«Πέθανε ο Βγενόπουλος» - Η «βόμβα» 1 χρόνο πριν και οι… άπιστοι Θωμάδες που έδωσαν ρεσιτάλ

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος «έφυγε» από την ζωή σαν σήμερα, στις 5 Νοεμβρίου του 2016 σε ηλικία 63 ετών.
 
Η είδηση του θανάτου του έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων ενώ πολλοί ήταν και παραμένουν «άπιστοι Θωμάδες» θεωρώντας ότι δεν πέθανε αλλά κρύβεται σε κάποιο εξωτικό νησί. Αδυνατούν να πιστέψουν ότι ο σκληροτράχηλος και δυναμικός επιχειρηματίας «έφυγε» από ανακοπή καρδίας.
 
Ο θάνατος του έδωσε «τροφή» στους χρήστες των social media όπου έδωσαν ρεσιτάλ αναπτύσσοντας διάφορα σενάρια...

Μάλιστα κάποιοι από το περιβάλλον του είπαν ότι «πέθανε από το άγχος και την στεναχώρια του» από τις δικαστικές περιπέτειες που είχε τα τελευταία χρόνια καθώς είχε ανοιχτές εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.  Έτσι με τον θάνατο του, στην Κύπρο μένουν μετέωρες δύο μεγάλες υποθέσεις. Η αγωγή του σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την οποία διεκδικούσε 1, 2 δισ. ευρώ, αλλά και η προσπάθεια της κυπριακής Δικαιοσύνης να τον φέρει στο νησί για να δικαστεί ως ένας από τους υπαίτιους της κατάρρευσης της οικονομίας.
Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως ο θάνατος του Αντρέα Βγενόπουλου  βόλεψε πλέον πολλούς στην Κύπρο,  που αν μη τι άλλο θα έχαναν τον ύπνο τους – ενδεχομένως και την ελευθερία τους – εάν κατέθετε τα όσα γνώριζε…

 Ο πρωταθλητής ξιφασκίας που άγγιξε κορυφή
 
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος γενήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1953. Αποφοίτησε από την Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπήρξε ιδρυτής της δικηγορικής εταιρίας “Βγενόπουλος και Συνεργάτες”.
 
Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία διετέλεσε μεταξύ άλλων Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην "Thenamaris Shipping".
Ήταν εκτελεστικός πρόεδρος στον όμιλο Marfin Investment Group και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρι Αθηνών Υγεία ΑΕ» και της Marfin Popular Bank.
 
Πρωταθλητής ξιφασκίας

Πριν την κατάκτηση της κορυφής του επιχειρηματικού κόσμου, ο Ανδρέας Βγενόπουλος ως νέος υπήρξε λάτρης του αθλήματος της ξιφασκίας, στην οποία κατέκτησε αμέτρητα μετάλλια και διακρίσεις. Με τον όμιλο του Παναθηναϊκού, τον οποίο υπεραγαπούσε, υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο ξίφος ασκήσεων το 1972 και το 1973 και στο ξίφος μονομαχίας το 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980 και 1981, ενώ κατέκτησε περισσότερα από 45 μετάλλια σε Πανευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς Αγώνες στο φλερέ και στο επέ. Συμμετείχε επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.
 
Ήταν άλλωστε εγγονός του παλαιού παράγοντα του ελληνικού ποδοσφαίρου Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών τη δεκαετία του 1950.
Ο ίδιος ο επιχειρηματίας, εξάλλου, διετέλεσε υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα πρώτα χρόνια του επαγγελματισμού και τιμήθηκε για την αθλητική προσφορά του στον σύλλογο με το Χρυσό Τριφύλλι.
 
Τα πάντα ξεκίνησαν από τον «παππού»
 
«Η ψυχή του “παππού” θα αγαλιάζει, καθώς από εκεί ψηλά θα βλέπει τους στόχους του μικρού εγγονού. Και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο νεότερος φιλοδοξεί να γίνει κάτι μεγάλο, τόσο στην κοινωνική ζωή όσο και στον αθλητισμό. Η πίστη με την οποία αντιμετωπίζει το κάθε τι, είναι καλός οιωνός για το μέλλον του».

Με αυτά τα λόγια παρουσιάζει τον δεκαεξάχρονο Ανδρέα Βγενόπουλο η «Αθλητική Ηχώ» το 1969.

Ο παππούς Ανδρέας Βγενόπουλος, ο έφηβος με τα «χιονισμένα» μαλλιά, όπως τον φώναζαν, από νεαρός μέχρι και σε προχωρημένη ηλικία ήταν λάτρης του αθλητισμού. Γνώρισε τον Παναθηναϊκό και έγινε μέλος της οικογένειάς του στα μέσα του ’30. Ως στέλεχος του Δ.Σ. βοήθησε να παρθούν καθοριστικές αποφάσεις, να βγει ο Σύλλογος από μεγάλες κρίσεις και αδιέξοδα. Ήταν πρόσωπο κοινής αποδοχής, ιδιαίτερα αγαπητός ακόμα και από εκπροσώπους αντίπαλων ομάδων.
 
Ήταν ακόμα μέλος της επιτροπής μεταγραφών, μέσα από την οποία κατάφερε και έντυσε με την πράσινη φανέλα ποδοσφαιριστές θρύλους, όπως ο Μίμης Δομάζος και ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης.
«Το ποδόσφαιρο της Αθήνας θα βρίσκονταν σε πρωτόγονα επίπεδα αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Βγενόπουλος». Τα λόγια της εφημερίδας ΦΩΣ αντικατοπτρίζουν άριστα την εικόνα και την προσφορά του στον αθλητισμό και εξηγούν ίσως τον λόγο που εκλέχθηκε πρόεδρος της ΕΠΣΑ για 18 συνεχόμενα χρόνια.

