Σίσι: «Aυτή η συνάντηση να είναι μια πραγματική αφετηρία για την περαιτέρω σύσφιξη συνεργασίας»
21:46 - 20 Νοεμβρίου 2017
Την κοινή τους βούληση να εργαστούν για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών, επαναβεβαίωσαν οι Πρόεδροι της Αιγύπτου και της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι από το βήμα του Κύπρο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Φόρουμ.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μίλησε για ένα «νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου», εκφράζοντας την ελπίδα «αυτή η συνάντηση να είναι μια πραγματική αφετηρία για την περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας προς όφελος των δύο χωρών».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέδειξε τρεις τομείς στους οποίους υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας και ειδικότερα του τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων.
Χαιρετίζοντας το Φόρουμ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είπε πως αυτό «θεωρείται νέο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Κύρου και Αιγύπτου και ελπίζουμε αυτή η συνάντηση να είναι μια πραγματική αφετηρία για την περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας προς όφελος των δύο χωρών».
Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Αλ Σίσι μίλησε για μια «ιδιαίτερη σχέση» μεταξύ των δύο χωρών, για να προσθέσει πως «προβλέπουμε να αξιοποιηθεί αυτή η ιδιαίτερη διμερής σχέση για να υπάρχει εταιρική στρατηγική σχέση για τομείς των επενδύσεων, των μεταφορών, της τεχνολογίας και άλλων τομέων».
Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, είπε, είναι απόλυτα συνεπής να άρει οποιαδήποτε εμπόδια και κωλύματα τα οποία παρεμποδίζουν τη συνεργασία προς όφελος των δύο λαών και των δύο χωρών.
Παράλληλα, μίλησε για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στη Αίγυπτο από το 2014 με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αναπτυχθεί με 4% τα δύο τελευταία χρόνια, με τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης να βρίσκεται μεταξύ 5% και 6% στη διάρκεια της στρατηγικής 2030.
«Η Αίγυπτος με ΑΕΠ που ξεπερνά τα $330 δις είναι μια υποσχόμενη αγορά, μια πύλη στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική και μέσα σε αυτό το φόρουμ μπορούμε να βάλουμε το θεμέλιο λίθο για περαιτέρω συνεργασία στον χώρο των μεταφορών και της τεχνολογίας», ανέφερε.
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η παρουσία τόσο του Αιγύπτιου Προέδρου όσο και του ιδίου «αποτελεί απτή απόδειξη της ισχυρής βούλησης και της σημασίας που αποδίδουμε στην ενίσχυση και στη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων Κύπρου Αιγύπτου ως έναν από τους βασικούς πυλώνες των ολοένα αναπτυσσόμενων διμερών μας σχέσεων».
Τόνισε πως η συνύπαρξη των δύο χωρών στην περιοχή «απέκτησε νέα δυναμική μέσω του κοινού στόχου και οράματος περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας μας προς εξυπηρέτηση των δύο λαών αλλά και της ευρύτερης περιοχής».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τον τομέα της ενέργειας ως έναν από τους πλέον δυναμικούς και δημιουργικούς τομείς ανάπτυξης των σχέσεων Κύπρου – Αιγύπτου, αλλά και της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας Αιγύπτου.
«Και αυτό», είπε, «όχι μόνο γιατί οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας δημιουργούν σημαντικές προοπτικές όσον αφορά το πλέγμα της οικονομικο-επενδυτικής μας συνεργασίας, αλλά κυρίως λόγω της κοινής πεποίθησης πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων κοιτασμάτων μπορεί αλλά και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και σταθερότητα της περιοχής».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως οι δύο χώρες έχουν εγκαθιδρύσει ένα ισχυρό συμβατικό πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο υπερβαίνει τις 38 συμφωνίες, σε τομείς όπως η αποφυγή διπλής φορολογίας, η ανώτατη εκπαίδευση, η ναυτιλία, η υγεία, και η γεωργία, προσθέτοντας ότι «στη βάση της κοινής μας βούλησης για ενίσχυση της συνεργασίας μας συνεχώς εμπλουτίζεται παρέχοντας νέες ευκαιρίες επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων».
Από πλευράς του, ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου Τάρεκ Καμπίλ είπε ότι το Υπουργείο του δεν θα φεισθεί κόπων για παροχή στήριξης και διευκολύνσεων στον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο για να ανακαλύψει επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Αίγυπτο.
Όπως είπε, οι αιγυπτιακές εξαγωγές προς την Κύπρο παρουσίασαν ετήσια αύξηση 88% το 2017, με εξαγωγές μεταξύ άλλων σε πλαστικά προϊόντα, ψάρια, ανταλλακτικά πλοίων, κεραμικά και άλλα.
Αντίστοιχα, οι κυπριακές εξαγωγές στην Αίγυπτο ανήλθαν στα 20 εκ. μέσα στο 2017, παρουσιάζοντας 147% σε ετήσια βάση.
Και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης αναφέρθηκε στην δυναμική για αύξηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας πως το Επιμελητήριο προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση και εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου με έμφαση στους τομείς της Ενέργειας, του Εμπορίου, του Τουρισμού, της ναυτιλίας, των Κατασκευών, των Επενδύσεων και γενικά όλων των τομέων της οικονομίας που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των δυο φίλων χωρών.
Αναφέρθηκε στον τομέα του τουρισμού, για να σημειώσει πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης κοινών τουριστικών πακέτων και κρουαζιέρας και της θαλάσσιας σύνδεσης για τη μεταφορά εμπορευμάτων.
Στο Φόρουμ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων, Άγγελος Γρηγοριάδης παρουσίασε τον αναπτυσσόμενο τομέα των επενδυτικών ταμείων και τις ευκαιρίες που παρέχει ο τομέας αυτός για εξασφάλιση δανεισμού.
Παρουσιάζονται ευκαιρίες για χρηματοδότηση με συμμετοχή στο κεφάλαιο παρά την συμβατική χρηματοδότηση μέσω εξασφάλισης δανείων, με τα επενδυτικά ταμεία να είναι σε θέση να στηρίξουν επενδυτικές ευκαιρίες στη γειτονική χώρα. Τέλος, Αιγύπτιος αξιωματούχος παρουσίασε την οικονομική ζώνη της διώρυγας του Σουέζ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Κοινές δράσεις στον τομέα της ενέργειας και πολυεπίπεδη περαιτέρω συνεργασία
- Το «διαστημικό» αυτοκίνητο που συνοδεύει τον Αλ Σίσι στην Κύπρο
Πηγή: ΚΥΠΕ