Πάνω από 800 δημοσιογράφοι πλήρωσαν με τη ζωή τους την αλήθεια

Κατά την τελευταία δεκαετία, περισσότεροι από 800 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια της εργασίας τους με σκοπό την προσφορά ειδήσεων και πληροφοριών στο κοινό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για τον τερματισμό της ατιμωρησίας η οποία αφορά την παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση και στην ατιμωρησία των δραστών.  
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το 2012 ήταν το έτος όπου χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως το πιο θανατηφόρο έτος για τους δημοσιογράφους αφού κατά την χρονιά αυτή καταδικάστηκε η δολοφονία 123 δημοσιογράφων.    
 
«Πέραν των πιο πάνω στοιχείων υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου δημοσιογράφοι φυλακίζονται, βασανίζονται, διώκονται και βρίσκονται αντιμέτωποι με πράξεις εκφοβισμού και βίας συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής επίθεσης.  
 
Δυστυχώς, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι μόνο μία στις δέκα περιπτώσεις όπου διαπράττονται αδικήματα κατά εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης έχει οδηγηθεί σε καταδίκη.  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην Έκθεση της UNESCO του 2016, αναφέρεται ότι μόνο το 8% από το σύνολο των 827 κρουσμάτων κατά δημοσιογράφων που καταγράφηκαν μεταξύ των ετών 2006-2015 έχουν εξιχνιαστεί», σημειώνεται.   Αναφέρεται, επίσης, ότι επειδή τέτοιες ενέργειες συνιστούν παραβίαση του βασικού δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του δικαιώματος στην έρευνα, λήψη και μετάδοση πληροφοριών και ιδεών, τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικά η UNESCO, έχουν έντονα δραστηριοποιηθεί για το θέμα αυτό.  
 
«Επιδιώκεται η συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, φορέων της κοινωνίας των πολιτών και ομάδων μέσων μαζικής ενημέρωσης όπου εφαρμόζεται πιλοτικό σχέδιο που αποσκοπεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους των μέσων ενημέρωσης, και προωθείται ο τερματισμός της ατιμωρησίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ενισχύεται ο διάλογος και η ελευθερία της έκφρασης», προστίθεται, στην ανακοίνωση, του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νύφες ετών έξι... Κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν πριν πάνε σχολείο στην Υεμένη-Η τραγική ιστορία της Γκάντα
Βλέπει άνοιγμα νέας σελίδας για την Τουρκία με τον αφοπλισμό του PKK ο Ερντογάν
«Μεθυσμένος» πιλότος της United αναγκάστηκε να πάει σε κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ είχε απλά διάσειση
Αμερικανός πολίτης παλαιστινιακής καταγωγής ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στη Δυτική Όχθη
Διακόπηκε η ροή καυσίμων από ένα εκ των πιλότων στο μοιραίο boeing της Air India-Τι δείχνει το πόρισμα
Ένας νεκρός και 20 τραυματίες σε συγκρούσεις παράτυπων μεταλλωρύχων και αστυνομικών στο Περού
Στις ΗΠΑ θα εκδοθεί ο «Φίτο», ο κυριότερος διακινητής ναρκωτικών στον Ισημερινό
Kαταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα o OHE
Στο Τέξας ο Τραμπ επτά ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες
Στις 28 και 29 Ιουλίου θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό