Οι αντιδράσεις των μαμάδων μετά την καταδίκη του Κύπριου επιχειρηματία για το φόνο της συζύγου του

Στις 17 Νοεμβρίου θα ακούσει την ποινή του από το Κακουργιοδικείο του Πορτ Ελίζαμπέθ ο Κύπριος επιχειρηματίας Κρίστοφερ Παναγιώτου ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της συζύγου τους, Jayde, τον Απρίλιο του 2015.

Ανήμερα των γενεθλίων του, ο Κρίστοφερ Παναγιώτου κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο μαζί με τους άλλους δύο συγκατηγορούμενος του, Sinethemba Nenenmbe και  Zolani Sibeko.

Στο άκουσμα της απόφασης, συγγενείς και φίλοι της αδικοχαμένης 29χρονης δασκάλας ξέσπασαν σε κλάματα ενώ χειροκροτούσαν ικανοποιημένοι για την απόφαση του δικαστηρίου.

Κατά την ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου, ο Παναγιώτου παρέμεινε σιωπηλός, με το κεφάλι του κάτω. Το μόνο σημάδι της συγκίνησης ήταν τα κόκκινα μαγουλά του.

Η μητέρα του Κύπριου επιχειρηματία, Φανούλα Παναγιώτου, καθόταν στην πρώτη σειρά του Δικαστηρίου. Μαζί της και οκτώ μέλη της οικογένειας της, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της, πατέρα του 31χρονου.

Στο πάγκο πίσω της ήταν η μητέρα του κατηγορούμενου Sinethemba Nenembe, η οποία κατέφθασε  στο δικαστήριο με δύο φίλους.

Στη σειρά πίσω τους, ήταν η οικογένεια της Jayde καθώς και οι υποστηρικτές της που φορούσαν μπλουζάκια που έλεγαν «Δικαιοσύνη στη Jayde».

Στο άκουσμα της απόφασης ότι ο 31χρονος είναι ένοχος, η Φανούλα Παναγιώτου, κατέβασε το κεφάλι της και άρπαξε το πρόσωπό της που κρυβόταν κάτω από τα μαλλιά της. Ο σύζυγός της, Κώστας, την παρηγορούσε, χρησιμοποιώντας το σώμα του ώστε να την προστατεύσει από τις κάμερες.

Η μητέρα του δεύτερου κατηγορούμενου, έσπευσε στο εδώλιο και άρπαξε το γιο της με τα δύο χέρια και φώναξε ενθαρρυντικά λόγια.

«Μην είστε αδύναμοι, είστε ισχυροί! Δείξτε τους ποιοι είστε. Μην αφήνετε το κεφάλι σας να πέσει», φώναξε καθώς περπατούσε και ενώ ο γιος της οδηγείτο  στο κελί. Ο Nenembe κράτησε για λίγο το χέρι της μητέρας του και αυτή τον φίλησε στο πρόσωπο.
 
«Έχετε κάθε λόγο να χαμογελάτε τώρα»

Στο πίσω μέρος της αίθουσας του δικαστηρίου, η μητέρα της  Jayde, Michelle Inggs, σήκωσε το πρόσωπο της και χαμογέλασε.
«Χαμογελάτε. Έχετε κάθε λόγο να χαμογελάσετε τώρα» ανέφερε και αποχώρησε από την αίθουσα μαζί με τον σύζυγο της.

Μετά το τέλος της υπόθεση, ένας άνδρας που εργάστηκε στο παντοπωλείο που ανήκε στην οικογένεια Παναγιώτου, δήλωσε ότι ήταν ευτυχής που ο πρώην προϊστάμενος του βρέθηκε ένοχος δολοφονίας.

«Σκότωσε μια πολύ όμορφη και ευγενική γυναίκα. Η Jayde ήταν μια ήπια ψυχή και τόσο ευγενική», είπε.

Ηθικός αυτουργός

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο Κύπριος ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας της συζύγου του, με κίνητρο την περιουσία της, ενώ οι άλλοι τρεις, μαζί με τον πρόσωπο που πέθανε, ήταν τα πρόσωπα που απήγαγαν την άτυχη 29χρονη δασκάλα έξω από την οικία της και στη συνέχεια τη μετέφεραν έξω από υποκατάστημα τράπεζας. Αφού χρησιμοποίησαν την κάρτα της στην αυτόματη ταμειακή μηχανή, την πυροβόλησαν με πιστόλι, και η σορός της βρέθηκε ύστερα από γιγαντιαία επιχείρηση.

Την έστησαν στον Κύπριο επιχειρηματία

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οι αρχές διερευνούσαν υπόθεση ληστείας κατά την οποία έπεσε θύμα η 29χρονη, μέχρι που ο «άνθρωπος» του Παναγιώτου ομολόγησε το έγκλημα και «έδειξε» ως ηθικό αυτουργό τον Κύπριο επιχειρηματία.

