Προεδρικές υπό την πίεση και το άγχος της εσωκομματικής αμφισβήτησης

Με το βλέμμα στραμμένο και στην επόμενη μέρα των κομμάτων τους, αλλά και των ιδίων, δίνουν την μάχη των επερχόμενων προεδρικών εκλογών οι ηγέτες  των τριών μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.
 
Τα τρία αυτά κόμματα, έχοντας κατά καιρούς περάσει(σ.σ. κάποια ίσως εξακολουθούν να περνούν και τώρα) περιόδους μεγάλης ή μικρής εσωστρέφειας, δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως καλούνται να περάσουν τη δύσκολη δοκιμασία των προεδρικών εκλογών, προετοιμαζόμενα ταυτόχρονα για την μετεκλογική τους περίοδο.
 
Μια μετεκλογική περίοδο που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, καθότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα καταδείξει, όπως εκτιμάται, κατά πόσο Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρος Κυπριανού και Νικόλας Παπαδόπουλος θα έχουν να κυβερνήσουν καράβια που θα πλέουν σε ήρεμα νερά, ή θα βρεθούν αντιμέτωποι με φουρτούνες που θα απειλούν να «πνίξουν» ακόμη και αυτούς τους ίδιους τους… καπετάνιους τους.      
 
*Στο ΔΗΚΟ υπό κανονικές συνθήκες θα βρίσκονταν αυτή την περίοδο σε διαδικασία εσωκομματικών εκλογών, αφού θα ολοκληρωνόταν η θητεία της παρούσας ηγεσίας.
 
Ωστόσο, δεδομένης της υποψηφιότητας του προέδρου του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, οι εσωκομματικές διαδικασίες πήραν εκ των πραγμάτων αναβολή και πολλά-σε σχέση με την επόμενη μέρα στο κόμμα- θα κριθούν από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.
 
Σε περίπτωση που ο Νικόλας Παπαδόπουλος καταφέρει να εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θα έχει καταγράψει μια τεράστια επιτυχία και δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια δράσης στα στελέχη εκείνα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που αναμένουν υπομονετικά στη γωνιά  για να τον αμφισβητήσουν και να επιχειρήσουν να επανακτήσουν στα χέρια τους τον έλεγχο του κόμματος.
 
Παρόλο πάντως που ο ίδιος δημοσίως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του περί τούτου, η φημολογία που αναπτύσσεται θέλει τον Νικόλα Παπαδόπουλο σε περίπτωση εκλογής του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, να παραιτείται από πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Ενώ προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η ίδια φημολογία τον θέλει να στρώνει ήδη το δρόμο της αναρρίχησης στο ανώτατο σκαλοπάτι της ηγετικής πυραμίδας του κόμματος, στον νυν αναπληρωτή πρόεδρο, Μάρκο Κυπριανού.
 
Εξ’ ου, όπως λένε οι «κακές» γλώσσες, και η αμέριστη στήριξη που ο Μάρκος Κυπριανού παρέχει στον Νικόλα Παπαδόπουλο και στην προσπάθειά του να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την κριτική που ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν  του είχε ασκήσει για πολιτικές και πρακτικές του.
 
Από την άλλη, αν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών δεν είναι το προσδοκώμενο, και πολύ περισσότερο αν ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν καταφέρει να περάσει καν στον δεύτερο γύρο, τότε θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο πως από την πρώτη στιγμή θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.
 
Οι πληροφορίες, θέλουν στο πλαίσιο αυτό τον Μάριο Καρογιάν και τους δικούς του συνεργάτες να προετοιμάζουν εδώ και καιρό την επιχείρηση αμφισβήτησης του Νικόλα. Μια επιχείρηση που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει προεκλογικά και να κορυφωθεί-αν το επιτρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα-με το που θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου.
 
Σημειώνεται πως κενή στην ηγετική πυραμίδα του ΔΗΚΟ παραμένει εδώ και μερικές εβδομάδες η θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, έπειτα από την παραίτηση του Χρίστου Πατσαλίδη.
 
*Στον ΔΗΣΥ προβλέπεται για μετά τις προεδρικές εκλογές η πραγματοποίηση του τακτικού εκλογικού συνεδρίου του κόμματος.
 
Όπως στην περίπτωση του ΔΗΚΟ, έτσι και στην Πινδάρου το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επόμενη μέρα του κόμματος και των ισορροπιών που θα διαμορφωθούν εντός της παράταξης.
 
