Συρία: Έφτασε το τέλος του πολέμου;
13:30 - 22 Νοεμβρίου 2017
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συναντάται σήμερα με τους προέδρους της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιράν Χασάν Ροχανί για να επιδιώξουν μακροπρόθεσμη διευθέτηση της συριακής σύρραξης λίγες ημέρες πριν από την επανάληψη των συνομιλιών της Γενεύης.
Με τη μίνι αυτή σύνοδο κορυφής που αρχίζει το απόγευμα στο ρωσικό θέρετρο Σότσι , ο κύριος του Κρεμλίνου , κρίσιμος υποστηρικτής του Μπασάρ αλ-Ασαντ, επιδιώκει να προετοιμάσει το μεταπολεμικό σκηνικό για τη Συρία την ώρα που το καθεστώς, με τη υποστήριξη του ρωσικού στρατού ανακατέλαβε μεγάλο μέρος του εδάφους της Συρίας από τις δυνάμεις των τζιχαντιστών και των σύρων ανταρτών.
Προηγήθηκαν εντατικές διπλωματικές επαφές, η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με σειρά ξένων ηγετών, ανάμεσά τους, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελφάταχ αλ-Σίσι, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι «βούλησή του είναι να αναλάβει ενεργό δράση για την μακροπρόθεσμη διευθέτηση της σύρραξης», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι του καθεστώτος της Δαμασκού, και η Τουρκία, στήριγμα των σύρων ανταρτών, είναι οι μεσολαβητές της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία επέτρεψε τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης» στο συριακό έδαφος.
Τα μέτρα αυτά συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση της έντασης και την προσέλευση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκπροσώπων του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν στρατιωτικά θέματα, τη στιγμή που οι πολιτικές συνομιλίες στη Γενεύη βρίσκονταν στο σημείο μηδέν.
Η Μόσχα, η οποία έχει την πρωτοβουλία σε αυτή τη διαδικασία και η στρατιωτική επέμβαση της οποίας προκάλεσε κρίσιμη στροφή στη συριακή σύρραξη, θέλει πλέον να εισαγάγει μία πολιτική διάσταση στη διαδικασία της Αστάνα τη στιγμή που, σύμφωνα με τον Πούτιν, «η στρατιωτική φάση πλησιάζει στο τέλος της».
Οι τρεις πρόεδροι θα συζητήσουν το ενδεχόμενο σύγκλησης ενός «κονγκρέσου συριακού εθνικού διαλόγου» στη Ρωσία με τη συμμετοχή του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, μία ιδέα που διατυπώθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου, αλλά απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση η οποία παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία της Γενεύης που επανεκκινεί στις 28 Νοεμβρίου.
«Ωραίο μέλλον»
Οι οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης συναντώνται σήμερα στο Ριάντ για να ενοποιήσουν τις προτάσεις τους εν όψει των διαπραγματεύσεων της Γενεύης, οι οποίες θα επικεντρωθούν στη σύνταξη νέου Συντάγματος και στην οργάνωση εκλογών.
Πάγια πηγή διαμάχης και διαφωνιών, η τύχη του Μπασάρ αλ-Ασαντ, θέμα στο οποίο προσκρούουν όλες οι πρωτοβουλίες πολιτικής διευθέτησης μίας σύρραξης που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων των 330.000 ανθρώπων σε διάστημα έξι ετών.
Για τη Μόσχα και την Τεχεράνη, η αποχώρηση του στενού τους συμμάχου θα προκαλούσε χάος, ενώ οι σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Αγκυρα αρνούνται, όπως και οι Δυτικοί, οποιαδήποτε λύση στην οποία θα συμμετείχε ο αλ- Ασαντ εξαιτίας των θηριωδιών που έχουν διαπραχθεί από το καθεστώς του.
Πριν αναχωρήσει για το Σότσι, ο Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι ελπίζει πως η συνάντηση κορυφής «θα θέσει τις βάσεις ενός ωραίου μέλλοντος για τη Συρία», διευκρινίζοντας ότι θα συζητηθούν «θέματα ανοικοδόμησης και επιστροφής των προσφύγων».
«Το μέλλον της Συρίας δεν θα βρίσκεται στα χέρια ξένων δυνάμεων. Το μέλλον της Συρίας ανήκει στον συριακό λαό», είπε.
Ανθρωπιστική κρίση
Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχθηκε στο Σότσι τον Μπασάρ αλ-Ασαντ, τοποθετώντας τον επικεφαλής του καθεστώτος της Δαμασκού ντε φάκτο στο διπλωματικό παιγνίδι. Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψή του στη Ρωσία και στο εξωτερικό από τον Οκτώβριο 2015, μόλις μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης που διέσωσε το καθεστώς του.
«Σε ό,τι αφορά το από κοινού έργο μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη Συρία, αυτή η επιχείρηση πλησιάζει στο τέλος της», διαβεβαίωσε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον σύρο ομόλογό του. «Πιστεύω ότι πλέον ώρα να περάσουμε στην πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, Πούτιν και Τραμπ θέλουν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα μίας ενωμένης Συρίας απελευθερωμένης από κάθε επιβλαβή επέμβαση και καταφύγιο τρομοκρατών» και για «την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη συριακή σύρραξη».
Στόχος είναι «να τερματισθεί η ανθρωπιστική κρίση και να επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Παρά την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, περισσότερα από 13 εκατομμύρια άνθρωποι, το ήμισυ από τους οποίους είναι παιδιά, έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, προειδοποίησε χθες σε έκθεσή της η υπηρεσία Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