Ξεκίνησε η Τριμερής Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

Άρχισε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων η 2η Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης κήρυξε την έναρξη της τριμερούς συνάντησης σημειώνοντας ότι η συνεργασία των τριών χωρών εδράζεται σε κοινές αξίες και την διαπνέει ο κοινός πόθος για ειρήνη.
 
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι είναι συνεργασία εξωστρεφής και απευθύνεται προς όλες τις χώρες της περιοχής που ασπάζονται τις ίδιες αξίες.
 
Ανέφερε ότι η Κύπρος διεξάγει το δικό της άνισο αγώνα για λύση του Κυπριακού και σημείωσε ότι οι τριμερείς συνεργασίες αποκτούν μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.
 
Είπε ότι η Κύπρος προχωρεί με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της με βάση το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στην υλοποίηση των αγωγών σύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.
 
Η παρούσα συνάντηση, ανέφερε, σκοπεί στη συγκεκριμενοποίηση δράσεων που συμφωνήθηκαν κατά την πρώτη τριμερή συνάντηση στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Ιανουάριο.
 
Στη Συνάντηση, την οποία φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ Yuli Yoel Edelstein, συνοδευόμενος από τον νέο Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ισραήλ-Κύπρου στην Κνεσσέτ Yakov Margi.
 
Από κυπριακής πλευράς παρίστανται οι βουλευτές Ανδρέας Καυκαλιάς, Άγγελος Βότσης, Νίκος Νουρής, Δημήτρης Δημητρίου, Μιχάλης Γιωργάλλας και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μέλη των Ομάδων Εργασίας που συστάθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Παρόντες είναι επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος και ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας του Ισραήλ Sami Abu Janeb.
 
Τις εργασίες της 2ης Τριμερούς Συνάντησης θα απασχολήσουν γενικότερα θέματα συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των τριών χωρών, καθώς και θέματα που αφορούν ιδιαίτερα στους υδάτινους πόρους και στην επιχειρηματικότητα, έρευνα, καινοτομία και εκπαίδευση. Στο πλαίσιο συζήτησης των συγκεκριμένων θεμάτων, προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν με σχετικές παρουσιάσεις τους εμπειρογνώμονες, επίσης μέλη των Ομάδων Εργασίας.
 
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 13:15, με την υιοθέτηση και υπογραφή Κοινής Διακήρυξης. Στη συνέχεια, οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων θα προβούν σε σύντομες δηλώσεις. Στις 13:30 ο κ. Συλλούρης θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμή των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και του Ισραήλ και όλων των συμμετεχόντων στη Συνάντηση.

Δειτε Επισης

Εξηγεί στον Γκουτέρες τους λόγους που είπε όχι σε μία τριμερή συνάντηση ο Τατάρ
Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για την Παλαιστίνη-«Να μπει τέλος στην αιματοχυσία»
Ικανοποίηση ΠτΔ για την ανακοίνωση Morningstar DBRS-«Επιβεβαιώνει την ορθότητα οικονομικής πολιτικής »
Νέα πρόκληση Ερντογάν-Θα ζητήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα
GSI και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν Νίκος Χριστοδουλίδης και Εμανουέλ Μακρόν
Έπεσαν οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση
Παρακολουθεί στενά τις μεταρρυθμίσεις σε Ελεγκτική και Νομική Υπηρεσία η Κομισιόν
Υπερκομματική η εκδήλωση έξω από το Προεδρικό για την παύση Οδυσσέα-Μήνυμα κατά της διαφθοράς
Έντονη ανησυχία ΠτΔ για εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Επικοινώνησε με Πρωθυπουργούς Λιβάνου και Ισραήλ
Γ. Αντωνίου: Ο Πρόεδρος θα θέσει εκ νέου τον εαυτό του στη διάθεση του ΓΓ ΟΗΕ