Η ηγεσία του ΔΗΣΥ, και ειδικά ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, βρέθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του προπερασμένου Μαΐου αντιμέτωπος με μια ήπιας μορφής αμφισβήτηση ως απόρροια της μείωσης των ποσοστών του κόμματος, η οποία ωστόσο δεν εκδηλώθηκε σε βαθμό που να προκαλεί κλυδωνισμούς και έντονες αναταράξεις.
 
Το κλίμα ήρθαν να καταλαγιάσουν οι επιδόσεις του ΔΗΣΥ στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη, οπόταν και παρόλο που το κυβερνών κόμμα απώλεσε σημαντικές δημαρχίες, κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά του, αλλά και κατά γενική ομολογία, ν’ αντέξει στις πιέσεις που δημιούργησε το γεγονός ότι στους περισσότερους δήμους είχε να παλέψει με τις συνεργασίες τις οποίες συνήψαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
Στην παρούσα φάση, ο ΔΗΣΥ εμφανίζεται συσπειρωμένος και πανέτοιμος από όλες τις απόψεις να δώσει με επιτυχία την μάχη επανεκλογής του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
 
Για κάποιους ωστόσο που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις στον ΔΗΣΥ, η εικόνα αυτή είναι εν μέρει πλασματική, υπό την έννοια πως κάποιοι(σ.σ. αρκούντως επώνυμοι) φέρονται να έχουν ήδη αρχίσει να διερευνούν το έδαφος για διεκδίκηση θέσεων στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος, μην αποκλειόμενης και της θέσης του προέδρου.  
 
Βεβαίως, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεχόμενη άνετη επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη αναπόφευκτα θα δυσκολέψει την ευόδωση των βλέψεων όλων όσοι εποφθαλμιούν ή θα εποφθαλμιούσαν την κατάληψη του πέμπτου ορόφου της Πινδάρου, καθότι μεγάλο μερίδιο μιας τέτοια επιτυχίας θα πιστωνόταν φυσιολογικά και στον Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Από την άλλη, μια πιθανή αποτυχία επανεκλογής του Προέδρου Αναστασιάδη ή ακόμα και επανεκλογής του με τη ψυχή στο στόμα, θ’ ανοίξει κατά πολλούς τον ασκό του Αιόλου στην Πινδάρου, τουτέστιν ανοικτή αμφισβήτηση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
 
*Στο ΑΚΕΛ, ένα κόμμα με πολλές τα τελευταία χρόνια ιδιομορφίες, τα πράγματα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα, μιας και στην μετά της Προεδρίας της Δημοκρατίας Χριστόφια εποχή, βρίσκεται λίγο-πολύ σε ελεύθερη πτώση και σε τίποτα δεν θυμίζει το παραδοσιακά συσπειρωμένο ΑΚΕΛ αλλοτινών εποχών.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού, έχει ξεκαθαρίσει και δημόσια πως αυτή είναι η τελευταία του θητεία και δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή, με το ερώτημα να έγκειται στο κατά πόσο ένα ενδεχόμενο νέο αποτυχημένο εκλογικό αποτέλεσμα θα επισπεύσει-ως απόρροια πιθανής εκδήλωσης αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του-, τις διαδικασίες διαδοχής.
 
Για το ΑΚΕΛ και την ηγεσία του, το στοίχημα που έχουν ενώπιον τους αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσουν να επαναπατρίσουν τους αποστασιοποιημένους ψηφοφόρους του κόμματος και να στείλουν τον Σταύρο Μαλά στην δεύτερη Κυριακή των προεδρικών εκλογών.
 
Αν το καταφέρουν αυτό, μολονότι από τους ίδιους ο πήχης έχει τεθεί ιδιαιτέρως ψηλά αφού έχουν δηλώσει επανειλημμένως πως στόχος τους είναι η ανάδειξη του εκλεκτού τους στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, θα έχουν ήδη εν πολλοίς διασφαλίσει την μετεκλογική ηρεμία στο κόμμα τους, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει τελικά την δεύτερη Κυριακή.
 
Σε διαφορετική περίπτωση, στην Εζεκίας Παπαϊωάννου προβλέπεται χιονοστιβάδα και εξελίξεις που δεν αποκλείεται να αποδειχθούν ίσως και καταιγιστικές.
 

Δειτε Επισης

Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
GSI και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς
Έντονη ανησυχία ΠτΔ για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Επικοινώνησε με Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ
Γ. Αντωνίου: Ο Πρόεδρος θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του ΓΓ ΟΗΕ