Κάταγμα πέους
08:55 - 30 Νοεμβρίου 2017

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού.
Σε μια απλή κάκωση του πέους, που έχουμε ένα ελαφρύ υποδόριο αιμάτωμα και που διαπιστωμένα δεν υπάρχει ρήξη των σηραγγωδών σωμάτων, μπορούμε να εφαρμόσουμε συντηρητική θεραπεία.
Η θεραπεία αυτή συνίσταται στην εφαρμογή παγωμένων επιθεμάτων, περίδεση του πέους και χορήγηση αντιφλεγμονωδών και αντιβιωτικών φαρμάκων.
Στην περίπτωση όμως που έχουμε ρήξη, δηλαδή τυπική εικόνα κατάγματος του πέους, ή και τραυματισμό της ουρήθρας, τότε θεραπεία εκλογής είναι η άμεση χειρουργική αποκατάσταση, εντός πέντε ωρών από το συμβάν, της συνέχειας του τραυματισμένου ινώδη χιτώνα.
Μελέτες έχουν δείξει πως με τον τρόπο αυτό μειώνεται, χωρίς όμως να εξαλείφεται, η πιθανότητα μετατραυματικής στυτικής δυσλειτουργίας.
Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές (π.χ. επιφανειακή μόλυνση του τραύματος) εμφανίζονται σε ποσοστό 9%, ενώ στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανισθεί παρά την χειρουργική αποκατάσταση σε ποσοστό 1,3%.
Αν το κάταγμα του πέους δεν αντιμετωπισθεί χειρουργικά τότε η εξέλιξη μπορεί να είναι δραματική.
Κατ’ αρχάς υπάρχει πιθανότητα να μην υποχωρεί το αιμάτωμα του πέους οπότε ο ασθενής θα πρέπει να οδηγηθεί στο χειρουργείο για να ελεγχθεί η αιμορραγία.
Κινδυνεύει να εμφανίσει μετατραυματικό απόστημα, ουρηθρικό συρίγγιο, κάμψη του πέους λόγω σχηματισμού ινώδους πλάκας, πόνο κατά τη στύση και στυτική δυσλειτουργία.
Μάλιστα η κάμψη του πέους και η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνά εμφανιζόμενες όψιμες επιπλοκές ενός πλημμελώς αντιμετωπισμένου κατάγματος του πέους με ποσοστά 35% και 62% αντίστοιχα.
Το κάταγμα του πέους είναι ένα ατύχημα τρομακτικό για τον άνδρα, που μπορεί να συμβεί σε ανύποπτη χρονική στιγμή. Πρόκειται για επείγουσα ουρολογική πάθηση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Η εντός πέντε ωρών χειρουργική αποκατάσταση του τραυματισμού είναι επιβεβλημένη, έτσι ώστε ο άτυχος άνδρας να επανέλθει στη σεξουαλική του δραστηριότητα το συντομότερο δυνατό και με το λιγότερο κόστος.
