Βάσιμη η πληροφορία Κουτσιούκ για σγνοούμενους Ασσιώτες, λέει η ΔΕΑ

Η πληροφορία που έδωσε με έγγραφο στη ΔΕΑ, η Γκιουλτέν Πλουμέρ Κουτσιούκ για μετακίνηση των οστών Ασσιωτών αγνοουμένων που ήταν θαμμένοι σε ομαδικό τάφο στο Ορνίθι, σε χώρο που βρίσκεται ο σκουπιδότοπος στο Δίκωμο αξιολογείται από τη ΔΕΑ ως βάσιμη, όπως δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο ε/κ, μέλος της ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος.  
 
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι συνεργείο της ΔΕΑ επισκέφθηκε τον χώρο και όταν η πληροφορία θα διερευνηθεί περαιτέρω και ανάλογα με τη διερεύνηση, θα προχωρήσει εκσκαφή.  
 
Βουλευτές και συγγενείς αγνοουμένων απέδωσαν την κατάθεση της έκθεσης ως προσπάθεια να αποενοχοποιηθεί το τουρκικός στρατός και να δοθεί η εικόνα ότι η Τουρκία συνεργάζεται στην προσπάθεια επίλυσης του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων ενόψει της συνόδου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.  
 
Επιφυλάξεις για τις τουρκικές προθέσεις και τα ερωτηματικά ελατήρια που ώθησαν την κ. Κουτσιούκ να αποκαλύψει στη παρούσα συγκυρία εξέφρασαν τόσο τα μέλη της Επιτροπής, όσο και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Συγγενών Αγνουμένων  Ασσια, Γιάννος Δημητρίου. Τόσο η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά όσο και ο Επίτροπος Προεδρίας σε Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, σημείωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που η άλλη πλευρά παραδέχθηκε μετακίνηση τάφων.  
 
Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συνεδρία με τον εκπρόσωπο των Συγγενών Αγνοουμένων να κομπιάζει από συγκίνηση και να διακόπτει την τοποθέτηση του επανειλημμένα, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στη συνάντηση της 17ης Νοεμβρίου κατά την οποία ενημερώθηκαν για το έγγραφο της κ. Κουτσιούκ, διατυπώνοντας τη θέση ότι θα έπρεπε να προσκληθούν από τον κ.  Νέστορος αφού προηγείτο διερεύνηση.  
 
Είπε πως το Ορνίθι είναι το Άουσβιτς της Κύπρου για αυτό και πρέπει κατά την αξιολόγηση της πληροφορίας να προσμετρηθεί το γεγονός ότι τα 10 τελευταία χρόνια το έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε σε βάρος των Ασσιωτών προκαλεί προβλήματα στην Τουρκία.  
 
Ανέφερε επίσης στην Επιτροπή ότι με την μετακίνηση του ομαδικού τάφου, πέρα από το έγκλημα πολέμου, οι Τούρκοι στρατιώτες διέπραξαν ύβρη. Όταν ενημερωθήκαμε για τη μετακίνηση ‘νιώσαμε γυμνοί ακροβάτες χωρίς δίχτυ προστασίας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι απαιτείται έρευνα για να μην επαναληφθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης που ανασκαλίζουν τον πόνο των συγγενών.  
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας αναφερόμενος με δήλωση του στο θέμα, είπε πως ξάφνιασε η απόφαση της ΔΕΑ να καταθέσει αυτή την πληροφορία τώρα και πριν γίνει η δέουσα διερεύνηση πριν κληθούν οι συγγενείς αγνοουμένων να ενημερωθούν.  
 
Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι η έκθεση Κουτσιούκ συνιστά προσπάθεια αποενοχοποίησης του τουρκικού στρατού στη μετακίνηση του ομαδικού τάφου αποδίδοντας την μετακίνηση σε 5 με 6 άτομα και όχι στον τουρκικό στρατό. Ο κ. Φωτίου είπε ακόμα πως η έκθεση Κουτσιούκ συνιστά προσπάθεια να δοθεί άλλη διάσταση στο θέμα της Ασσιας.  
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, είπε από την πλευρά της ότι η έκθεση Κουτσιουκ για τη μετακίνηση του ομαδικού τάφου, συνιστά προσπάθεια εξιλέωσης του κατοχικού στρατού, η οποία ταυτόχρονα συνιστά εξέλιξη στη βάση του γεγονότος ότι παραδέχονται επιτέλους ότι έγινε μετακίνηση.    
 
Εκταφές στην Αθαλάσσα  
 
Ο Νέστορας Νέστορος κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, για να καταδείξει τις δυσκολίες που υπάρχουν στον εντοπισμό των αγνοουμένων είπε ότι στην εκταφή εντοπίστηκαν μόνο 10 λείψανα επειδή κατά τη κατασκευή του νέου νοσοκομείου Λευκωσίας, ο εργολάβος προκειμένου να μην διακόψει ή καθυστερήσει το έργο, κατασκεύασε το δρόμο σε ομαδικό τάφο.  
 
