Ακυβέρνητο καράβι η Γερμανία

Σε πρωτοφανή πολιτική κρίση εισέρχεται η Γερμανία μετά την απόφαση των Φιλελευθέρων να διακόψουν τις συνομιλίες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους.
 
Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται πως η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, ώστε και εκείνος να καθορίσει το ποιες θα είναι οι  περαιτέρω ενέργειες.
 
Ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες αποκτά κομβικό ρόλο, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις 15:30 (ώρα Κύπρου).
 
Η πρώτη κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται πως θα είναι η πρόταση προς τους Σοσιαλδημοκράτες για την εκ νέου συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.
 
Ήδη πριν από λίγη ώρα –με δηλώσεις του- το μέλος του Προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών, Γενς Σπαν, ζήτησε από τους Σοσιαλδημοκράτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραμείνουν σε κυβερνητική συνεργασία με το κόμμα του.
 
Η απάντηση ήρθε αμέσως από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με στελέχη του να δηλώνουν πως τίποτε δεν έχει αλλάξει στην απόφαση τους να παραμείνουν στην αντιπολίτευση, καθώς οι ψηφοφόροι έδειξαν πως δεν επιθυμούν έναν μεγάλο συνασπισμό. Αναλυτές, ωστόσο, στο Βερολίνο επισημαίνουν ότι η στάση των Σοσιαλδημοκρατών μπορεί να μεταβληθεί εάν για μια τέτοια συνεργασία από τη θέση της Καγκελαρίου αποχωρήσει η Άγκελα Μέρκελ. Το παραπάνω βέβαια θα σήμαινε και το τέλος της πολιτικής καριέρας της Καγκελαρίου Μέρκελ.
 
Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι –με δηλώσεις στελεχών τους- ρίχνουν την ευθύνη της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στους Φιλελεύθερους. Οι τελευταίοι δηλώνουν ότι δεν φοβούνται ούτε να πάνε στην αντιπολίτευση, ούτε και τη διενέργεια νέων εκλογών.
 
Ένα εναλλακτικό σενάριο που ακούγεται στη Γερμανία, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων. Αυτό αποτελεί μια ρεαλιστική λύση, αλλά είναι σίγουρο πως θα οδηγούσε τη χώρα σε μια περίοδο συνεχούς αστάθειας, καθώς οποιαδήποτε νομοσχέδιο έφθανε στο γερμανικό Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Μέρκελ, θα είχε μεγάλες πιθανότητες να απορριφθεί.
 
Πάντως από εδώ και πέρα, οι πρωτοβουλίες για οποιαδήποτε εξέλιξη  -όπως προβλέπει το γερμανικό Σύνταγμα- ανήκουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ.
 
Στο μεταξύ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα διαβουλευθούν σήμερα στα κομματικά τους όργανα και το απόγευμα ο Αρχηγός τους Μάρτιν Σουλτς θα ενημερώσει για την περαιτέρω στάση του κόμματος σε συνέντευξη Τύπου, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας του SPD Χουμπέρτους Χάιλ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα πρέπει να μιλήσουν τα συνταγματικά όργανα με τα κόμματα.
 
Επισημαίνεται ότι αυτή την ώρα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του SPD, επρόκειτο να κάνει την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ο κ. Σουλτς, ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε την τελευταία στιγμή.
 
ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Επαναπατρίζονται σαραντατρείς Κύπριοι από το Ισραήλ και άλλοι έξι από το Ιράν
«Η κρίση Ισραήλ-Ιράν είναι σύμπτωμα ενός αποτυχημένου, ηγεμονικού και στρατιωτικοποιημένου διπλωματικού πλαισίου»
Επαναπατρίστηκαν πέραν των 1.500 Ισραηλινών με σκάφος από την Κύπρο
Διερευνάται και δεύτερη υπόθεση βομβιστικής επίθεσης εναντίον των ανηλίκων στη Λεμεσό
Πρόσταγμα Στεφάνου για πολιτική αντεπίθεση της Αριστεράς-«Είμαστε κόμμα ανανεωμένο, μαχητικό και ισχυρό»
ΒΙΝΤΕΟ: Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές προκάλεσαν ζημιές σε πολεμικά αεροπλάνα με προορισμό το Ακρωτήρι
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Απολογείται η Toyota για τα λανθασμένα sms λόγω ΤAKATA-«Η βάση δεδομένων παραχωρήθηκε από το ΤΟΜ»
Πεζεσκιάν: Μόνος τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος είναι να σταματήσουμε άνευ όρων την επιθετικότητα του Ισραήλ
Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός πίσω από τη φωτιά σε όχημα σε πολυκατοικία στη Λεμεσό (pics)