Όχι επανακαταμέτρηση για Λεμεσό αποφάνθηκε το Εκλογοδικείο

Δεν έκανε αποδεκτή την αίτηση για επανακαταμέτρηση των ψήφων των δημοτικών εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου 2016 στο Δήμο Λεμεσού, το Εκλογοδικείο.
 

Με την απόρριψη της αίτησης, ο αιτητής, τέως δήμαρχος Λεμεσού Αντρέας Χρίστου, έχει δικαίωμα εντός 14 ημερών να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
 
Αιτιολογώντας την απόφαση του, το Δικαστήριο υπέδειξε ότι δεν εντοπίστηκε κάποιο εύλογο στοιχείο στο βασικό αίτημα που υποβλήθηκε. Σύμφωνα με το Εκλογοδικείο, καμιά ένσταση δεν υποβλήθηκε με σαφήνεια για την εγκυρότητα οποιωνδήποτε ψηφοδελτίων.
 
Επίσης, σημειώνεται, πως οι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ που παρουσιάστηκαν ως μάρτυρες δεν είχαν προσυπογράψει τις ενστάσεις τους στο φύλλο καταμέτρησης των ψήφων.
 
Το Εκλογοδικείο αποφάνθηκε ακόμη ότι δεν έχουν καταδειχθεί εξαιρετικές περιπτώσεις ότι οι προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων έδρασαν εκτός του πλαισίου νόμου, αλλά διαπιστώθηκε ότι οι ενέργειες τους ήταν απλώς σύντομες. 
 
Μετά την ετυμηγορία του Εκλογοδικείου σε δηλώσεις προέβησαν οι δικηγόροι των δύο διαδίκων.
 
Από την πλευρά του Νίκου Νικολαΐδη, ο δικηγόρος του ανέφερε πως δόθηκε και κερδήθηκε μια μάχη στη βάση νομικών επιχειρημάτων.
 
Ο δικηγόρος του Ανδρέα Χρίστου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση στην απόφαση του Εκλογοδικείου.  
 
Η διαδικασία ενώπιον του Εκλογοδικείου ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου, με την κατάθεση της εκλογικής αίτησης από πλευράς του τέως δημάρχου Ανδρέα Χρίστου και πέντε δημοτών που στήριξαν την υποψηφιότητα του, ζητώντας επανακαταμέτρηση των ψήφων στις 119 κάλπες του Δήμου της Λεμεσού.
 
Κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας, ο αιτητής παρουσίασε έντεκα μαρτυρίες εκπροσώπων του ΑΚΕΛ σε ισάριθμα εκλογικά κέντρα, μέσα από τις οποίες αμφισβητούσε τον τρόπο που καθορίζονταν τα έγκυρα και τα άκυρα ψηφοδέλτια, θεωρώντας πως αυτό αλλοίωσε το εκλογικό αποτέλεσμα.
 
Η Νομική Υπηρεσία παρουσίασε, από την πλευρά της, τους έντεκα προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων, εκφράζοντας τη θέση πως όλα έγιναν νομότυπα και υποδεικνύοντας πως, κατά τη διάρκεια διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, δεν υπήρξε καμία γραπτή ένσταση από πλευράς εκπροσώπων των κομμάτων.
 
Σημειώνεται πως η εξέταση της εκλογικής αίτησης θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα κατάθεσής της, γεγονός που από μόνο του μπορεί ν’ αποτελέσει λόγο για άσκηση έφεσης από οποιανδήποτε πλευρά.
 

Δειτε Επισης

Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος
Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά Προέδρου-«Οι πολίτες διερωτώνται πότε η κυβέρνηση θα αναλάβει έστω και μια φορά τις ευθύνες της;»
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου