Εμπάργκο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο ζητά εκ νέου για εμπάργκο όπλων της ΕΕ κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε ευρέως σήμερα με 539 ψήφους υπέρ, 13 ψήφους κατά και 81 αποχές, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη βία στην Υεμένη και τονίζουν ότι μόνο μια πολιτική, χωρίς αποκλεισμούς και διαπραγματευτική λύση στη σύγκρουση μπορεί να αποκαταστήσει την ειρήνη. Καλούν όλους τους παράγοντες να αναλάβουν δράση για να εξουδετερώσουν τη σύγκρουση και να συμμετάσχουν σε νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Προτρέπουν την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι να επιβάλει εμπάργκο όπλων της ΕΕ κατά της Σαουδικής Αραβίας, δεδομένων των σοβαρών ισχυρισμών ότι η Σαουδική Αραβία παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην Υεμένη.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συνέχισαν να επιτρέπουν τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης, κατά παράβαση της κοινής θέσης του Συμβουλίου για τους ελέγχους των εξαγωγών όπλων, προσθέτει το εγκριθέν κείμενο.

Δειτε Επισης

Middle East Eye: Οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει την Τουρκία για την επικείμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν
Σεισμός 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Ιράν
ΒΙΝΤΕΟ: Πίδακες λάβας ύψους ως και 300 μέτρα εκτόξευσε το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη
Οι Ευρωπαίοι πιέζουν το Ιράν να αποδεχθεί τον μηδενικό εμπλουτισμό σε ουράνιο-Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Γενεύης
Πούτιν: «Ανησυχώ για έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που βαλλιστικός πύραυλος κτυπά παιδικό σταθμό στο Ισραήλ
ΟΗΕ: Το Ισραήλ περιμένει από τους Ευρωπαίους «σθεναρή θέση» απέναντι στο Ιράν
Αυτή είναι η πρόταση τεσσάρων σημείων από τους Ευρωπαίους προς το Ιράν για αποκλιμάκωση με το Ισραήλ
«Είμαι ζωντανός, έτοιμος να θυσιαστώ»-Ανατροπή με στενό σύμβουλο του Χαμενεΐ που είχαν κηρύξει νεκρό οι Ισραηλινοί
«Η κρίση Ισραήλ-Ιράν είναι σύμπτωμα ενός αποτυχημένου, ηγεμονικού και στρατιωτικοποιημένου διπλωματικού πλαισίου»