Ο συγκεκριμένος ομολόγησε ότι πλήρωσε τους τρεις Αφρικανούς ογδόντα χιλιάδες ραντ (περίπου 5 χιλιάδες ευρώ), για να απαγάγουν και να δολοφονήσουν τη νεαρή.

Μετά την κατάθεση του φρουρού ασφαλείας του Κύπριου επιχειρηματία, η αστυνομία του την έστησε με τη βοήθεια του πέμπτου προσώπου, που χρησιμοποιήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας. 

Συγκεκριμένα, ο ύποπτος επικοινώνησε με τον Παναγιώτου, και του ζήτησε άλλες πέντε χιλιάδες ραντ, προκειμένου να κρατήσει το στόμα του κλειστό και να μην το «δώσει» στην αστυνομία.

Ως εκ τούτου, όρισαν συνάντηση για την παράδοση των χρημάτων, και η αστυνομία που καραδοκούσε του πέρασε χειροπέδες.
 
Το βίντεο που «έκαψε» τον Παναγιώτου

Ένα βίντεο του Κρίστοφερ Παναγιώτου  με τον φρουρό ασφαλείας του «κλείδωσε» την καταδίκη του αφού τους δείχνει να μιλούν για τις λεπτομέρειες της δολοφονίας της νεαρής δασκάλας.

Συγκεκριμένα στο βίντεο που προβλήθηκε στη δίκη, παρουσιάζει τον 30χρονο Παναγιώτου να συνομιλεί με το πρόσωπο που προσέλαβε για τη δολοφονία της συζύγου του (μάρτυρας κατηγορίας). Ο Κύπριος έδινε οδηγίες ούτως ώστε η δολοφονία της συζύγου του να γίνει με τρόπο που να φαίνεται ότι επρόκειτο για θύμα ληστείας.

Στο βίντεο υπάρχουν 5 φράσεις από τον Κύπριο επιχειρηματία που τον «έκαψαν», παρά τον ισχυρισμό του δικηγόρου του ότι ο άνθρωπος που φέρεται να προσέλαβε ο Κρίστοφερ Παναγιώτου για τη δολοφονία χτυπήθηκε από αστυνομικούς και αναγκάστηκε να μπλέξει το πρώην αφεντικό του. 
 

  •  «Όμως εγώ σας είχα πει άλλα. Τώρα έγινε απαγωγή και δολοφονία, αντί να γίνει μια απλή ληστεία έξω από το σπίτι.
  • «Θα τους πως ότι ήρθες να με δεις, επειδή ήθελες να σου δανείσω χρήματα επειδή θα σε ρωτήσουν για τα στεροειδή. Πρέπει να τους το πω αν με ανακρίνουν. Αν τους πως ψέματα θα με πάνε μέσα».
  • «Θα είμαστε εντάξει όσο δεν ξέρουν για εσένα Thando. Σας βοήθησα μόνο για το γυμναστήριο. Δεν έκανα τίποτα μαζί σου».
  • «Θα «φτιάξω» την οικογένεια σου. Θα πρέπει να κρατήσεις χαμηλό προφίλ και να φύγεις για λίγους μήνες μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Είναι περίπου πέντε χιλιάδες ραντ εδώ (του δίνει χρήματα), είμαι στα όρια μου και αυτό το πράγμα μου κόστισε πολλά χρήματα».
  • «Σας είχα πει να το κάνετε έξω από το σπίτι και να πάρετε τις τσάντες και τα δαχτυλίδια. Δεν πήραν τίποτα, ούτε το ρολόι, ούτε τίποτα άλλο. Έτσι τώρα φαίνεται απλά ένα χτύπημα».
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανέλυσαν σενάρια για ταχεία ανάπτυξη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ Χριστοδουλίδης και CEO της Eni
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας
Ανακήρυξη 29 κοινοταρχών χωρίς ανθυποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο οκτώ Κοινοτάρχες της Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας
Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομική υποδομή του Χαρκόβου-Σκοτώθηκε ένας 20χρονος
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Στα σχολεία της Τουρκίας η «Γαλάζια πατρίδα»-Πώς θα παρουσιάζεται το Κυπριακό και η Γενοκτονία των Ποντίων
Βίντεο-ντοκουμέντα από την έκρηξη σε βενζινάδικο και τοποθέτηση βόμβας σε κάβα στην Ελλάδα
Ηγετικό περιφερειακό ρόλο αναγνώρισε στην Κύπρο ο Σούνακ-Συζήτησε τις εξελίξεις με τον Πρόεδρο