Οι μυστικές διαδρομές στο λαβύρινθο των offshore του «παραδείσου»
19:35 - 06 Νοεμβρίου 2017
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, αρχηγοί κρατών, προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς που σχετίζονται με την πολιτική, τον αθλητισμό ή τη μουσική συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνους που απόθεσαν τον πλούτο τους σε μυστικούς φορολογικούς παραδείσους, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτουν τα paradise papers.
Οι λεπτομέρειες της τεράστιας διαρροής, που περιλαμβάνει 13,4 εκατομμύρια αρχεία, αποκαλύπτουν το παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο οι «φορολογικές καταχρήσεις» ανθίζουν αλλά και τους περίπλοκους τρόπους με τους οποίους οι πλούσιες επιχειρήσεις μπορούν να προστατεύσουν νόμιμα τον πλούτο τους. Σημειώνεται ότι το υλικό δόθηκε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η οποία το μοιράστηκε με το International Consortium of Investigative Journalists, στο οποίο συμμετέχουν εφημερίδες όπως ο Guardian, το BBC και οι New York Times.
Αυτές είναι ορισμένες από τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις της νέας διαρροής σύμφωνα με τον Guardian:
Εκατομμύρια στερλίνες της προσωπικής περιουσίας της Βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί στα νησιά Κέιμαν. Όπως αποκαλύπτουν τα Paradise Papers, περί τις 10 εκατομμύρια λίρες από την την περιουσία της έχουν επενδυθεί σε offshore εταιρείες. Η διαρροή αποκαλύπτει για πρώτη φορά πώς η βασίλισσα, μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ, έχει αποκτήσει και εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της επενδύσεις μέσω funds που εχουν τοποθετήσει χρήματα σε σειρά από επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της χωρίς άδειας αλυσίδας Threshers και της επιχείρησης λιανικής BrightHouse που έχει κατηγορηθεί για εκμετάλλευση χιλιάδων φτωχών οικογενειών και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.
Τα Paradise Papers αποκαλύπτουν ακόμη τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και του δισεκατομμυριούχου υπουργού εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ, Γουίλμπουρ Ρος. Ο Ρος έχει μερίδιο 31,5% στη ναυτιλιακή εταιρία Navigator Holdings η οποία έχει λάβει πληρωμές άνω των 68 εκατ. δολαρίων από το 2014 από ρωσική εταιρία ενέργειας που ανήκει στον γαμπρό του Βλαντιμίρ Πούτιν, Κιρίλ Σαμάλοφ και τον ολιγάρχη Γκενάντι Τιμτσένκο στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Tα έγγραφα αποκαλύπτουν πως το Twitter και το Facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις τα ίχνη των οποίων οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οργανισμούς.
Τα έγγραφα αποδεικνύουν επίσης ότι εταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber ή το Facebook συρρικνώνουν τους φόρους τους σε γελοία χαμηλά ποσοστά
Περιλαμβάνουν επίσης στοιχεία για το trust του Στίβεν Μπρόνφμαν, ισχυρού επιχειρηματία και οικονομικού υπεύθυνου του Φιλελεύθερου Κόμματος του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό,
Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank .
Τα Paradise Papers αποκαλύπτουν πως κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης προστατεύουν την περιουσία τους μέσω των offshore.
To μυστικό δάνειο και η συμμαχία που χρησιμοποίησε η πολυεθνική Glencore για να διασφαλίσει deals που άφηναν στον αέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα της εξόρυξης στο Κονγκό.
Τα περίπλοκα δίκτυα των offshore που χρησιμοποίησαν δύο ρώσοι κροίσοι για να αγοράσουν μερίδιο της Αρσεναλ και της Εβερτον.
Οι αποκαλύψεις αναμένεται να αυξήσουν την πολιτική πίεση σε ηγέτες μεγάλων χωρών όπως ο Τραμπ και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Guardian, οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια περίοδο που η εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται ραγδαία, ενώ οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες μεταφέρουν ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά των κερδών τους σε οffshore εταιρίες, σύμφωνα με μελέτη του οικονομολόγου Gabriel Zucman που αναμένεται να δημοσιευθεί εντός της εβδομάδας.
«Οι φορολογικοί παράδεισοι αποτελούν έναν από τους βασικούς μηχανισμούς για την αύξηση της παγκόσμιας ανισότητας» αναφέρει ο ίδιος.
Στο επίκεντρο των διαρροών βρίσκεται η Appleby, νομική εταιρία με δραστηριότητα στις Βερμούδες, τα νησιά Κέιμαν, τις βρετανικές παρθένες νήσους, κ.α. Σε αντίθεση με την Mossack Fonseca, την εταιρία που βρέθηκε στο επίκεντρο των διαρροών από τα Panama Papers, η Appleby υπερηφανεύεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Πηγή: Τhe Toc