Επί του θέματος ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι κατά την εκσκαφή στην Αθαλάσσα εντοπίστηκαν 10 πρόσωπα, τα λείψανα των οποίων είναι ολόκληρα και φέρουν σημάδια καύσης από τη βόμβα. Πρόσθεσε ότι εντοπίστηκαν επίσης κομμάτια της βόμβας.  
 
Ο κ. Φωτίου ανέφερε εξάλλου, ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες καθώς οι υπόλοιποι νεκροί από τον βομβαρδισμό του ψυχιατρείου δυνατόν να έχουν ταφεί σε άλλο κρατήρα βόμβας.  
 
Ο Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν απαντήσεις «για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε».
 
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Νέστορος, είπε πως η πληροφορία για τον τάφο, υπήρχε από το 1974. Είπε ότι αναζητούνται άλλοι 18 και θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς υπάρχει πληροφορία για κρατήρα απέναντι από το δρόμο και πληροφορία ότι είναι κάτω από το νεκροτομείο.
 
Σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση των ψεκασμένων με χημικά, οστά, για τα οποία οι συγγενείς αγνοουμένων ασκούν κριτική, ο κ. Φωτίου είπε ότι για τα δείγματα από τα ψεκασμένα οστά, που στάλθηκαν στο εργαστήριο της Αμερικής, φαίνεται από κάποιες απαντήσεις, ότι μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες μπορεί να εντοπιστεί υλικό. Είναι οστά που φυλάχθηκαν σε πέρα από 5 κασόνια στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, αφού ψεκάστηκαν με πρόθεση να συντηρηθούν όπως εξήγησε.    
 
 
Στο Λονδίνο για έρευνα
Ο κ. Νέστορος ενημέρωσε επίσης τη Βουλή ότι κατέστη δυνατό να δοθεί πρόσβαση σε 970 φακέλους της ΟΥΝΦΥΚΥΠ, όπως και σε φακέλους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη της ΔΕΑ στην Αυστρία και τη Βρετανία όπου ερευνήθηκαν σχετικοί φάκελοι και ότι προγραμματίζεται επίσκεψη του στο Λονδίνο που θα επιχειρήσει να έχει συναντήσεις με ομογενείς που γνωρίζουν για την τύχη αγνοουμένων προκειμένου να συγκεντρώσει περαιτέρω στοιχεία και μαρτυρίες.  
 
Ανακοίνωσε επίσης την διεξαγωγή εκστρατείας συλλογής περαιτέρω πληροφοριών και στοιχείων.  
 
Οι νεκροί του Φαέθων
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας ανακοίνωσε ότι ο επαναπατρισμός των νεκρών της ακταιωρού Φαέθων θα γίνει, στις 9 με 10 Ιανουαρίου στην παρουσία του Αν. Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα. «Είμαστε σε θέση να δώσουμε τα οστά και τις πληροφορίες στους συγγενείς» συμπλήρωσε.        
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το σκεπτικό του δήμου Λευκωσίας για το άνοιγμα της Μακαρίου-Διασκέδασε ανησυχίες ο Προύντζος
Απόφαση για καθιέρωση ακουστικής αναπηρίας ως μόνιμης για άτομα με κοχλιακό εμφύτευμα
Ούτε καν φωτογραφία με τον Πρόεδρο δεν θέλει ο Τατάρ-Λέει «όχι» σε κάθε συζήτηση και τον χαρακτηρίζει «αναξιόπιστο»
Φιντάν: Η ΕΕ δεν θέλει να αποδεχθεί την πραγματικότητα ότι η «τδβκ» είναι κράτος
Κάλεσμα ΟΚΥπΥ για αναγνώριση ψυχικής υγείας ως ανθρώπινου δικαιώματος
Κρατική χρηματοδότηση 15 εκ. ευρώ διεκδικεί ο ΕΟΑ Λάρνακας λόγω επιπρόσθετου κόστους για αποχευτικό
Εξετάζει πρόταση για έλεγχο επικίνδυνων οικοδομών η Επιτροπή Εσωτερικών
Στη δημοσιότητα η κατάθεση Φαίδωνα με πυρά κατά Αρναούτη-Τι αναφέρει για Χαρτσιώτη, Κατσουνωτό και εμπόρους
Βγαίνουν παραπονεμένοι οι Τούρκοι για SAFE-Εκφράζουν απογοήτευση για τις περιοριστικές ρυθμίσεις
Ενέργειες Τμήματος Οδικών Μεταφορών για ενίσχυση ΤΟΜ Πάφου-«Διαχρονικά τα ζητήματα υποστελέχωσης»