άρσης των κυρώσεων κατά της Συρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Ο Τραμπ «αποκοιμήθηκε» σε πολυθρόνα κατά την επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία
ΒΙΝΤΕΟ: Δολοφόνησαν live υποψήφια δήμαρχο κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Μεξικό
Ο Λαβρόφ επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη
Πανηγυρισμοί ΗΠΑ για τη συμφωνία αμυντικού εξοπλισμού-Τι περιλαμβάνει το deal των 600 δισ. με Σαουδική Αραβία
Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι θα δει μόνο τον Πούτιν κατά τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία
Μεγαλοπρεπής η τελετή υποδοχής Τραμπ στη Σαουδική Αραβία-Χρυσά σπαθιά, άλογα και συνοδεία μαχητικών F-15
Συλλογική αγωγή κατά της Apple για καταχρηστική καταγραφή προσωπικών δεδομένων μέσω του Siri