Η ανακάλυψη υδρογοναθράκων αναβάθμισε το γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου

 Στην ανάπτυξη που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για σταθερότητα και ενδυνάμωση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στη 2η Ευρωαραβική Διάσκεψη, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής, εστιάζοντας στα θέματα της τρομοκρατίας, το θρησκευτικό φονταμεταλισμό και τους πολέμους, που συνεπάγονται το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, τις εθνικές διενέξεις και την οικονομική κρίση. «Τα παραπάνω προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά και να εξαλειφθούν οι γενεσιουργές αιτίες που τα δημιουργούν» σημείωσε.
 

Υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει τις πολιτικές αυτές συνθήκες για σταθερότητα, διευκόλυνση επενδύσεων και ενδυνάμωση σε τομείς, όπως η ενέργεια» και επισήμανε ότι στόχος των κρατών της Μεσογείου είναι η χρηστή διαχείριση, η καταπολέμηση της διαφθοράς και το κράτος δικαίου.

Επίσης, στην ομιλία του, έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην προώθηση της ειρήνης και τόνισε ότι «σήμερα, στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, που όλοι έχουμε τις παραπάνω προκλήσεις, πρέπει να ενισχύσουμε τους περιφερειακούς μηχανισμούς ανάπτυξης με οικονομικές συνεργασίες, συνέργειες, επενδύσεις και συναντίληψη».
 

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις συνεργασίες των χωρών της περιοχής με τον αραβικό κόσμο και υποστήριξε ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε τις διενέξεις, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, μέσω του ΟΗΕ, της ΕΕ και της στενής συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο, διαφορετικά αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Επιπλέον, σχετικά με τις οικονομικές συνεργασίες, ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τη στενή συνεργασία τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και με τα κράτη της ευρύτερη περιοχής, προωθώντας έργα στρατηγικής σημασίας στον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας.
 

Απευθυνόμενος στο ευρωαραβικό φόρουμ, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε την αξία της εμβάθυνσης της ΕΕ με τον αραβικό κόσμο και σημείωσε ότι το δικό του όραμα είναι η δημιουργία τριμερών συνεργασιών για τις σχέσεις της ΕΕ και του αραβικού κόσμου, με τη δημιουργία ενός άτυπου φόρουμ για την ανάπτυξη και της ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. «Οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται ενάντια του οποιουδήποτε κράτους. Κανείς δεν αποκλείεται, αλλά με τις αρχές του διεθνούς δικαίου» σημείωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «η λύση θα πρέπει να είναι χωρίς εξαρτήσεις και εξωτερικές επεμβάσεις», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι «η ανακάλυψη υδρογοναθράκων έχει αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου».

Εστιάζοντας στην επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι οραματίζεται μία «λύση που θα επιτρέψει στην Κύπρο να έχει την πραγματική της αξία, γεωστρατηγικά, σε αυτό το σταυροδρόμι».
 
Νωρίτερα ο ΠτΔ είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ συναντάται και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
 

Εξάλλου, ρόσκληση στον αραβικό κόσμο να σπεύσει να αξιοποιήσει τη σημαντική επενδυτική ευκαιρία που προσφέρει σήμερα η Ελλάδα, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη δεύτερη Ευρω-Αραβική Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, η Ελλάδα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της κρίσης» και αυτό δεν το δείχνουν μόνον οι αριθμοί είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως η Ελλάδα «αποτελεί μια κρίσιμη γεωπολιτικά χώρα και ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Παράλληλα, σημείωσε πως η χώρα έχει ιστορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική συνανάπτυξη, τη συνεργασία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον αραβικό κόσμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στην Υεμένη,με αποφασιστικότητα, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος", επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

"Πολλές από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη Μεσόγειο και μέσω της ενδυνάμωσης των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο", είπε και συνέχισε: "Καθίσταται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να υποστηρίξει την ταχεία επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών για το Παλαιστινιακό, με στόχο μια δίκαιη λύση στη βάση των δύο κρατών που συνυπάρχουν με ασφάλεια, με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα. Μια θέση που σταθερά η ελληνική πλευρά διατυπώνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια".
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
GSI και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς
Έντονη ανησυχία ΠτΔ για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Επικοινώνησε με Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ
Γ. Αντωνίου: Ο Πρόεδρος θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του ΓΓ ΟΗΕ