Η διαιώνιση μεταβατικού καθεστώτος στην Κύπρο επικίνδυνο προηγούμενο για ΕΕ

Σε επίτιμο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
 
Ο κ. Παυλόπουλος εκφώνησε ομιλία με θέμα  «Η Σύγχρονη Έννοια της Κυριαρχίας στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εμβαθύνοντας σε θέματα που αφορούν τη σχέση μεταξύ Κρατών-μελών και ΕΕ. Αναφερόμενος στο άρθρο 4 παρ.2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι σέβεται τις ουσιώδεις λειτουργίες του κράτους, ιδίως δε τις λειτουργίες που αποβλέπουν στην διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, την διατήρηση της δημόσιας τάξης και την προστασία της εθνικής ασφάλειας.
 
«Ειδικότερα, η εθνική ασφάλεια παραμένει στην ευθύνη κάθε κράτους-μέλους», είπε. «Αυτό έχει ως συνέπεια πως οτιδήποτε εμποδίζει τα κράτη-μέλη να εκπληρώσουν αυτή την θεμελιώδη υποχρέωση εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολο της επικράτειάς τους, είναι ευθέως αντίθετο προς το ευρωπαϊκό δίκαιο, αρχής γενομένης από τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 ΣυνθΕΕ» και αναφερόμενος στο παράδειγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι οποιοιδήποτε περιορισμοί της κυριαρχίας της, μέσω της διαιώνισης παραμονής στρατευμάτων κατοχής στην επικράτειά της καθώς και μέσω της συνέχισης ύπαρξης εγγυητριών δυνάμεων –και δη τρίτων σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση- πλήττουν ευθέως τον πυρήνα του ευρωπαϊκού δικαίου.
 
Χαρακτήρισε «υβριδικό» το σύστημα εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Κύπρο καθώς δημιουργήθηκε επειδή ακριβώς η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό καθεστώς τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και εγγυητριών δυνάμεων. «Και δημιουργήθηκε, αυτονοήτως, ως καθαρώς μεταβατικό», σημείωσε.
 
Επομένως, όπως ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, το «μεταβατικό αυτό καθεστώς δεν είναι νοητό –ως μη συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο- μετά την επίλυση του Κυπριακού και την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ ολόκληρη την επικράτειά της».
 
«Η διαιώνιση του μεταβατικού καθεστώτος στην Κύπρο, υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα, θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού, σε περίπτωση εισβολής σ’ αυτό εκ μέρους οιουδήποτε τρίτου κράτους, το τελευταίο θα μπορούσε να επικαλεσθεί το προηγούμενο της Κύπρου για να θεμελιώσει «δικαιώματα» παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Καταγγελία για ξυλοδαρμό μαθητή από γονέα έξω από σχολείο στο Ηράκλειο
Συνελήφθη 72χρονος με οπλοστάσιο στο σπίτι του-Είχε από τυφέκια μέχρι χειροβομβίδες
Καταδικάστηκε άντρας στη Θεσσαλονίκη που ζήτησε €4.500 για να σταματήσει να απειλεί την πρώην σύντροφό του και την κόρη της
Πέντε θάνατοι, πέντε δικογραφίες, καμία απάντηση για το θρίλερ της Αμαλιάδας
Πέταξαν κροτίδες έξω από σχολείο στο κέντρο της Αθήνας - Τραυματίστηκε 14χρονη
Καταδικάζει την έξαρση ρατσιστικών περιστατικών η Λοττίδου-«Θίγουν θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες»
Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη συλλογική σύμβαση στον ΟΚΥπΥ
Απορρίφθηκαν οι προδικαστικές ενστάσεις του Αϊκούτ-Απαντά στις κατηγορίες στις 22 Νοεμβρίου
Εκτός πλαισίου κινήθηκε και στην Αθήνα ο Φιντάν-Σε επανέναρξη των συνομιλιών ευελπιστεί ο Γεραπετρίτης
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο χτύπημα ακραίων φαινομένων στην Ισπανία-Παρασύρθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα