Ακυρώθηκε από το δικαστήριο μετάθεση λοχία της αστυνομίας – Από τον ΟΠΕ στον Λυκαβητό
15:42 - 23 Νοεμβρίου 2017
Στο δικαστήριο προσέφυγε λοχίας της αστυνομίας που υπηρετούσε στον Ουλαμό Πρόληψης Εγκλημάτων στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου και μετατέθηκε στον αστυνομικό σταθμό Λυκαβητού, χωρίς να δικαιολογηθεί η απόφαση της ηγεσίας της αστυνομίας.
Σύμφωνα με τα γεγονότα που καταγράφονται στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο Λοχίας Μιχαλάκης Χατζηθεοδούλου ζήτησε από το δικαστήριο την ακύρωση της μετάθεσης του από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας, η οποία έγινε στις 2.3.2015. Ο λοχίας, υπηρετεί στην αστυνομία από το 1991 και το 2008 προήχθη στον βαθμό του λοχία.
Το δικαστήριο ακύρωσε την μετάθεση του, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί αστυνομίας Νόμου, «τη διοίκηση και διεύθυνση της Αστυνομίας έχει ο Αρχηγός Αστυνομίας ο οποίος δύναται να προβαίνει σε μεταθέσεις των μελών της όταν κατά την κρίση του αυτό απαιτούν οι ανάγκες της Υπηρεσίας».
Ωστόσο στην περίπτωση του λοχία, το δικαστήριο αναφέρει ότι «στην εν λόγω διαταγή, δεν αναφέρεται τίποτε άλλο εκτός από το ονοματεπώνυμο εκάστου υπό μετάθεση προσώπου, το σώμα από το οποίο μετατίθεται και πού και η ημερομηνία μετάθεσης».
«Στην ένσταση και στη γραπτή τους αγόρευση, οι καθ’ ων η αίτηση αναφέρονται σε διάφορους λόγους για τη μετάθεση του αιτητή οι οποίοι αφορούν σε ανάγκη στελέχωσης του αστυνομικού σταθμού Λυκαβητού με πρόσωπα που κατέχουν την εμπειρία του αιτητή και σε υποστελέχωση του εν λόγω σταθμού και συνεπώς ανάγκη επάνδρωσής του. Όλα τα πιο πάνω, όμως, δεν υποστηρίζονται ούτε τεκμηριώνονται από το περιεχόμενο του διοικητικού φακέλου» ανέφερε η δικαστής.
Επίσης στην απόφαση το δικαστήριο τονίζει ότι:
«Η άσκηση δικαστικού ελέγχου προϋποθέτει την προσκόμιση της απόφασης και του φακέλου της υπόθεσης. Χωρίς τα στοιχεία αυτά η άσκηση του δικαστικού ελέγχου είναι αδύνατη. Η κατάθεση τους από τη διοίκηση αποτελεί απόρροια της συνταγματικής υποχρέωσης της διοίκησης για υποταγή στο δικαστικό έλεγχο που καθιερώνει το Σύνταγμα. Η παράλειψη της διοίκησης να καταθέσει το φάκελο και τα στοιχεία που συνθέτουν την απόφαση, έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια την ακύρωση της πράξης. Όχι μόνο όταν ελλείπουν τα στοιχεία, αλλά και όταν υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πλαίσιο και τις συνθήκες λήψης της διοικητικής απόφασης η ακύρωση είναι αναπόφευκτη.
Η τήρηση πρακτικών και η καταγραφή των ουσιωδών γεγονότων που περιστοιχίζουν τη λήψη της διοικητικής απόφασης αποτελούν υποχρέωση της διοίκησης που επιβάλλουν οι κανόνες της χρηστής διοίκησης.
Η πιο πάνω απαίτηση δεν αναιρείται όταν η διοίκηση ασκεί τη διακριτική της ευχέρεια. Δηλαδή, σε περιπτώσεις όπως η παρούσα όπου ο Αρχηγός Αστυνομίας έχει διακριτική ευχέρεια και εξουσία, δεν σημαίνει ότι πρέπει να απουσιάζουν όλα εκείνα τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω και συνθέτουν τη χρηστή διοίκηση. Διαφορετικά και στην απουσία τους, οποιαδήποτε απόφαση φαίνεται στα μάτια του διοικουμένου ως κατάχρηση εξουσίας».