Ο πατέρας Ευάγγελος Βγενόπουλος, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου που ειδικευόταν στις εκδρομές φιλάθλων του Παναθηναϊκού, πέρασε και αυτός από το συμβούλιο του Τριφυλλιού και διετέλεσε αρχηγός των αποστολών της ποδοσφαιρικής ομάδας. Ως χαρακτήρας όμως διέφερε από τον πατέρα του. Ενώ ήταν το ίδιο επικοινωνιακός και μπορούσε εύκολα να πείσει και να καθοδηγήσει, δεν τον διέκρινε η ψυχραιμία του «γκριζομάλλη» Ανδρέα. Ήταν περισσότερο οπαδός. Με την καλή έννοια.

Σε αυτό το περιβάλλον γεννήθηκε ο Ανδρέας και η Ειρήνη. Περιπτώσεις για τις οποίες η φράση «Παναθηναϊκοί από κούνια» βρίσκει την κυριολεκτική της σημασία.

Η Ειρήνη, σε ηλικία 15 ετών θέλησε να ακολουθήσει τα χνάρια του παππού και του μπαμπά της και εγγράφηκε στον Παναθηναϊκό. Μόλις είχε συστηθεί από τον Όμιλο το γυναικείο τμήμα οπλομαχίας (ξιφασκία) και η Ειρήνη δοκίμασε την τύχη της στο «άθλημα των ευγενών».


Την ίδια περίοδο εγγράφηκε και ο μικρός, 12χρονος τότε, αδελφός της Ανδρέας στο ίδιο άθλημα. Μπορεί να μην έφτασε σε μεγάλες επιτυχίες η Ειρήνη, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον Ανδρέα Βγενόπουλο που με πείσμα και ιδρώτα αναδείχθηκε σε κορυφαίο οπλομάχο της χώρας, από τους καλύτερους που έχει βγάλει ποτέ η ελληνική ξιφασκία. Επιστέγασμα η συμμετοχή του το 1972 στους Ολυμπιακούς του Μονάχου.
 
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, όμως, παράλληλα με τον Παναθηναϊκό έμαθε και τα ταξίδια, αφού αυτό ήταν το επάγγελμα του πατέρα του. Χαρακτηριστική περίπτωση το 1967, όταν παρέα με την αδελφή του και την οικογένεια Χατζησαράντου ταξίδεψαν στο Μόναχο για να δουν τους «πράσινους» να αντιμετωπίζουν τη Μπάγερν. Το αυτοκίνητο ξεχώριζε και έγινε θέμα των αθλητικών εφημερίδων, καθώς στο καπό και στην οροφή υπήρχαν δύο τεράστια τριφύλλια.
 
Στην κορυφή της MIG

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος διατέλεσε εκτελεστικός πρόεδρος του Marfin Investment Group (ΜΙG), το οποίο μεταξύ άλλων ελέγχει το 89% της Vivartia (πρώην Δέλτα), Chipita, Μπαρμπα-Στάθης, Goody's, το ιδιωτικό νοσοκομείο Υγεία και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ, την Attica Holdings που κατέχει τα SuperFast Ferries και τα Blue Star Ferries, το Hilton Cyprus, τη Singular Logic, κ.ά. Τη θέση του εκτελεστικού προέδρου την ανέλαβε τον Ιούνιο του 2008, αφήνοντας τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου που κατείχε έως τότε.

Στις 12 Ιουλίου 2016 το Δ.Σ. της MIG αποφάσισε ευρείες αλλαγές στη διοίκηση του ομίλου με την αντικατάσταση του Ανδρέα Βγενόπουλου από τη θέση του προέδρου. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος παρέμεινε απλό –μη εκτελεστικό– μέλος. Στις 14 Ιουλίου 2016 ανέλαβε πρόεδρος -μη εκτελεστικό μέλος- στο Δ.Σ. του νοσοκομείου "Υγεία".

Τον Ιανουάριο του 2008 προχώρησε στην δημιουργία της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης (ΠΕΚ), με σκοπό την πολυμετοχικότητα ή την εξαγορά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ενίσχυση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.
 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 34χρονο για τον εμπρησμό οχημάτων 40χρονης στη Λεμεσό
Βρέθηκαν ναρκωτικά στην κατοχή κρατούμενου μετά από επίσκεψη στις Κεντρικές
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 17χρονος (pic)
Ποινές φυλάκισης σε δύο πρόσωπα για κατοχή ναρκωτικών
Έξι προτάσεις Νόμου στην Ολομέλεια για εξώδικα και φωτοεπισήμανση-Αποφασίζει στις 12 Δεκεμβρίου η Βουλή
Συνελήφθη ο 16χρονος οδηγός του κλεμμένου οχήματος που ενεπλάκη στο θανατηφόρο στη Λάρνακα
Τέλος με απόφαση Υπουργικού το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας για όσους διαπράττουν ποινικά αδικήματα
Αντιμέτωποι με το αδίκημα του θανάτου εξ αμελείας οι καταζητούμενοι για το θανατηφόρο στην Λάρνακα
Νέα αναβολή στη δίκη του διπλού φονικού στην Παρεκκλησιά-Ζήτησε χρόνο η υπεράσπιση
Δεν παραδέχονται τις κατηγορίες οι δυο 23χρονοι για ρίψη πυροβολισμών σε γαμήλιο γλέντι στην Πάφο