18 χρόνια μετά στο εδώλιο και πάλι οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο του ΧΑΑ

Δεκαοκτώ χρόνια μετά το αποκαλούμενο σκάνδαλο με τις «μετοχές-φούσκες» του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, η υπόθεση εκδικάζεται, για δεύτερη φορά, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελέας της έδρας Αθηνά Θεοδωροπούλου εισηγήθηκε να κριθούν ένοχοι οι 36 κατηγορούμενοι για τη «δημιουργία επίπλαστης αγοράς» και εν συνεχεία «την καταπόντισή της».
 
Η υπόθεση δικάζεται εκ νέου, μετά από αναίρεση που άσκησε ο Άρειος Πάγος στην ομόφωνη αθωωτική απόφαση που είχε εκδοθεί το 2013 για τους 36 κατηγορούμενους, χρηματιστές, επιχειρηματίες και εφοπλιστές, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με διαφορετική τότε σύνθεση. Η συγκεκριμένη απαλλακτική απόφαση κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ως στερούμενη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας.
 
Οι κατηγορούμενοι δικάζονται, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, και σύμφωνα με την κ. Θεοδωροπούλου, πρέπει να κριθούν ένοχοι, καθώς «κακώς το πρώτο δικαστήριο κατέληξε πως δεν προκάλεσαν ζημιά».
 
Η εισαγγελέας, χαρακτηρίζοντας την αναίρεση από τον Άρειο Πάγο, μια «σπουδαία απόφαση», υποστήριξε ότι σκοπός των κατηγορουμένων ήταν η μεθόδευση της δημιουργίας μιας πλασματικής εικόνας της αγοράς και η διόγκωση της τιμής των μετοχών, οδηγώντας στην καταπόντιση του συστήματος.
 
Η δικαστική έρευνα για τις «μετοχές φούσκες του Χρηματιστηρίου» ξεκίνησε το 1999 και τον χειρισμό της δικογραφίας είχε αρχικά αναλάβει η τότε ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία στη συνέχεια κατηγορήθηκε για εμπλοκή στο «παραδικαστικό κύκλωμα». Στη συνέχεια, η έρευνα ξεκίνησε εκ νέου και είχε καταλήξει το 2009 σε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που παρέπεμπε 67 κατηγορούμενους.
 
Στην πορεία, με εφετειακό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν σε 42, οι οποίοι δικάστηκαν και αθωώθηκαν το 2013, ενώ πλέον έξι από αυτούς δεν είναι εν ζωή.
 
Η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνεχίζεται με αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Στις 24 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ
Σουβλάκι μόνο για λίγους-Θα «φλερτάρει» με τα 5 ευρώ μετά τις αυξήσεις «φωτιά»
Τραγωδία στα Τρίκαλα-Νεκρός 51χρονος που έπεσε με το ΙΧ του σε γκρεμό 100 μέτρων
Τραγωδία στη Νάξο-Ηλικιωμένη πνίγηκε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου
Μαθήτρια βρήκε κατσαρίδα μέσα σε σχολικό γεύμα στην Ελλάδα (pics)
Έγινε ο πρώτος πολιτικός γάμος ομόφυλου ζευγαριού στη Χίο (pic)
«Είναι κτήνος, πού να το φανταστώ;»-Ξεσπά η μητέρα των παιδιών που κακοποιήθηκαν
«Δάκρυσα, γιατί είναι μοναδικό να φοράς αυτή τη στολή»-Τι λέει ο εύζωνας που έγινε viral στην τελευταία του υπηρεσία
Ο Νίκος Παππάς δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση της Έλενας Ακρίτα για τον «γιο της πλύστρας»
ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια